Wysłany: 2011-04-13, 16:10 ALC1200 i problem z jego działaniem
Właśnie próbuję odpalić do końca kartę dźwiękową ALC1200 za pomocą tutorialu 314TeR (http://forum.osx86.org.pl/topics25/p7p55-ws-supercomputer-imac-111-w-wydaniu-asusa-vt1406,30.htm#28612)
zależy mi na tym żeby po podłączeniu słuchawek do przedniego panelu wyłączały się głośniki podłączone do tylnego wyjścia, ale niestety nie działa, nie wiem dlaczego.
Wczoraj walczyłem z DSDT, mam zrobione wszystko wg http://forum.osx86.org.pl...dsdt-vt1656.htm
w moim DSDT nie było sekcji HDEF ani AZAL więc dopisałem tak jak poradnik każe w sekcji PCI0 przed TMR
no i idąc dalej, nie do końca wszystko rozumiem (jak chyba zawsze...)
wcześniej miałem zainstalowanego kexta o nazwie AppleHDA którego znalazłem w internecie, uruchomił mi dźwięk, ale tylko wyjście na tylnym panelu i mikrofon na przednim, nic poza tym. Za pomocą Kext Helper'a zainstalowałem ALC1200-v.18-front_mic.kext, później komendy z tutoriala wrzucilem do terminala (nie wiem co one znaczą, albo co robią...) i później usunąłem mkext żeby się zrobił na nowo.
Zrestartowałem i nic się nie zmieniło.
Problemem jest to że nie mam oryginalnego AppleHDA? mam więc wywalić to co jest w tej chwili? może zmienić nazwę tego nowego kexta? nie wime co mam robić? kolejny raz proszę o pomoc
_________________ ASUS P5Q || Intel P45/ICH10R || C2D E4500 || GF 9400 GT
MacBook Pro
Czytasz i jedziesz:
http://forum.osx86.org.pl...4ter-vt4435.htm
lecz bez oryginalnego (nie dłubanego) AppleHDA nic nie zwojujesz. Wyciągnij sobie go z Combo, wywal inne wynalazki jakie wrzucałeś, a wyżej masz instrukcję.
wiwo napisał/a:
zależy mi na tym żeby po podłączeniu słuchawek do przedniego panelu wyłączały się głośniki podłączone do tylnego wyjścia, ale niestety nie działa, nie wiem dlaczego.
Kext na 100% jest zrobiony prawidłowo i auto mute działa. Jeśli u Ciebie nie śmiga to masz problem z co najmniej jednym punktem:
1. Panel jest AC97 nie HDA
2. Panel lub płyta jest uszkodzona
3. Podłączyłeś panel do płyty złączką AC97 zamiast HDA
4. W Bios'ie (o ile jest) masz ustawiony tryb pracy karty jako AC97 a nie IntelHDA
5. Możliwe inne, acz nie mam pojęcia co jeszcze...
lecz bez oryginalnego (nie dłubanego) AppleHDA nic nie zwojujesz. Wyciągnij sobie go z Combo, wywal inne wynalazki jakie wrzucałeś
tak właśnie myśle że to może być powodem, tylko że... co znaczy "wyciągnij go sobie z Combo"? co to Combo i jak je namówić żeby mi dało oryginalne AppleHDA?
MacBook Pro
tak myślałem że chodzi o coś związanego z aktualizacją!
Skąd ze strony apple?
na razie odpaliłem aktualizacje z manu jabłko -> uaktualnienia
ściąga mi się 10.6.7, z tego co pamiętam ostatnim razem przy aktualizacji do 10.6.6 przestał działać dźwięk i musiałem na nowo instalować tego kexta, więc teraz pewnie będzie tak samo
w biosie faktycznie miałem AC97, przestawiłem na HDA
Ale przyznaje że nie do końca rozumiem co te nazwy znaczą? to są jakieś dwa rodzaje paneli w obudowach? Jak sprawdzić jaki mam? W załączniku zdjęcia wtyczki od panelu i samego panelu.
MacBook Pro
10.6.7 delta nie zawiera AppleHDA, więc Ci go nie podmieni na oryginał. Ściągnij sobie pełne Combo Update najlepiej 10.6.7 i z niego wyjmij jak napisał wyżej zet120.
Na wtyczce nie jest napisane wyraźnie czy to złącze HDA czy AC97, ale wygląda mi to bardziej na złączkę AC97. Poszukaj różnic w necie, to będziesz wiedział OCB. OS X wymaga panelu w standardzie IntelHDA, więc jak masz AC97 to nici a auto mute.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.