Wysłany: 2010-07-20, 19:17 ALC262 na 10.6.X bez VoodooHDA?
Czy jest możliwe uruchomienie ALC262 w Snow Leopardzie inną metodą niż VoodooHDA (by Slice)?
Aktualnie mam trochę zastrzeżeń do jakości dzwięku pod VoodooHDA (by Slice), tzn. czasem słychać cichutko w głośnikach, jak przewijam myszką. Na windowsie tego nie ma.
Jest możliwe, ba jest to jeden z dwóch kodeków Realtek'a montowany w maczkach (ALC262 i ALC885).
janek202 napisał/a:
Czy modyfikacja DSDT ma w ogóle sens jeśli nie ma LegacyHDA dla ALC262 (Wszędzie tylko 888, 889 i podobne)?
Pamiętaj, że wpis w DSDT stanowi jedynie zastępstwo HDAEnabler'a - do poprawnej pracy układu dźwiękowego potrzebujesz injector'a: HDAEnabler lub wpis do DSDT oraz zmodyfikowany AppleHDA lub LegacyAppleHDA napisany pod konkretny układ.
Aby w pełni cieszyć się dźwiękiem za pomocą oryginalnego AppleHDA należy samemu sobie zmodyfikować/napisać kext do dźwięku. Robi się to na podstawie dumpów kodek'a z linux'a.
Załącz dump Twojego codek'a z linux'a i zobaczymy co da się wymyślić. Przydał by się też dump z maczka który miał na pokładzie ALC262...
Proszę, CodecDump z Ubuntu. Mam nadzieję, że o to chodzi.
ALC262, to plik card0-codec#0.txt.
Drugi plik to chyba wyjście dźwięku przez HDMI, ale nie jestem tego pewien...
Edit: Skoro ALC262 był w maczkach, to czemu trzeba modyfikować AppleHDA?
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Edit: Skoro ALC262 był w maczkach, to czemu trzeba modyfikować AppleHDA?
Ten sam "chip" może być na różny sposób skonfigurowany i podłączony... To już zależy od inwencji samego producenta. Np możesz mieć ALC885 w notebooku z którego zostało użyte tylko Speaker, Line-Out i Mic (Mac Book) a w desktopie masz np pełne 7.1 + 2 mic i line in, nie wspominając o cyfrowych złączach.
To co się przerabia w AppleHDA to informacje jak każde ze złącz ma się zachowywać upodabniając je do macowych - czyli pin20 np jako Speaker a nie Line-out, a w innym miejscu ustalamy kolejność połączeń na podstawie fizycznych połączeń układu, czyli źródło sygnału -> mikser/wzmacniacz -> wyjście. Do tego celu potrzebny jest codec dump, aby na jego podstawie specjalnymi programami utworzyć schemat połączeń układu, i przy jego pomocy tworzymy własny Legacy/AppleHDA. Tak np zrobiłem obecny ALC1200/888 a wcześniej ALC882.
Do tego celu potrzebny jest codec dump, aby na jego podstawie specjalnymi programami utworzyć schemat połączeń układu, i przy jego pomocy tworzymy własny Legacy/AppleHDA.
Mógłbyś napisać jakie to programy i jak mniej-więcej się to robi?
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Jest w tym tutorialu jakieś 40-50% potrzebnej wiedzy do wykonania działającej modyfikacji AppleHDA... na początek wystarczy aby zorientować się o co w tym chodzi...
Jeśli na poważnie myślisz o modyfikacji AppleHDA, to będzie potrzebny dostęp do sprzętu z tym ALC262 oraz dwa systemy lub najlepiej dwa komputery... jeden na którym testujesz, drugi na którym wprowadzasz poprawki.
Chcę trochę poprawić jakość dźwięku z mojego laptopa z ALC262.
Pisząc "dwa systemy" masz na myśli dwa systemy OS X? Bo najwyżej zainstaluję na dysku USB.
Oprócz SL na laptopie mam Win7 x64 i Ubuntu 9.04 i 10.04 x64 na płytach.
A nie da rady robić tego na jednym, tzn, wprowadzać poprawki i testować?
Dwa OS X, a piszę dla tego, że czasami przy testowaniu kolejnych wersji zdarza się kernel panic... ewentualnie zamiast dwóch OS X'ów musisz mieć sprawny i działający BootCD, żeby w razie KP podnieść system i usunąć wadliwy kext. Ewentualnie (bo nie pamiętam czy zadziała) uruchomić system z -s i w terminalu usunąć wadliwy kext i przebudować w wierszu poleceń mkexta z /Extra/KexStore
Zacząłem powoli brać się za to na "poważnie".
Mam na dysku USB testowy system Snow Leopard Server 10.6.4. zainstalowany z płytki retail 10.6.3.
W załączniku wrzucam wszystkie dumpy zrobione według podlinkowanego tutoriala. (Chapter I).
Mam dwa pytania zanim będę bawić się w to dalej:
1) Czy wersja serwerowa nie będzie problemem? Przypuszczam, że nie, ale wolę się upewnić i nie zmarnować czasu.
2) Czy na początek mogę wykorzystać HDAEnabler? Czy jednak lepiej byłoby zmodyfikować DSDT? Który sposób jest lepszy podczas edycji kextów?
1) Czy wersja serwerowa nie będzie problemem? Przypuszczam, że nie, ale wolę się upewnić i nie zmarnować czasu.
Wg mnie nie powinno mieć to żadnego znaczenia.
janek202 napisał/a:
2) Czy na początek mogę wykorzystać HDAEnabler? Czy jednak lepiej byłoby zmodyfikować DSDT? Który sposób jest lepszy podczas edycji kextów?
Można, acz HDAEnabler potrafi sprawić psikusa... wg mnie chyba lepiej jest wrzucić poprawkę do DSDT, to niewiele pracy a pewność działania metody niezastąpiona.
Jak będziesz miał ochotę powalczyć, to chętnie pomogę, trochę namęczyłem się nad ALC882/888/1200 więc szkoda żebyś wyważał drzwi...
Oprócz samych dumpów z Twojego przydał by się dump z oryginalnego maczka z takim samym układem w celach edukacyjnych... o ile z ALC885 mam, to z ALC262 nie mogłem nigdzie znaleźć... może Ty będziesz miał więcej szczęścia.
No i pojawił się już pierwszy problem. W AppleHDAController nie ma w ogóle kategorii HDAConfigDefault. Podejrzewam, że potrzebuję wersji AppleHDA z poprzedniej wersji systemu. 10.6.2 może?
Jeśli trzeba z 10.6.0, to wyciągnę sobie prawdopodobnie pacyfistem z instalki retaila, jeśli jednak trzeba innej wersji, to nie mam pojęcia skąd ją wziąć.
Uzupełniłem DSDT, o sekcję HDEF, tak jak pisałem wyżej. System dalej działa. Dźwięku dalej brak (tego się akurat spodziewałem).
janek202, Nie pamiętam czy on jest potrzebny w snow... obejrzyj sobie jak wygląda mój najnowszy ALC1200-v.17.kext z tego postu:
http://forum.osx86.org.pl...06,30.htm#25297
One jest kompletny pod każdym względem... nie wywala żadnych błędów assertion itp itd i wszystko działa.
Na nim popatrz sobie jakie sekcje będą potrzebne...
Oczywiście u Ciebie będą zupełnie inne pinconfigi i patchmapy...
Z tego co zrozumiałem, to Twój ALC1200-x17, to tak zwany dummy kext, czyli zawierający samo Info.plist. Jest to chyba najlepsze rozwiązanie, bo nie wymaga chyba edycji systemowych kextów, tylko, że nie mam żadnych informacji, jak to zrobić.
Ten tutorial jest niekompletny i kończy się na :"To be continued..." obejmując tylko część edycji AppleHDA, więc sam takiego czegoś nie jestem chyba w stanie zrobić.
Edit: Twój kext zawiera te wpisy, których brakuje w AppleHDA z 10.6.4. Nie będzie to ze sobą kolidować? Czy mogę wykorzystać Twój kext i zmodyfikować go zgodnie z tym tutorialem (tzn. edytować wpisy w plistach zamiast w kextach od AppleHDA, to w tym kexcie)?
Z tego co zrozumiałem, to Twój ALC1200-x17, to tak zwany dummy kext, czyli zawierający samo Info.plist.
Dokładnie. Takie rozwiązanie pozwala na aktualizację AppleHDA bez obawy że po upgradzie nie będzie dźwięku.
janek202 napisał/a:
Ten tutorial jest niekompletny i kończy się na :"To be continued..." obejmując tylko część edycji AppleHDA, więc sam takiego czegoś nie jestem chyba w stanie zrobić.
Brakuje w nim trochę nawet więcej... jest parę kruczków, ale mam je w miarę wszystkie ogarnięte... niestety w głowie i moich notatkach, ale są.
janek202 napisał/a:
Edit: Twój kext zawiera te wpisy, których brakuje w AppleHDA z 10.6.4. Nie będzie to ze sobą kolidować? Czy mogę wykorzystać Twój kext i zmodyfikować go zgodnie z tym tutorialem (tzn. edytować wpisy w plistach zamiast w kextach od AppleHDA, to w tym kexcie)?
Jak najbardziej, nawet wręcz powinieneś...
Najpierw zacznij od zrobienia grafu połączeń z dumpu codec'a oraz wygenerowaniu (wyciągnięciu z windy) pinconfig'ów. Na podstawie tych dwóch rzeczy robi się mapę połączeń - czyli część brakującego poradnika THe KiNG'a.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.