Bungo Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Cze 2009 Posty: 55
Wysłany: 2010-12-23, 07:57
janek202 napisał/a:
Spróbuję zainstalować iDeneba na zewnętrznym dysku. Jeśli dobrze pamiętam, to na nim nie miałem szumów na AppleHDA. Może uda mi się przy jego pomocy znaleźć źródło problemu.
Jeśli w iDenebie będzie ok. to nic mi nie przychodzi lepszego do głowy jak usunięcie wszystkich wspomagaczy prócz FakeSMC (potrzebna będzie klawiatura i mysz na usb) oraz DSDT tylko z fixem RTC (chyba nic więcej nie trzeba żeby chodził) i testowanie. W ostateczności reinstalka.
W iDenebie bzyków nie ma. Na razie testowo wrzuciłem ALCInject+zmodyfikowane AppleHDA i jest ok. Dodałem też DSDT bez dopisanego dźwięku w HDEF. Bzyków dalej brak.
Ma ktoś AppleHDA z 10.6.0?
W załączniku te kexty, plus zrzut z IORega
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Wysłany: 2010-12-29, 07:39
janek202 napisał/a:
W iDenebie bzyków nie ma. Na razie testowo wrzuciłem ALCInject+zmodyfikowane AppleHDA i jest ok. Dodałem też DSDT bez dopisanego dźwięku w HDEF. Bzyków dalej brak.
Czyli na Leopardzie jest ok. Nadal jednak nie wiadomo jak na Snow.
Dzisiaj znowu trochę z tym kombinowałem. Doszedłem do paru wniosków.
Mogę powiedzieć z dużym prawdopodobieństwem, że bzyki w AppleHDA są winą zarządzania enegią. W Leopardzie na kexcie którego użyłem, nie ma wpisów "PowerProfiles", czyli kodek nie jest wyłączany.
Bzyki na wbudowanych głośnikach najprawdopodobniej są spowodowane wyłączeniem wyjścia kodeka, przez co wzmacniacz nie otrzymując żadnego sygnału, dostaje tylko zakłócenia, które wzmacnia. Wyjścia są wyłączane po jakiś 30 sekundach od ostatniego użycia, co tłumaczy, czemu po odtworzeniu dźwięku przez chwilę jest ok. Dodatkowo powoduje to pyknięcie, gdy wyjście się włącza (nie tylko ja tego doświadczyłem).
Próbowałem przenieść AppleHDA z Leo do Snow (KP), skopiować informacje z kexta do Legacy (też są bzyki) i przywrócić AppleHDA Z 10.6.0 (nic to nie dało).
Patchmapy są takie same jakich używa VoodooHDA. Więc jedyny pomysł jaki mam, dotyczy PinConfigów. Może odpowiednia ich modyfikacja rozwiąże ten problem?
Spróbuję też zamienić IOAudioFamily, na zmodyfikowany plik dla Samsungów z ALC269 (wątpię, że coś to da, ale nie zaszkodzi sprawdzić).
Edit: Jakiegoś dużego ciśnienia na to nie mam, na szczęście VoodooHDA działa u mnie całkiem dobrze, ale po dopisaniu grafiki do DSDT, chyba przestało obsługiwać dźwięk przez HDMI i chcę pokombinować z DSDT, a to może spowodować konflikt...
Edit2: Znalazłem kod źródłowy IOAudioFamily na opensource.apple.com. Interesujący fragment:
Kod:
typedef enum _IOAudioDevicePowerState {
kIOAudioDeviceSleep = 0, // When sleeping
kIOAudioDeviceIdle = 1, // When no audio engines running
kIOAudioDeviceActive = 2 // audio engines running
} IOAudioDevicePowerState;
Może modyfikując kexta uda mi się wymusić działanie kodeka non-stop, na razie mam problem z kompilacją.
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Wysłany: 2011-01-25, 20:13
janek202 napisał/a:
Spróbuję też zamienić IOAudioFamily, na zmodyfikowany plik dla Samsungów z ALC269 (wątpię, że coś to da, ale nie zaszkodzi sprawdzić).
Właśnie walczę z ALC269. Wyedytowałem HexEditem oryginalny AppleHDA i działają mi: mikrofon wewn., mikrofon zewn. (jako LineIn - może uda mi się zamienić na ExtMic) i słuchawki. Mimo że w Profilu systemy i w Preferencjach systemowych wszystko jest nie mam dźwięku na głośniczkach. Nigdzie nie mogę znaleść sposobu na to. Może spotkałeś się z takim problemem?
janek202 napisał/a:
Edit: Jakiegoś dużego ciśnienia na to nie mam, na szczęście VoodooHDA działa u mnie całkiem dobrze, ale po dopisaniu grafiki do DSDT, chyba przestało obsługiwać dźwięk przez HDMI i chcę pokombinować z DSDT, a to może spowodować konflikt...
Wpisy w DSDT są takie jak do uruchomienia AppleHDA. O ile pamiętam to w twoim modelu HDMI jest podczepione pod HDEF jako dodatkowy codec a nie do grafiki (jak np. u mnie - równoległe urządzenie do gfx). Widziałem gdzieś w oryginalnym AppleHDA rozwiązania z HDMI out. Potrzebne będą ci dodatkowe wpisy do HDAConfigDefault-ConfigData, Layouts-PathMapRef-Outputs i PathMaps
Właśnie walczę z ALC269. Wyedytowałem HexEditem oryginalny AppleHDA i działają mi: mikrofon wewn., mikrofon zewn. (jako LineIn - może uda mi się zamienić na ExtMic) i słuchawki. Mimo że w Profilu systemy i w Preferencjach systemowych wszystko jest nie mam dźwięku na głośniczkach. Nigdzie nie mogę znaleść sposobu na to. Może spotkałeś się z takim problemem?
Nie spotkałem się. Na moim ALC262 dość łatwo jest uzyskać dźięk, problemem są te bzyki
Bungo napisał/a:
Wpisy w DSDT są takie jak do uruchomienia AppleHDA. O ile pamiętam to w twoim modelu HDMI jest podczepione pod HDEF jako dodatkowy codec a nie do grafiki (jak np. u mnie - równoległe urządzenie do gfx). Widziałem gdzieś w oryginalnym AppleHDA rozwiązania z HDMI out. Potrzebne będą ci dodatkowe wpisy do HDAConfigDefault-ConfigData, Layouts-PathMapRef-Outputs i PathMaps
Tak, HDMI jest jako osobny kodek w HDEF. O ile zrobienie samego Legacy kexta do niego nie jest jakimś dużym problemem (no może oprócz PinConfig i Nazwy wyjścia), to problemem jest dopisanie tego w HDEF w DSDT, a na razie nie chcę się za to zabierać, póki nie poradzę sobie z ALC262.
aaaa, to wiele wyjaśnia... bo jakoś nie pamiętałem aby były tam wpisy w legacy hda...
W załączniku masz screen z mojego MacBook Pro 3,1 z ALC885. Jak widzisz stan power dla idle i dla current jest ten sam... Ciekawi mnie skąd różnica jest u Ciebie.
Natomiast ustawieniami pinconfig'ów raczej nic nie zrobisz, one tylko definiują jak ma działać konkretny "jack".
Ta wartość Current się zmienia. Gdy głośniki są używane, lub były użyte nie dawno, to jej wartość jest równa Maximum... Gdy nic nie jest odtwarzane, zmienia wartość na Idle (wtedy też pojawiają się bzyki). Screen był robiony, gdy słuchałem muzyki.
Może rozwiązaniem byłoby w jakiś sposób pozbyć się całego PowerProfile, lub na stałe wbić jakoś by ciągle było maximum.
Może problemy są przez to, że ALC262 było w makach i jakoś te wartości są wpisane w kod źródłowy.
No i u mnie po 30s pojawiają się wtedy bzyki.
Miałem je nawet bez żadnego Legacy. Po prostu mój laptop jest już trochę stary i robi niezłe zakłócenia. Gdy miałem podpięty zasilacz i zewnętrzny monitor LCD do tego samego uziemienia, to obraz na nim falował. Po odłączeniu zasilacza było ok. Teraz w listwie mam jedno gniazdko bez uzniemienia...
Myślę, że to ma podobny wpływ na wzmacniacz w laptopie, gdy nie dostaje on żadnego sygnału, gdy kodek się wyłącza. Bo wątpię, że przewijanie ekranu w jakikolwiek sposób (nawet spacją, czy inercją w MM) ma wpływ na dźwięk, po prostu powstają jakieś zakłócenia, które wyłapuje wzmacniacz. Wymuszenie, by kodek działał cały czas (tak jak na VoodooHDA, czy w Leo) powinno pomóc, tylko nie wiem jak to zrobić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.