Witam
Mam problem z dźwiękiem na snow leo 10.6.4. Nie działają żadne kexty typu voodoo.
Pod windowsem jest ALC272 HDA (10DC: 0272) a pod Mac Os X Intel HDA Controller 8086:293e (rev 03).
Czy to może być przyczyna błędu? Jakieś rady jak to naprawić aby dźwięk zadziałał?
Pomógł: 234 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-12-29, 14:14
Dziwne, bo ten Kernel Panic nie wygląda mi na związany z VoodooHDA.
Powoduje go IOHIDFamily... tylko wszystko dzieje się jeszcze przed uruchomieniem kernela. Naprawdę dziwne jeśli dzieje się to po wrzuceniu VoodooHDA.
Może źle instalujesz kexta?
Nie instalowałeś wcześniej jakiś innych rozwiązań do audio? Modyfikowałeś DSDT?
Tak jak mówi rzooff to IOHID szaleje i daje KP, ale przypadek bardzo ciekawy dla mnie raczej nie związany z voodoo, ale życie pisze różne scenariusze.
Witam ponownie. Przypadek jak najbardziej ciekawy . I jak najbardziej związany z voodoohda . ale co ciekawsze znalazłem jeden bazujący chyba na jakiejś dużo starszej wersji. Działa dźwięk, brak KP (juz dobry miesiąc) ale pomimo wykrycia mic nie działa. Jest szansa poprawić tego voodohda aby działał mic?.
Dodatkowo widać na zdjęciu to o czym pisałem w pierwszym poście.
Tak, tak. Znalazłem i to sporo wersji . Im nowsza tym częstsze KP (w innym poście o tym pisałem) i to nie raz nie związane wcale z voodoohda odziwo (np. IO..Family panikować zaczynał_). Po wielu próbach znalazłem jakąś wersję , która nie powoduje tych nieszczęsnych KP ale ... brak działającego mikrofonu! Dlatego pytam może coś ktoś zaradzi.
Dziękuje i pozdrawiam
Jeśli ściągnąłeś np. 2.7.2, to tam masz wpisane przykładowe pinconfigi, które trzeba wywalić - jak nie, to robią KP
Najstabilniejsza z moich doświadczeń jest 2.7.1 - sprawdzałeś (zwłaszcza wersję z instalatorem)?
_________________ Snow Leopard 10.6.8 Retail on Lenovo ThinkPad R61i 8932-FDG - This one is resting in peace now.
Lenovo ThinkPad Edge E420s 4401-6YG | Core i5-2430M | HM65 | Intel HD 3000 | Conexant CX20590 | Realtek RTL8111/8168B | Intel Centrino 1000 Nie licz na prywatne konsultacje via PW/GG! | Piszę poprawnie po polsku! | Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie! ~Hack 'em all!~
2.7.1 też próbowałem co jakiś czas KP ale był mikrofon .
Możesz dokładniej o tych pinconfigach bo nie za bardzo wiem co do czego? Co, gdzie i jak wywalic?:)
w Info.plist w VoodooHDA masz klucz NodesToPatch (czy jakoś tak) - w 2.7.2 masz tam coś wpisane (przykłady), a w 2.7.1 nic nie ma (porównaj sam). Profilaktycznie możesz też wywalić AppleHDA.
A w ogóle, to na Twoim miejscu poszukałbym LegacyHDA
_________________ Snow Leopard 10.6.8 Retail on Lenovo ThinkPad R61i 8932-FDG - This one is resting in peace now.
Lenovo ThinkPad Edge E420s 4401-6YG | Core i5-2430M | HM65 | Intel HD 3000 | Conexant CX20590 | Realtek RTL8111/8168B | Intel Centrino 1000 Nie licz na prywatne konsultacje via PW/GG! | Piszę poprawnie po polsku! | Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie! ~Hack 'em all!~
Z tym LegacyHDA to ciężko. A faktycznie w Info.plist są ustawienia do dźwięku itp . Próbowałem bez i z ustawieniami odnośnie np szumu itp i też był co jakiś czas KP :( czy to wersja 2.7.1 czy 2.7.2 czy inna z działającym mikrofonem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.