Pomógł: 28 razy Wiek: 20 Dołączył: 05 Maj 2010 Posty: 621 Skąd: Kielce/Kraków
Wysłany: 2011-05-22, 23:37 ALC662 na P5KPL SE
Witam ponownie!
Po uporaniu się z SS, Sleepem itp., zabrałem się wreszcie za dźwięk. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie problem, z którym żadną siłą nie mogę poradzić sobie sam. Na InsanelyMac odnalazłem kext, który wedle zapewnień autora działa na jego maszynie z płytą główną P5QL SE (w mym przypadku - P5KPL SE), u mnie dzięki owemu uzyskałem jedynie informacje o audio w Profilu systemu oraz pełne wykrycie owego w Preferencjach systemowych (wraz z ikoną regulacji, rzecz jasna). Niestety - samego dźwięku nadal brak, zarówno gdy podpinam głośniki z przedniej strony jak i z tyłu jednostki. Wedle informacji otrzymanych od autora - posiada on identyczny układ pinów, konkretniej:
U mnie zaś na oryginalnym układzie pinów dźwięk w ogóle nie jest wykrywany przez system, a po zastosowaniu jego poprawki (z tego co widzę... również skrócenia) - efekt opisany we wstępie.
Jeśli zaś chodzi o DSDT - poprawkę wstawiłem (gdyż nie posiadałem sekcji audio w owym) nad Device (SBRG), wewnątrz Device (PCI0). Konkretniej taką:
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-05-22, 23:44
Zamieść jeszcze codec dump. Może okazać się że audio występuje tak naprawdę pod innym Dev ID - znalazłem w necie codec dump z ALC662 w którym okazało się że jest to ALC887.
Skoro to asus, to mogę zrobić dla niego dedykowane LegacyHDA, ale potrzebuje kompletny dump (link poniżej) z Ubuntu 10.04 najlepiej w wersji i386 i musi być podłączony do net'u i net działać na nim, bo są podczas dumpowania dociągane repozytoria.
Wysłany: 2011-05-23, 22:33
W załączniku znajdują się pliki, o które prosiłeś Jeśli nie masz nic przeciwko, pozwolę się zapytać - skąd brałeś "materiały do nauki"? Mnie udało się odnaleźć jedynie jeden niepełny tutorial dot. edycji AppleHDA oraz stricte o LegacyHDA, lecz w chińskiej wersji językowej... Chyba, że sam zagłębiałeś się w tajniki tego procesu, analizując dostępne już LegacyHDA? Tak czy siak - z góry dziękuję za pomoc!
Wysłany: 2011-05-23, 22:50
Owszem, gdyż wszelkie Legacy to tak naprawdę kexty, które "wstrzykują" odpowiednie zmiany bez modyfikacji odpowiadających im plików Jednakże, jak już wspominałem - ten tutorial jest niepełny.
Nie jest... i w pierwszej części wiele brakuje... nie mniej na nim w początkowej fazie bazowałem... dalej to własne eksperymentowanie metodą prób i błędów...
OK, wygląda znośnie... powiedz mi jakie masz fizycznie wejścia/wyjścia bo z grafu nie składa mi się, i pewny jestem tylko:
Tył:
Line-Out - green
Mic-In - pink
Przód:
HP-Out - green
Mic-in - pink
EDIT:
Wygląda że pozostałem 3-cim wejściem z tyłu jest Line-In - blue... mam rację?
Który wejście Mic chcesz mieć aktywne, tylne czy przednie?
man_of_the_oak, Pamiętam o Tobie, lecz krucho u mnie z czasem, obawiam się że dopiero po weekendzie będę miał wystarczająco dużo czasu aby przysiąść i sklecić Ci to LegacyHDA.
Wysłany: 2011-05-26, 23:38
Ależ nie ma problemu! Mam tutaj póki co jeszcze dwa komputery do zrobienia, więc i tak jest czym się zająć w międzyczasie Zerknij na me LegacyHDA, gdy będziesz miał wolną chwilkę, nie ma pośpiechu~
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.