Witam ponownie ;D
Znów mam problem ,ale tym razem z kartą dźwiękową ALC883 na płycie Asusa . Zainstalowałem retail snow leo według instrukcji rzooff'a. Wszystko działało , oprócz karty dźwiękowej ale w końcu znalazłem sterowniki.Zrobiłem update do 10.6.3 i po ponownym uruchomieniu karta przestała działać (ale to chyba norma?). Zainstalowałem te sterowniki ,które mi poprzednio działaly i du.. . Na pasku glośniczek w tym momęcie jest szary z kreskami .. W Preferencjach dzwięku mac wykrywa wejscia i wyjscia audio tylko nie mozna nic zrobic. Zainstalowalem VodooHDA i nie działa. Wywala z błędem "can't get registry-entry path" i zawiesza mi się komputer. Znalazłęm w necie najnowszą wersje tego sterownika , i w środku instalacji przez Kext Utility przycienia się ekran i pokazuje się znana niektórym info. o przytrzymaniu Power Buttona ;D. PRzy ponownym uruchomieniu kernel Panic. Z poziomu leo musiałem usuwać ten pliczek i wszystko wracało do normy.. Bardzo prosze o pomoc ,bo bez dźwięku to jednak nie ujade ..
OJ, nie czytasz i nie szukasz... Jeśli używałeś wcześniej LegacyHDA, to musisz przywrócić AppleHDA.kext do wersji z 10.6.2. Do znalezienia na forum. Od wersji Snow Leo 10.6.3 działającym bez modyfikacji AppleHDA pozostał jedynie ALC885 i 889a.
Pomógł: 1 raz Wiek: 23 Dołączył: 24 Maj 2009 Posty: 76 Skąd: Sopot
Wysłany: 2010-05-12, 21:03
Cholera, może i trochę pokićkałem. Wiem natomiast, że do 883 najlepszym wyjściem jest zmodyfikowanie DSDT, ponieważ VoodooHDA nie za bardzo radzi sobie z gniazdami - ot, na ten przykład u mnie nie działał zewnętrzny mikrofon i co jakiś czas było słychać szumy (niewielkie co prawda ale zawsze).
Wiem natomiast, że do 883 najlepszym wyjściem jest zmodyfikowanie DSDT,
Co najwyżej uzyskasz zastąpienie HDAEnabler'a wpisem w DSDT... nic więcej... do działania 883 trzeba zmodyfikować oryginalny AppleHDA, lub napisać własny LegacyHDA883.
Marcin W napisał/a:
VoodooHDA nie za bardzo radzi sobie z gniazdami - ot, na ten przykład u mnie nie działał zewnętrzny mikrofon
Wiele zależy od wersji VoodooHDA , ale każda wymaga też dostosowywań podobnych jak przy pisaniu LegacyHDA. Trzeba poprawić PinConfigi i wtedy wszystko działa w VoodooHDA.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.