Jak dźwięk działa z opóźnieniem? Podczas filmów się spóźnia, czy tylko regulacja?
A kartę spróbuj odpalić np NVEnablerem, NVinjectem czy czym będzie działać. Pamiętaj tylko, by usunąć poprzednie przy instalowaniu nowego rozwiązania.
Ta karta działa tylko w 32 bitach na 10.6.2, musisz odpalać system z parametrem "arch=i386".
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Zło nie zło, jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. To, że arch=i386 uruchamia go w 32bitach to wiem, ale jak to ustawi, żeby domyślnie się bootwał w 32bit? Bo po resecie ponownie uruchamia mi się w x86_64. Przy odtwarzaniu wideo działa dobrze, tylko zdezorientowało mnie to, że przy regulacji opóźnia się "odgłos".
Pomógł: 233 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4435 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-12, 13:29
Z grafiką trudno coś więcej powiedzieć, ponad to, byś próbował innych metod uruchamiania VGA...
kurak napisał/a:
Robiłem zgodnie tym jak kolega wyżej napisał...
Mam wątpliwości, bo masz w swoim DSDT błędy, które uniemożliwiają kompliację pliku. Więc nie da się tylko poprawić RTC... Poprawiłeś te błędy?
Nie napisałeś też skąd wziąłeś dsdt.aml? Może znów z jakiegoś tutka?...
A może zadziałał w końcu kext...
Tak piszesz, że ciężko zgadnąć co i jak robisz. W efekcie trudno coś doradzić, a złe DSDT może powodować bardzo różne problemy.
kurak napisał/a:
no i ten dźwięk, działa ale z lekkim opóźnieniem, czy tego nie da się wyeliminować?
Problemy z dźwiękiem mogą łączyć się z DSDT - odpowiednim poprawieniem tzw. routingu przerwań (IRQNoFlags).
Jak duże jest to opóźnienie?
Więc tak, co do resetu BIOSu, to wrzuciłem do /Extra takie coś: http://www.kexts.com/view...via_kext).html, dsdt.aml wygenerowałem przy użciu DSDT Patcher GUI, po prostu odpaliłem to i zrobił mi plik, skopwiowałem go z Sessiosns/Ostatnai data. DSDT naorawiałem tak jak pisał @music w tym poście przy użyciu iasl. co do błedów w DSDT to możesz powiedzieć trochę jaśniej jak się z tym uporać? Opóźnienia dźwięku to w milisekundach, ale daję sie to zauważyć.
Edit.
Sprawa z dsdt, użyłem patchera, jak pisałem, zrobił mi plik dsdt.aml i wrzuciłem go do /Extra, zmieniłem wpisy
Kod:
0x04, // Length
na wpisy
Kod:
0x02, // Length
. Po tym zrobiłem tak jak dalej pisał @music, przy użyciu iasl wygenerowałem nowy plik dsdt.aml i skopiowałem go do /Extra.Nie pomogło, więc poszedłem za radą żeby wrzucić kexta do /Extra/KextStore i wygenerowałem od nowa Extensions.mkext co zdało egzamin, nie resetuje BIOSu.
Jeżeli chodzi o resztę błędów w dsdt to nie zwracałem uwagi bo kompletnie nie wiem na co zwrócić uwagę. Co masz na myśli z uruchomieniem inną metodą VGA?
Właśnie miałem pisać o tym, że schodzimy na OT, ale to moja wina. Wracając do tematu, to @rzooff pisał, że to może być problem z dsdt.aml, jak dotrzeć do tego problemu, rozumiem, że trzeba to edytować, to wiem jak zrobić, tylko co trzeba zmienić? Albo zapytam jeszcze inaczej, jak poprawnie zrobić dsdt.aml pod swoją płytę główną?
Wysłany: 2010-03-12, 14:52
Cytat:
dsdt.aml wygenerowałem przy użciu DSDT Patcher GUI
Czyli OK, to załącz ten plik, obejrzę co tam masz i co ewentualnie można poprawić.
Tylko z tym opóźnieniem... zaczynam się zastanawiać. Może masz za dobry słuch Czy masz porównania do innego kompa z Mac OS gdzie opóźnienia nie ma?
Czy poza tym milisekundowym opóźnieniem z dźwiękiem jest coś jeszcze nie tak?
Hm, słuch to może i mam dobry, ale jako instalowałem iDeneby to tam tego nie dostrzegałe, problemy to ten dźwięk no i schodząc na OT, grafika, obraz działa, ale przy filma na fullscreen przycina się, expose też się przycina. W załaczniku musisz sobie dodać rozszerzenie .txt
Wysłany: 2010-03-12, 15:51
Widzę, że Patcher poprawił te byki - typowe dla Gigabyte'a - więc się skompilowało.
Dodałem wszystkie podstawowe poprawki (HPET, RTC, PIC, TMR) i zlikwidowałem jedyny "Warning" (też typowy). Masz tam też dopisane LPC Device.
Resetowanie Biosu już poprawiłeś dobrze sam wcześniej . Jeśli musiałeś użyć kexta, to znaczy, że nie ładuje się dsdt.aml. Musisz ustalić dlaczego.
Może nie wrzuciłeś go do Extra, albo w ...boot.plist masz wpisaną złą ścieżkę dostępu. Albo nie masz jej w ogóle, a za to masz Chameleona w modyfikacji, która takiej ścieżki wymaga...
Wyrzuć kext od RTC, usuń systemowego mkexta - jesli dsdt.aml się załaduje, to bios nie ma prawa się resetować.
Z grafiką - pytanie czy masz w ogóle QE/CI. Wejdź do System Preferences / Screensaver i zobacz czy masz tam opcję "Translucent menu bar"?
Rzooff byś się wstydził grafika to grafika co ma to wspólnego z problemami z ALC883. Ja się nie dziwię, że potem nowi nic nie mogą znaleźć. Zapanujcie nad tym albo to w koszu wyląduje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.