Witam!
Mam nastepujacy problem.
Mam plyte glowna Gigabyte GA-G31MX-S2 i Mac'a Snow Leopard 10.6.4.
Wszystko elegancko smiga tylko nie moge uruchomic dzwieku.
Tak jak w nazwie tematu mam karte Realtek ALC888.
Niby probowalem juz chyba wszystkich kextow bo: ALCInject, HDAEnabler, AppleHDA i VooodooHDA ( moglem pomylic pisownie bo pisze z glowy ) i nic nie pomoglo jak narazie.
Moze ktos mial podobny problem lub wie jak to rozwiazac to bylbym mega wdzieczny.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-12-27, 20:47 ]
Udalo mi sie uruchomic jakos dzwiek ale dzialaja tylko sluchawki a jeszcze sa glosniki 5+1... uzylem do tego voodoohda ktory wreszcie zatrybil.
Moze teraz ktos bedzie mial jakis pomysl?
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-12-27, 21:08
Wywal VoodooHDA i wgraj kexta dla ALC1200 zrobionego przez 314TeRa. Działa on także dla ALC888 tylko jest inna komenda pathowania AppleHDA. Chyba nawet jest instalator do obu wersji kexta....
PS: na VoodooHDA nie odpalisz 5.1. Musi to byc LegacyHDA dla konkretnego układu. Potem da sie zespolic 3 wyjscia w analogowe 5.1. Takie 5.1 obsluguja pojedyncze programy, m.in. VLC
z tego co mi wiadomo nie odpalisz głośników 5.1 ponieważ działa tylko jedno wyjście albo słuchawki albo Line Out a do tego potrzebne by było 3 działające wyjścia
probowalem wszystkie kexty do ALC888 z kexts.com i zaden nie dzialal wgl dajcie linka do tego kexta dla ALC1200 zrobionego przez 314TeRa bo nie moge cos tego znalezc ;/
[ Dodano: 2010-12-27, 22:08 ]
dobra ogarnalem jakos zeby dzwiek byl na glosnikach za to teraz nie ma na sluchawkach xD ale duzo abrdziej mi pasuje ten scenariusz niz poprzedni :P
Witam ponownie.
Nie chcę zakładać nowego tematu, ponieważ mam podobny problem.
Voodoohda nie zadziałał ani w Extra/KextStore ani w S/L/E - wywaliłem
Próbowałem użyć MultiBeast, ale jak dałem System Utilities to "instalacja nie powiodła się" więc nadałem uprawnienia ręcznie - i nic
Użyłem kodeków ALC1200 - też nic
Dostałem od kolegi music paczkę z jego plikami ... wrzuciłem do Extra/KextStore, później do S/L/E, była nawet wersja, że miałem w obu naraz - też nic
Ponieważ pod 10.5.8 działał dźwięk, więc przekopiowałem AppleHDA i wykonałem powyższe kombinacje raz jeszcze - dalej nic
10.5.6 uruchomił się z AppleAzalia, więc jego też użyłem - też nic
Kończą mi się pomysły ... wiem, nie modyfikowałem DSDT, i tu prośba do Was (w załączniku - wyciągnięty pod ubuntu 10.10). (tak w ogóle to nie wiem, czy u mnie DSDT jest w ogóle brany pod uwagę podczas rozruchu)
Poniżej moje Extra i com.apple.Boot.plist
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.
w!lq
P.S. Jeśli problem wymaga nowego tematu, to przeniosę.
Zrobione pod ubuntu 10.04 jak radzi janek202
Mam jeszcze prośbę, bo chyba się już motam ...
Jak sprawdzić czy dsdt jest używany? Wystarczy, że jest w Extra? oraz ...
Które pliki gdzie powinny być, bo przy moich kombinacjach mam chyba wszystko wszędzie (AppleHDA, ALC1200, ALC8xxHDA, HDAEnabler - jeśli jeszcze coś pominąłem to proszę o korektę)
Powinny być w Extra/KextStore czy S/L/E
Pomógł: 4 razy Wiek: 21 Dołączył: 03 Sty 2010 Posty: 214 Skąd: Żory Polska / Cork IRELAND
Wysłany: 2011-01-08, 19:49
w!lq napisał/a:
Zrobione pod ubuntu 10.04 jak radzi janek202
Mam jeszcze prośbę, bo chyba się już motam ...
Jak sprawdzić czy dsdt jest używany? Wystarczy, że jest w Extra? oraz ...
Które pliki gdzie powinny być, bo przy moich kombinacjach mam chyba wszystko wszędzie (AppleHDA, ALC1200, ALC8xxHDA, HDAEnabler - jeśli jeszcze coś pominąłem to proszę o korektę)
Powinny być w Extra/KextStore czy S/L/E
Pozdrawiam
w!lq
AppleHDA lub VoodooHDA zawsze w S/L/E
_________________ MacBook 3,1 | Intel Core 2 Duo 2,2 GHz | 4GB DDR2 | HDD 500GB | Intel GMA X3100 | Intel HD Audio / NI Audio 6 DJ | Magic Mouse | Mac OS X 10.7.2
Imac Late 2006 | Intel Core 2 Duo @ 2.16GHz | 4 GB DDR2 | HDD 640 GB HDD |ATI Radeon X1600 128MB | Mac OS X 10.7.2
w!lq, przeczytaj jeszcze raz link który podałem wyżej... samo DSDT nie wystarczy, potrzebuję pełny dump za pomocą skryptu o którym piszę w poście do którego dostałeś link.
Fakt, mój błąd. Mam nadzieję, że teraz już będzie ok.
Przy okazji mogę powiedzieć, że w temacie do którego podałeś link w punkcie 2 postu oswaldiniego pod ubuntu 10.04 działa tylko dump dźwięku (przynajmniej u mnie)
Nie wymaga patchowania, a jedynie HDAEnabler lub najlepiej init do DSDT + LegacyALC dla ALC889a. Czy to jest standardowy LegacyALC, nie powiem bo nie zrobiłeś grafów do których potrzebne są dodatkowe pakiety ściągane z internetu.
Jak w takim razie podłączyć podłączony net? Uruchomiłem ubuntu, wszedłem na forum, zarejestrowałem się, pobrałem skrypt i go uruchomiłem. Net cały czas działał, bo przecież nie odłączyłem.
Nic to ... skoro to najlepszy kodek to powalczę z nim jeszcze nieco ... dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
w!lq
[ Dodano: 2011-01-09, 20:07 ]
Udało się
Ponieważ na razie nie wiem jak zmodyfikować dsdt więc użyłem voodoohda
1. skasowałem wszystkie dotychczasowe kexty "dźwiękowe" łącznie z AppleHDA z S/L/E oraz z E/K. Mam tylko HDAEnabler w S/L/E (choć nie wiem czy jest potrzebny)
2. pobrałem VoodooHDA 2.7.2 dla 10.6
3. wgrałem go do S/L/E
4. KextUtility
5. reboot z -f
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.