Pomógł: 25 razy Wiek: 19 Dołączył: 05 Maj 2010 Posty: 590 Skąd: Kielce/Kraków
Wysłany: 2010-06-22, 21:00 ALC889 na 10.6.4 (DSDT + LegacyHDA)
Witam!
Mam nadzieję, że nie będę objechany za zakładanie nowego tematu w sprawie problemu opisanego już przeze mnie w wątku o DSDT. Próbowałem parunastu wersji LegacyHDA, AppleHDA oraz samej modyfikacji DSDT - bez rezultatu. Uzyskałem ikonę oraz wszelkie wejścia i wyjścia, jednakże poza ich wykryciem - do niczego nie służą. Nie działa ani dźwięk z głośników wbudowanych ani na wyjściu słuchawkowym.
Fragment DSDT, który modyfikowałem (ALC889):
Skąd masz LegacyHDA... musi się w nim zgadzać layout-id z tym z dsdt. Poza tej w/w procedurze DSDT błędnie masz wpisany subsystem-id i subsystem-vendor-id.
Wysłany: 2010-06-23, 09:21
Z jednej ze stron, na której znajdował się tutorial dotyczący uruchomienia alc889 pod Snow Leopardem 10.6.4. Jak powinien więc wyglądać ten fragment DSDT?
W załączniku znajdują się LegacyHDA oraz AppleHDA, których używam.
[ Dodano: 2010-06-23, 12:48 ]
Zaiste... znalazłem już błąd w zapisie (zupełnie mi się pomieszały fragmenty i zamiast tego po Subsystem, wybrałem poprzedni...). Już go poprawiam, zobaczymy co z tego wyjdzie.
[ Dodano: 2010-06-23, 13:28 ]
Bez zmian po poprawieniu błędów w subsystem-vendor-id oraz subsystem-id :(
W w/w patchu DSDT masz layout-id zapisany szesnastkowo - 0x379 co daje dziesiętnie 889 - teraz musisz mieć identycznie wpisane w LegacyKext wartość dziesiętnie 889, lub sprawdzasz jaką masz dzisiętnie wartość w Legacykext (najczęściej 12) i wpisujesz ją do DSDT szestnastkowo czyli 0xC
Kod:
"layout-id",
/**** Is ResourceTemplate, but EndTag not at buffer end ****/ Buffer (0x04)
{
0x0C, 0x00, 0x00, 0x00
},
Cóż mogę w takim razie zrobić? VoodooHDA wywala KP lub głos jest dość cichy.
Które VoodooHDA... jedyne słuszne to te od Slice'a - masz stosowny wątek podpięty w tym dziale.
Jeśli Cicho to na 99% nie zainstalowałeś panelu preferencji, a przez to nie odpaliły prawidłowo miksery.
Wysłany: 2010-06-23, 14:33
Wersja od Slice - 261. Wrzucona do System/Library/Extensions.
[ Dodano: 2010-06-24, 10:59 ]
Cóż - jak już wspomniałem w odpowiednim temacie - czynnikiem powodującym KP okazała się być obecność AppleHDA wraz z VoodooHDA. Usunięcie tego pierwszego rozwiązało problem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.