Wysłany: 2012-01-23, 16:02 ALC889 na płycie pod AMD
Zainstalowałem MacOSX 10.6.8 z retaila, na początku z VoodooHDA-myślałem że pójdzie. Co prawda się pomyliłem i jestem zmuszony zmienić kexta. I tu rodzi się problem:
Taka konfiguracja w MultiBeast teź nie działa-szara ikona i nie wykrywa żadnych wejść/wyjść.
Co do VoodooHDA usunąłem bo strasznie trzeszczało, włączenie SSE2 kumulowało efekt i w dodatku dźwięk czasem zwalniał.
Oprócz tego jeśli ktoś by miał AppleHDA NIEMODYFIKOWANE z 10.6.8 to bym poprosił, niby jakieś pobrałem ale zwykłym skopiowaniem do s/l/e wywala błąd że kext uszkodzony, kext wizardem działa, binpatch też przechodzi, ale mimo to żadne z powyższych rozwiązań nie działa.
Poza tym wie ktoś jakie pliki przy tych wszystkich próbach mogłem pozmieniać, żeby je naprawić do oryginalnej wersji(obawiam się że te wszystkie instalki robiły więcej burdelu w systemie niż tylko wgrywanie kexta i odświeżenie cache )
To mój sprzęt:
1. Symbol modelu laptopa/płyty głównej - Gigabyte GA-870A-UD3
2. Jaki jest procesor, czy obsługuje instrukcje SSE2, SSE3 AMD Phenom II 955 x4 (niestety) SSE3 obsługiwane
3. Jaki jest mostek południowy (czyli chipset odpowiedzialny za obsługę napędów HDD i DVD) AMD SB850 Chipset AMD870
4. Jaki jest dodatkowy kontroler napędów (jeśli w danym przypadku występuje)
5. Jaka jest karta graficzna Gigabtye RADEON HD6850 1 GB
6. Jaki jest kodek audio ALC889
7. Jaka jest karta sieciowa RTL8111D
8. Jaka jest karta wifi (jeśli w danym przypadku występuje) jest, ale już nieużywana, zawsze mogę odpiąć
9. Czy napędy są podłączone przez interface SATA czy IDE i jak wygląda układ partycji na dysku docelowym HDD na SATA z AHCI a DVD-ROM ze starego kompa na IDE
10. Czy klawiaturę/mysz mamy podłączone przez USB czy PS2. Klawiatura PS2/mysz USB (wiem, na PS2 muszą być dodatkowe kexty)
Znalazłem jakąś kartę na USB, dźwięk działa, ale po pierwsze tylko na 1 głośnik po drugie do "zadowalającego" mu daleko.
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2012-01-23, 17:01
Kodeki audio na płytach pod AMD jednak się różnią od tych na układach intelowskich i kexty nie będą działać na konfigu z AMD. Pozostaje szukać na googlach sprawdzonego rozwiązania.
Dobra, sformatowałem dysk i zrobiłem od nowa instalacje, więc mam tylko VoodooHDA i czysty system bez zbędnego syfu. To może jednak da radę coś zrobić?
Dźwięk nadal trzeszczy, mimo zmiany formatu audio, włączenia Vectorize czy SSE2...
Oprócz tego że trzeszczy to też spowalnia jakby mu brakowało jakiegoś buforu albo co D: Mógłbym to nagrać bo szczerze mówiąc nie jest to zwykłe "trzeszczenie", a trudno mi opisać co się dzieje.
EDIT.
Na pewno nie ma już nadziei? Nie jestem uradowany wizją używania dźwięku na USB mając audio które tanie głośniki 2.1 bije dosłownie "na ryj"
_________________ OSX 10.6.8|Phenom II x4 955 3.2 Ghz|Gigabyte GA-870A-UD3 USB3|4 GB 1333 Mhz|Gigabyte Radeon HD6850-podobno idealny do haMaca ale u mnie oczywiście nie działa xd|Dźwięk na USB-VoodooHDA mnie nie lubi :< |Windows 7 HP 64bit
Bym miał w planach haMaca to bym wolał gorszego Intela, ale teraz to za późno...
_________________ OSX 10.6.8|Phenom II x4 955 3.2 Ghz|Gigabyte GA-870A-UD3 USB3|4 GB 1333 Mhz|Gigabyte Radeon HD6850-podobno idealny do haMaca ale u mnie oczywiście nie działa xd|Dźwięk na USB-VoodooHDA mnie nie lubi :< |Windows 7 HP 64bit
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2012-01-25, 17:33
Kto Ci każe kupić kolejny komputer ? Sprzedaj tylko Mobo i CPU i kup coś kompatybilnego na intelu ! Ja na takiej zamianie (i to do kompa 2x mcniejszego - cpu, ram, mobo) dołożyłem ok 200zł. Niewiele mniej wyjdzie Cię dźwiękówka.
Poza tym kompa dzielę z rodzicami więc jak znowu usłyszą że coś z kompem robie to mnie zlinczują D:
EDIT.
LOL chyba odkryłem źródło problemu-kiedy dysk zaczyna odczytywać słuchawki trzeszczą-uruchomienie safari,kopiowanie pliku itd. - niemiłosierne ściny. A czemu dźwięk spowalnia to nie mam pojęcia D: Pewnie dlatego że VoodooHDA jest dla nerdów z haMaciem na AMD Dx
Podmien z systemu 10.6 kext wizardem (s/l/e):
SM56KUSBAudioFamily.kext
AppleHDA.kext
Dodaj (s/l/e):
HDAEnabler.kext
przeladuj, napraw uprawnienia, reset i odpal ALC889.pkg (Musi byc specjalny pod amd).
Musi dzialac.
aha wywal wszystkie inne audio kexty jakie wsadziles w system typu voodoo itd.
nie sugeruj sie tutkami poniewaz sa pod intele jak oswald napisal.
Jezeli po alc889.pkg nie zatrybi to nic nie ruszaj , to znaczy ze pkg nie trybi na amd-ku.
jutro na kexts.com wzuce do mojego uploadu alc889 pod amd.
powodzenia:P
To byłbym wdzięczny za ten pkg, bo się naszukałem i nic.
Aha a te pliki co mówiłeś to jak mam wyciągnąć z 10.6 skoro już zupdateowalem system. Z internetu ściągnąć czy jak?
Poza tym ze stopki widzę że masz ALC888 a nie 889.
To ze mam 888 a nie 889 to nic waznego , najwazniejsze jest ze podalem ci sposob na AMD.
pod wieczór upne i dam linka z paczka wszystkiego co potrzebujesz.
nie boj zaby :P
Dobra, nie musisz się wysilać, już skołowałem sobie muzykę na USB, jak na 20 zł gra pięknie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.