Po długiej nieobecności w temacie postanowiłem się pobawić na troszkę innym sprzęcie. Do wczoraj żyłem w błędnym mniemaniu iż najgorszym możliwym kodekiem dla OSX jest ALC662. Po 48 godzinach męczenia się z 889(bez A) powoli zmieniam zdanie. Na VoodooHDA standardowe objawy trzeszczenia (identyczne jak na 662) Męczę się więc z LegacyHDA+HDAEnabler. Korzystam z paczki uniwersalnego ALC8XX, która kompletnie się nie sprawdza. Wykrywa jedynie sam kodek (chyba) O prawidłowym podpięciu pinów już nie wspominając - w ustawieniach nie wykrywa żadnego wyjścia. Oczywiście wszelkie próby ręcznego zapisania pinów spełzły na niczym. W sumie to nawet nie wiem czy HDAEnabler dobrze wykrywa kodek bo na 10.6.7 brakuję już pozycji (Subsystem Id) w 10.6.3 jeszcze była :> Jakieś rady? Nie ukrywam, że liczę na to, że ktoś przygotuje mi w miarę poprawny LegacyHDA (bo w nim są zapisane piny z tego co pamiętam), bo ja już wymiękam, żadne Legacy nie daje choćby jednego dostępnego wyjścia
_________________ Pentium G620 LGA1155 ASRock H61DE/S3 2x2GB RAM DDR3, Radeon HD5450, Samsung F1 500GB Fortron 350W MDN Windows 7 HP Mac OS X Lion 10.7.3
W załączniku znajdziesz paczkę przeznaczoną dla Realteka889 bez a.
To podobno działa, ale tylko z AppleHDA z wersji 10.6.2 (również w załączniku)
Może na tej podstawie wyciągniesz jakieś wnioski.
No cóż jakie bym mu kexty nie podstawił tylko efekt jeden (razy 2):
Kod:
Intel High Definition Audio:
Audio ID: 12
Audio ID w zależności od podłożonego kexta, co mi się nie wydaje zbyt normalne. Druga sprawa, to nie wiem, czy LegacyHDA ma być widoczne w sekcji załadowanych rozszerzeń? Bo w sumie to samo info.plst. HDAenabler też przy bootowaniu nie pokazuje niczego oprócz napisów tytułowych. Także zero pomysłu jak ugryźć tą kartę, bo po zatym wszystko inne łącznie ze sleepem w moim maczku działa :>
[ Dodano: 2011-04-09, 22:33 ]
Idę dobrą drogą wg poradnika z projectx
Doszedłem do punktu poprawy pinów: verbs oraz jego dump w załączniku. Dalej się gubię Potrzebuje kogoś kto złoży mi z tego działający legacyHDA z HDAenablerem bo wszelkie dotychczasowe próby zawodzą
_________________ Pentium G620 LGA1155 ASRock H61DE/S3 2x2GB RAM DDR3, Radeon HD5450, Samsung F1 500GB Fortron 350W MDN Windows 7 HP Mac OS X Lion 10.7.3
Faktycznie masz troszkę inaczej po podpinane złącza, np SPDIF na pin 17 zamiast 30 jak to zwykle bywa, ale to wszystko powinno być do ogarnięcia o ile załączysz mi kompletny dump z grafami.
Chyba graficznych nie zrobiło, sam nie wiem. Ale skrypt się wykonał
Dodałem graficzne mapki z poprzednich eksperymentów. Nie wiem dlaczego skrypt nie zadziałał. Mam nadzieje, że są poprawne
Ostatnio zmieniony przez Grzesiek13 2011-04-11, 17:23, w całości zmieniany 1 raz
Chyba graficznych nie zrobiło, sam nie wiem. Ale skrypt się wykonał
Wrzuć mi cały DUMP, łącznie z LSPCI i DSDT, czasami przydaje się do kompletu. Aby dump wykonał się prawidłowo musisz być podłączony do internetu KONIECZNE!! oraz nie mieć VGA z układem HDMI-audio, bo czasami skrypt pada w takich wypadkach.
PS EDIT: Ano właśnie masz VGA z HDMI
Kurcze oprócz grafów ten skrypt odwala większość czarnej roboty jeśli chodzi o przygotowanie pinconfigów... szczerze mówiąc nie chce mi się tego robić na piechotę... jak mam komplet to poskładać wszystko do kupy jest już prosto.
Ręcznie zrobiony W załączniku
Połączenie było. Trzeba będzie wyciągnąć kartę
Dzięki wielkie za poświęcony czas. Ja tymczasem oddelegowuje siebie do równie pasjonującej nauki na kolosa
W załączniku wersja dla Twojej płyty, aktywny tylny Mic, jak będzie wszystko działać jak należy i będzie potrzeba, to mogę dorobić i wersję z przednim mic.
Nie wiem czy coś źle robię ale twój kext wsadzam do E/E, razem z HDAenablerem. W S/L/E mam AppleHDA z 10.6.2 i nie wykrywa żadnych wyjść (jak w 3 poście od góry). Próbowałem ze zmodyfikowanym AppleHDA dla 889 (patch bin) i dalej to samo. Nie wiem czy przypadkiem nie dobrałem złych kextów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.