Wysłany: 2010-08-31, 20:51 ALC889a i S/PDIF (GA-P35-DS4)
Przymierzam się do zakupu Cambridge Audio DacMagic. W związku z tym będzie mi potrzebny działający Coaxial, aby przesłać do niego cyfrowo sygnał. Mam zainstalowane VoodooHDA.kext + VoodooHDA.prefPane. Czy to, że pokazuje mi w urządzeniach wyjściowych S/PDIF jest równoznaczne z jego działaniem? Czy może coś będę musiał kombinować?
SPDIF na voodoohda działa bardzo słabo, właściwie tylko 2.0. Jeśli chcesz mieć porządne cyfrowe audio, to tylko na AppleHDA + LegacyHDA, ale tu jesteś uprzywilejowany bo masz ALC889a - czyli obsługiwane przez AppleHDA. Jedynie co musisz zrobić to dołożyć dobrane LegacyHDA + metodę na uruchomienie (HDAEnabler, wpis w dsdt...).
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4236 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-08-31, 21:42
Voodoo dla mnie to ostatecznosc i nie wiem dlaczego ludzie sie tak przy tym upieraja ! Czy nie lepiej niemalze natywnie odpalic sprzet z pełnym wsparciem ! Posiadasz ALC889A - na twoim miejscu bym sie cieszyl bardzo ! 2 poprawki do DSDT (DTGP + HDEF) + LegacyHDA.kext i voila, nawet 5.1 i dzwiek po HDMI da sie odpalić.
Możliwości dźwięku cyfrowego na voodoohda są bardzo ograniczone i często wymagają za każdym razem zmiany parametrów w audio midi setup. Np na voodoohda uzyskasz z regóły max 44,1l ub 48khz i 16bit próbkowanie kiedy ten sam układ na AppleHDA zadziała z 96k/24. Różnicę w jakości słychać gołym uchem. Do tego dochodzi możliwość prawidłowego wypuszczenia AC/3 DTS po spdif czego nie umożliwia voodoohda.
Nie mniej u Cibie szkoda deliberować, masz ALC889a i na 100% zadziała Ci z LegacyHDA i będzie działał lepiej niż na voodoo. Zresztą niech potwierdzą użytkownicy który używają zrobionych przeze mnie LegacyHDA pod ALC882 lub ALC888/1200.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.