Wysłany: 2009-12-18, 13:12 ALC889A nie działa spdif_out przez HDMI na VooDooHDA SnowLeo
Mam taki problem. Zakupiłem plazmę panasonica i chciałem puścić film na TV. Kartę dźwiękową ALC889A połączyłem kabelkiem SPDIF_OUT z kartą graficzną 9800GTX+ i chciałem puścić na TV dźwięk i obraz poprzez HDMI. Grafika ma wyjście DVI i stosuję dołączoną przejściówkę. Na windowsie działa, wszystko OK.
W ustawieniach audio-midi setup próbowałem ustawić jako wyjście SPDIF_OUT, ale nie działa. Obraz jest, ale nie ma dźwięku. Czy da się osiągnąć coś takiego na Snow Leopardzie.
_________________ OS X Snow Leopard 10.6.8
OS X Lion 10.7 Windows 7 | kUbuntu 11.04
Gigabyte GA-EP45-DS3P | Core2Quad Q9300@2,5GHz | GeForce 9800GTX+ | 4GB DDR2 1066MHz | ALC889A | 2x WD 1TB EALS + 500GB Seagate (GUID) | karta sieciowa Realtek 8111C
Nie bardzo rozumiem pytania.
SPDIF_OUT próbowałem ustawiać w preferencjach systemowych -> sprzęt -> dźwięk, oraz VooDooHDA pref panel
Próbowałem ustawiać też używanie wyjścia SPDIF w VLC, ale ciągle nie mam dźwięku przez takie połączenie.
Gigabyte GA-EP45-DS3P | Core2Quad Q9300@2,5GHz | GeForce 9800GTX+ | 4GB DDR2 1066MHz | ALC889A | 2x WD 1TB EALS + 500GB Seagate (GUID) | karta sieciowa Realtek 8111C
Parę rzeczy powinieneś sprawdzić:
1. Jeśli masz na VGA więcej niż jeden DVI, to audio jest wypuszczane tylko przez jedno złącze - sprawdź które.
2. Przetestuj np pod Windows, czy tam działa w ten sposób SPDIF - może wymaga dodatkowego przełączenia w sterownikach/BIOS'ie.
W windowsie audio śmiga pięknie Nie tylko, że sprawdzałem, ale używam go w windzie, więc podłączenie i ustawienie w biosie musi być OK.
Czy ma ktoś doświadczenie w tym temacie z OS X?
Może to wina VooDooHDA? Ale appleHDA nie udało mi się zmusić do działania.
VoodooHDA - to rozwiązanie napisane na bazie rozwiązania z BSD, drugą metodą na uzyskanie dźwięku jest modyfikacja oryginalnego AppleHDA.
U Ciebie może występować inny tor wyjścia spdif dla coaxial (wewnętrzne wyjście spdif) a inny dla toslink, możliwe że VoodooHDA odpala Ci tylko jedno wyjcie - toslink. Jeśli VoodooHDA nie działa, to pozostaje jedynie zmodyfikowanie oryginalnego AppleHDA i uzupełnienie pathmap jego o dwa wyjścia cyfrowe z autosensingiem zapewne. Widziałem podobne rozwiązanie w AppleHDA dla AD2000b modyfikowanym przez TheKiNG'a.
Nie mniej uważam że uzyskanie dźwięku tak jak chcesz jest jak najbardziej możliwe, ale wymaga pracy i prób.
Abyś miał pewność co do powyższego wystarczy jak zrobisz sobie graf z dumpa swojego kodeka audio:
Przy okazji odnoszenie wszystkiego do pracy bezproblemowej w windowsie nie ma sensu. To , że coś działa w windowsie wcale nie jest jednoznaczne z dzialaniem pod OSX. 314TeR ma rację VoodooHDA to takie obejście problemu nie do końca działające.
Przy okazji odnoszenie wszystkiego do pracy bezproblemowej w windowsie nie ma sensu. To , że coś działa w windowsie wcale nie jest jednoznaczne z dzialaniem pod OSX.
Bezwzględnie masz rację... tu miałem jedynie na myśli przypadki że kiedy jeśli i pod Windows nie działa, to nie ma szansy aby zadziałało pod OS X. Czasami można zrobić pomyłkę w podłączeniu, nie przełączyć coś w BIOS'ie...
Interesuje cię część tylko o zrobieniu dump'a pod linuxem i zrobieniu za pomocą CodecGraph wykresu połączeń i będziesz miał wszystko jasne.
Kurcze to wygląda dla mnie jak czarna magia, wątpię czy sobie poradzę.
Co do połączeń, to prawda, na początku miałem problem bo podłączyłem odwrotnie wtyczkę do płyty głównej, teraz jest OK, ale to właśnie teraz wygląda jakby było odwrotnie (wtyczka ma 4 piny i 2 wystają poza płytę główną).
Szkoda, że już wyrzuciłem leoparda, tam miałem działające appleHDA, więc może i spdif_out by działało.
Hmm... Moja płyta ma 2 porty zewnętrzne SPDIF - optyczny i coaxial. Dodatkowo na płycie głównej jest wejście i wyjście spdif. A czy to funkcjonuje jako jedno, czy jako oddzielne, to nie wiem. Na stronie realteka
http://www.realtek.com.tw...nn=4&ProdID=173
Jest opis funkcji i jest coś takiego:
# Primary 16/20/24-bit SPDIF-OUT supports 32k/44.1k/48k/88.2k/96k/192kHz sample rate
# Secondary 16/20/24-bit SPDIF-OUT supports 32k/44.1k/48k/88.2k/96k/192kHz sample rate
# 16/20/24-bit SPDIF-IN supports 32k/44.1k/48k/96k/192kHz sample rate
Czy to znaczy, że są 2 wyjścia?
Czy ktoś z was próbował podłączać coś przez SPDIF?
A może ten problem ma jakiś związek z kartą graficzną, wszak sygnał spdif leci najpierw do niej, a potem poprzez przejściówkę DVI-HDMI i kabel HDMI. Może dźwięk utknął w karcie graficznej.
To co masz na stronie Realtek'a to tylko specyfikacja i co sam kodek potrafi. To jak został zaimplementowany przez producenta płyty to zupełnie inna kwestia.
grzesiek811 napisał/a:
Moja płyta ma 2 porty zewnętrzne SPDIF - optyczny i coaxial.
To że są dwa nie oznacza że są "fizycznie dwa" bo mogą pracować w trybie combo (na obu wyjściach jest to samo).
grzesiek811 napisał/a:
Dodatkowo na płycie głównej jest wejście i wyjście spdif.
A to już wskazuje że masz tak naprawdę 3 tory spdif:
1. Wyście combo (coax i tos) na panelu tylnym
2. Wyjście internal
3. Wejście internal
VoodooHDA w tym przypadku na 99% odpala Ci tylko wyjście combo, a już #2 nie potrafi. Obawiam się że bez modyfikacji AppleHDA nic nie wskórasz... możesz poszukać jeszcze gotowych kextów - w wielu przypadkach kexty do GA i 889 na wielu modelach są tak samo skonfigurowane, może coś dobierzesz.
PS Nadal uważam że na dobrze zrobionym LegacyHDA można wszystkie 3 tory odpalić...
PSS Bez codec dump'a nic nie będziesz wiedział... zrób codec dump pod linuxem i popatrzymy...
OK, jak będę miał chwile czasu, to spróbuję zrobić ten codec dump. Moj TV nie ma wejścia spdif, więc nie mogę sprawdzić czy przez spdif na tylnym panelu zadziała. Jeżeli kupie amplituner zanim mi się uda uruchomić appleHDA to sprawdzę, czy wyjścia na tylnym panelu działają.
A jak jest w oryginalnych maczkach, czy tam trzeba podłączać oddzielnie dźwięk przez spdif i obraz poprzez HDMI?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.