Wysłany: 2011-03-18, 10:27 Brak dzwieku na ALC889A po update do 10.6.6
Witam
Czy naprawde nikt nie potrafi mi pomoc??
Zainstalowalem OS X 10.6 Snow Leopard Retail z wykorzystaniem metody iboot i multibeast na nastepujacej konfiguracji
płyta Gigabyte GA EG45M-UD2H
Procesor Core 2 Duo E8600
Karta graficzna NVIDIA GeForce GT 240 (karta ma wyjscia DVI,HDMI i D-Sub)
ze strony Gigabyte wynika. ze kodek dzwieku zastosowany w tej plycie to Realtek ALC889A
Reszta chyba nie istotna dla opisywanego nizej problemu
Po instalacji systemu snow leopard wybralem nastepujace opcje w instalatorze multibeast
Po tych zabiegach dzwiek sie pojawil ale chcialem zaktualizowac system poprzez System Update do najnowszej wersji, pobralem aktualizacje i po reboocie zrobil sie KP. ale za rada z insanelymac usunalem /S/L/E/AppleTymCEDriver i kociak sie podniosl, niestety juz bez dzwieku i tu nie bardzo wiem jak mam go ugrysc, w preferencje/dzwiek mam pusto no i oczywiscie glucho.
Wyczytalem gdzies, ze trzeba uzyc innego AppleHDA z wersji chyba 10.6.2 o ile pamietam i nawet w multibeast jest pozycja "AppleHDA RollBack lub podobnie, ktorej opis sugeruje, ze podmienia AppleHDA na oryginal z 10.6.2 niestety nic to nie daje, probowalem tez kextow z kexts.com ale niestety bez efektow.
Probowalem nawet VoodooHDA ale efekt tego jest taki, ze:
- mikrofon na frontowym panelu dziala
- w ustawieniach wejscia dzwieku widze tylko kilkukrotnie HDMI-Digital-Output czy jakos tak a dzwieku jak nie bylo tak nie ma ;/
Czy ktos ma jakis pomysl?
P.S zeby nie zakladac nowego watku, podpowiedzcie prosze jak mam sprawdzic jaki kodek ALC jest w konkretnym sprzecie? Chodzi o to, ze posiadam tez laptopa Toshiba Satellite A500-1G2 i w zasadzie dziala niemal idealnie pod snow leopardem ale dzwiek dziala tylko na voodooHDA a co gorsza robi sie sprzezenie dzwieku chyba z mikrofonem od kamerki, ktorego nie jestem w stanie zniwelowac chyba, ze calkiem wycisze glosniki albo podepne sluchawki i tak sobie pomyslalem, ze moze jakbym zastosowal jakis z pathowany AppleHDA to dzialaloby lepiej?
Ostatnio zmieniony przez marson 2011-03-19, 10:19, w całości zmieniany 3 razy
ALC889A nie wymaga rollbacku AppleHDA. Po aktualizacji musisz z MultiBeast jeszcze raz zainstalować Non-DSDT HDA Enabler>ALC885 / 889a i tyle.
VoodooHDA sobie daruj na tym kodeku. Najlepiej przerób DSDT bo masz dobry sprzęt pod Mac'a.
probowalem tak jak piszesz, niestety nadal brak dzwieku, co do DSDT, to probowalem wykonac go za pomoca DSDT autopather, na liscie jest moja plyta ale dzwieku i tak nie ma, a na samodzielne robienie DSDT za cienki jestem ;D
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-03-18, 11:22
Patch do DSDT do dźwięku musi być odpowiedni do konkretnego LegacyHDA. Polecam spatchować DSDT tym autopatcherem, znaleźć jakiś LegacyHDA dla ALC889A z podanym patchem audio do DSDT i podmienić tylko sekcje HDEF.
ALC8xxHDA wymaga specyficznego patcha do DSDT zawierającego pinkonfigi.
tzn. rozumiem co to znaczy LegacyHDA i powiedzmy, ze nawet go znajde, bo gdzies na insanelymac chyba widzialem jakies LegacyHDA dla ALC889A, pojmuje tez (chyba) co to HDEF natomiast ani calej reszty nie tzn. co to znaczy "z podanym pathem do DSDT?, na co podmienic ta sekcje?
Owszem czytalem itutaj odpowiednie HowTo i na Insanely jakies poradniki ale jak kolwiek angielskim technicznym operuje dosc dobrze w mowie i w pismie to tego niestety nie ogarniam. Zdaje sobie sprawe jaki potencjal niesie za soba jeden tylko plik DSDT ale obawiam sie, ze musze obejsc sie smakiem... . Chyba, ze ktos z forum bylby tak mily i za dozgonna wdziecznosc tudziez drobna oplata na piwo wykonalby mi taki cudowny pliczek? Podeslalbym rzecz jasna wszystko co wygeneruje wspomniany DSDT autopather... Czy znalazlby sie ktos tak mily?
Jakies inne pomysly po za DSDT? Reasumujac co powinienem zrobic po instalacji SL? Instalowac w ogole kexty do dzwieku przed aktualizacja, czy zabawe zaczac od zainstalowania update do 10.6.6 i dopiero potem instalowac kexty od dzwieku?
No i czy mam instalowac HDAEnabler ALC8xx czy tylko to co jest w galezi Non DSDT HDA Enabler (pisze z pamieci)
Zrobilem tak:
1. zainstalowalem Snow leoparda
2. zainstalowalem Combo update 10.6.6
3. korzystajac z multibeast zainstalowalem: kexts & enablers>Audio>Realtek ALC 8xx>ALC 8xx HDA oraz Kexts & enablers>Audio>Realtek ALC 8xx>Non-DSDT HDA Enabler>ALC885 / 889a + zaznaczylem opcje Rebuild caches i repair permission, nadal niestety nie chce dzialac... Potraf ktos pomoc? System czysty po za tym co napsalem
[ Dodano: 2011-03-19, 15:50 ]
znalazlem winowajce problemow z dzwiekiem ale nadal nie wiem jak mam sobie poradzic, otoz wyjalem na chwilke karte graficzna ze slotu PCI-Express i odpalilem SL na zintegrowanej grafice intela, pomijajac, ze system sie uruchomil na jakichs standartowych rozdzielczosciach, to pojawil sie dzwiek, wiec wnioskuje, ze brak dzwieku powoduje obecnosc HDMI w karcie graficznej.... Da sie cos z tym zrobic? BLAGAM pomozcie, bo rece mi opadaja..., wszystko chodzi idealnie tylko brak jest tego nieszczesnego dzwieku, oczywiscie odpalajac OSX na intelowskiej grafice dzwiek jest ale wiadomo, ze to nie jest rozwiazanie
Karta graficzna NVIDIA GeForce GT 240 (karta ma wyjscia DVI,HDMI i D-Sub)
Masz tę kartę, ona ma "w sobie" kodek HDAudio do obsługi HDMI. I to właśnie on ci bruździ, bo HDAEnabler odpala pierwszą z dostępnych układów dźwiękowych i widać jest to układ z VGA a nie mobo.
Wyjściem dla Ciebie będzie wyłącznie dodanie do DSDT procedury uruchomienia dźwięku, a następnie wywalenie HDAEnablera i pozostawienia LegacyHDA. Jedynie zwróć uwagę aby nr "layout" był ten sam w DSDT i LegacyHDA, bo inaczej muzyka nie zaskoczy.
Z audio to ty jesteś guru na forum, ja się nie mieszam
Ty mi tu nie "guruj"... A z zakresu odpalania HDMI Audio na VGA chętnie bym się rozeznał. Do tej pory nie było mi to potrzebne, ale fajnie by było zrobić coś nowego... ale koniec OFF-TOP'a
Odkopuje swoj stary temat... Cos sie moze zmienilo w kwestii odpalenia audio z mobo majac dodatkowy kodek po HDMI? czyt. czy jakis magik cos z tym zrobil? A moze istnieje jakis sposob np. na zmodowanie BIOSu karty graficznej, zeby wyciac w pien obsluge HDMI?
Generalnie powinno się dać odpalić HDMI i to bez większego kłopotu. Niektóre chameleon'y odpalają HDMI zwyczajnie z GE.
Problem nie jest z tym, ze HDMI sie nie odpala to dziala az za dobrze Chodzi o to, ze dziala tylko dzwiek po HDMI a kodek ALC889a na plycie nie jest widoczny. Jesli podmienie karte graficzna na jakas inna bez HDMI wtedy dzwiekowka na plycie jest wykrywana. Wiec ponawiam pytanie czy jest jakis prosty sposob na obejscie tego albo poprzez wywalenie obslugi HDMI i korzystanie tylko z dzwieku na plycie albo odpalenie drugiej dzwiekowki jednej na HDMI, drugiej tej na plycie.
Wiem, ze pisales ale myslalem, ze moze jest jakas metoda one-click ale pomijajac utopijne marzenia, gdybym chcial to sam robic, to od czego zaczac? Moze jest gdzies jakis opis jak to wykonac?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.