Pomógł: 234 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-04-28, 09:37
Odpalić w pełni da się tylko SoundBlaster'y na USB.
Natomiast najczęściej działają one tylko w 32bit, bo Creative się jakoś szczególnie nie przykłada do sterowników (pod Windows także).
Natomiast jeśli mowa o kartach na PCI, to "działają" tylko te na chipach EMU10K1 i EMU10K2. Ale da się tylko uruchomić wyjście. Wejścia nie działają. Poza tym wspomniane chip'y to prehistoria - na tych samych ukłądach były robione SoundBlaster'y Live, ponad 10 lat temu! Naprawdę nie warto tego kupować...
Czy ja wiem czy nie warto? Za cenę 50 zł nie dostaniemy żadnej karty pod OSX oprócz Audigy, która jest mimo wszystko nie taka zła. Z moją integrą sam dałem sobie spokój. Koledze przynajmniej działa integra a Audigy SE tak naprawdę nie wybija się z szeregu jeśli chodzi o jakość dźwięku.
_________________ Pentium G620 LGA1155 ASRock H61DE/S3 2x2GB RAM DDR3, Radeon HD5450, Samsung F1 500GB Fortron 350W MDN Windows 7 HP Mac OS X Lion 10.7.3
Pomógł: 234 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-04-28, 19:21
Audigy SE to w ogóle jest oszukaństwo - to jest rozwiązanie softwareowe, czyli kodek. Więc jest to takej samej jakości karta jak zintegrowane na pł.głównych, tyle, że jest w pudełku z napis Creative
Oczywiście za 50 zł nie ma się co spodziewać rewelacji, ale brak wejścia jest jednak sporym minusem. Nie można nawet np. przez skype'a pogadać...
Wiele kart na USB działa OOTB pod Mac OS X. Miałem do czynienia akurat z droższymi (M-Audio, Lexicon, Tascam) i wszystkie odpalały same bez instalacji sterowników. Trzeba by wybadać jak to wygląda w temacie tańszych kart - powinno się coś znaleźć z działającym zarówno OUT jak i IN.
7.1 + Line In + HP + SPDIF-IN/Out optical. Jak dla mnie brak jedynie wersji Coax dla złącz cyfrowych, ale za cenę około 100zł to raczej nie należy mieć zbytnich wymagań. Jakość toru analogowego audio raczej pewnie będzie przeciętna, ale czy karty pokładowe czy zwykłe soundblastery mają je lepsze? Nie sądzę... Sam pożegnałem się z Sound Blasterem Audigy na rzecz pokładówki na P5W DH Deluxe która lepiej grała niż Audigy.
_________________ Pentium G620 LGA1155 ASRock H61DE/S3 2x2GB RAM DDR3, Radeon HD5450, Samsung F1 500GB Fortron 350W MDN Windows 7 HP Mac OS X Lion 10.7.3
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.