Zakupiłem sobie kartę dźwiękową ESI GigaPort AG.
Na stronie producenta napisane jest, że owa karta jak najbardziej jest kompatybilna z systemem Mac OS X.
Nie są potrzebne nawet sterowniki pod ten system.
Po podłączeniu karty do komputera słychać dźwięk tylko z pierwszych dwóch kanałów. Poza tym dźwięk co jakiś czas trzeszczy.
W opcjach audio jest sa widoczne wszystkie 8 kanałów, jednakże są sciszone inie można ich podgłosić. Posiadam zestaw głośników 5.1 i nie w smak mi teraz że póki co nie mogę go w pełni wykorzystać.
Macie jakieś pomysły?
No jeśli wypróbowales wszystkie możliwości i nie działa to zapomnij o dzialaniu pod Snow. Do mojej Maya44e to się proszę o stery pod Snow od 2 miesięcy i totalne zero. Zobacz jeszcze w programie muzycznym np Logic, Ableton Live czy masz dzwięk jak ustawisz 6 ścieżek dla każdego kanału. Jak masz możliwość to sprawdź na Leo czy działa.
No ja nie mam Snow Leoparda, tylko Leopard 10.5.8. Po ustawieniu w programie Ableton 6 ścieżek, dźwięk płynie tylko w dwóch pierwszych. W programie Traktor Pro natomiast da się uruchomić więcej wyjść (można odpowiednio konfigurować odsłuch itp) tyle, że grając nim trzaski są już znacznie częstrze, zacina się nawet dźwięk.
Na stronie producenta wyraźnie jest napisane, że kompatybilny z Mac OS X.:(
Trzaski możesz mieć z powodu źle ustawionego bufora w programie [ zwiększasz stopniowo aż nie będzie trzasków ] niestety przekłada się to na większą latencję jeśli chcesz grać na jakimś instrumencie jednocześnie. Co do karty poszukaj na google czy wogóle komuś działa, a jak nie to wysyłaj maila ze zdjęciami do producenta.
Ps. Próbowałeś z ustawieniem dzwięku : 48000 KHz i 6 kanałów 16bit lub 24bity ?
Troszkę się zamotałem. W w opcjach tego panelu to wyboru jest tylko to co jest widoczne, czyli 8 kanałowy- 16 bitowy dźwięk. Nie ma innych opcji niezależnie od tego jaką wybiorę częstotliwość. Tylko czemu nie mogę podgłosić tych kanałów.
Wchodząc w konfigurację głośników wybieram oczywiście 5.1 i nic.
Dodam, że dźwięk trzeszczy nie tylko w programach takich jak traktor itp. ale także podczas zwykłego odtwarzania muzyki quick time player'em.
Dodam, że dźwięk trzeszczy nie tylko w programach takich jak traktor itp. ale także podczas zwykłego odtwarzania muzyki quick time player'em.
Zdarza się że trzeszczenie jest wynikiem błędnie obsługiwanych przerwań, RTC, czy HPET. Czytałem o takich przypadkach z płytami Gigabyte i możliwe że będzie potrzebna modyfikacja DSDT.
Najbardziej zdenerwowało mnie (łagodnie mówiąc) to, że gdy wejdę w konfiguracją głośników, wybiorę zestaw 5.1 i nacisnę na poszczególny kanał w to testowy dźwiek jest słyszany(w zależności do jakiego kanału go przypiszę). Muzyki jednak niesłychać we wszystkich kanałach. Może potrzebny jest jakiś kext lub patch? iDeneb to wkońcu lekko okrojona wersja systemu Leopard (gdzieś tak czytałem). Może coś przez przypadek wyrzucili z niego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.