Dwa tygodnie temu zainstalowałem maka na swoim PC. Użyłem iBoot'a + SL 10.6.3 retailer dvd + multibeast 3.9.1. Następnie zainstalowałem 10.6.8 combo update i wszystkie inne dostępne aktualizacje. W większości wszystko działa poprawnie. Od czasu do czasu mam KP - ale sprawdzałem w CrashReporter i przyczyny były różne: raz safari, raz plugin process, raz window server. Nie jest to jednak największy mój problem.
Zaraz po zaktualizowaniu systemu zainstalowałem zewnętrzną kartę USB Focusrite Saffire 6 no i tu problemy się zaczęły: Karta działa w większości poprawnie, zauważyłem jednak, że czasami sama się wyłącza. Dzieje się to zazwyczj wtedy gdy opróżniam kosz na pulpicie a system gra dźwięk opróżniania kosza. Wyłącza się również gdy wchodzę w Preferencje Systemowe/Dźwięk/Efekty dźwiękowe, i próbuje odtworzyć któryś z dźwięków ostrzeżenia. Czasem gdy odtwarzam powyższe pliki słyszę na początku strzelanie, które zamienia się dopiero w dźwięk. Po kilku próbach (po kilku odtworzeniach dźwięków ostrzeżenia ), karta wyłącza się z hukiem w głośnikach. Zignorowałbym to gdyby ten sam problem nie powtarzał się na przykład podczas oglądania You Tube. Tylko czasem się to zdarza, i w różnych momentach, ale karta wyłącza się na przykład podczas zmiany piosenki z mojej playlisty. Raz zdarzyło się też, że wyłączyła się gdy włączyłem obraz na pełny ekran. Zawsze po wyłączeniu wystarczy że odłączę i podepnę ją raz jeszcze do usb, i karta działa ponownie. Jest to jednak bardzo denerwujące. Początkowo myślałem, że chodzi o to, że występuje konflikt z natywną (wbudowaną kartą muzyczną z Realteka), ale odłączyłem ją w BIOS'ie i problem nadal ten sam. Sprawdzałem na forum Focusrite ale podobny problem się nie powtórzył. Zainstalowałen najnowsze kexty z Focusrite ale problem jest taki sam kiedy używam tych i używałem starszych kextów. Co więcej, wcześniej miałem SL 10.6.8 w Virtualbox'ie na tym samym komputerze pod win7 i problem był ten sam. Karta wyłączała się sama.
Może ktoś już spodkał się z podobną sytuacją. Jeśli tak to proszę o wsparcie.
Do tej płyty jest poradnik na forum.
http://forum.osx86.org.pl...otcd-vt3140.htm
Zainstaluj system porządnie, bez używania narzędzi Tonyego, to problem KP pewnie się rozwiąże, może też karta zacznie działać prawidłowo. Może sterowniki gryzą się z którymś rollbacków, albo niepotrzebnych kextów.
Jeśli problem się powtórzy po użyciu tutoriala, to łatwiej będzie coś poradzić, bo wiadomo co masz w systemie.
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
man_of_the_oak - przepraszam jeśli temat został źle zamieszczony lub zatytułowany.
Janek 202 - Czytałem ten post o instalacji, ale sam Oswaldini pisze tam że jest on bardzo stary i mocno nie aktualny. Spróbuje zainstalować system jeszcze raz jego sposobem i wrócę na forum.
Dwa dni prób i testów i oto co jestem wstanie powiedzieć o systemie teraz: Zainstalowałem oprogramowanie zgodnie z tutorialem oswaldiniego http://forum.osx86.org.pl...otcd-vt3140.htm
1. Zainstalowałem system używając MacBootCD-ATI
2. Wykonałem aktualizację do wersji 10.6.8
3. Zainstalowałem Install Pack w opcjach wybierając:
a. Chameleon/Aktywacja partycji (boot0)
b. Grafika/ ATY_init dla karty ATI
c. Karta sieciowa
Po instalacji NIESPODZIANKA! - brak internetu - uruchomiłem dopiero instalując " hnak's AppleIntelE1000e Ethernet" z MultiBeast i naprawiając uprawnienia na dysku. Szybki restart i internet się pojawił.
Zainstalowałem starszy kext Focusrite Saffire 6 - i tu kolejna niespodzianka, mianowicie karta muzyczna wcale nie działa! Uruchomiłem ją dopiero po instalacji najnowszego kexta ze strony Focusrite. Niestety zaraz po instalacji lub czasem już w jej trakcie (ponieważ instalowałem system parę razy) KP.
Szybki restart i karta działa dużo gorzej niż na starym systemie (iBoot +Multibeast). Teraz karta wyłącza się o wiele częściej podczas oglądania filmów na you tube, nie wspomnę już o próbie uruchomienia dźwięków systemowych.
Dodatkowo mam KP co chwilę. Nawet w tej chwili pisząc na forum miałem uruchomionego SL bez żadnych czynności i dostałem KP.
Jedyną rzeczą która działa lepiej jest Sleep Mode z tym, że trochę świruje. Czasem po włączeniu systemu monitor pozostaje czarny. Jedynym wyjściem z tej sytuacji jest go uśpić i wybudzić, i dopiero wtedy wraca do normy. Czasem po wybudzeniu monitor nadal jest czarny i pozostaje mi tylko restart.
Zastanawiam się co pominąłem lub o czym zapomniałem. Sprawdziłem BIOS, ale wszystko ustawione jest według wskazówek poza natywną kartą muzyczną, którą wyłączyłem ręcznie. Zastanawiam się też czy nie ma jakiegoś konfliktu z innymi Applowskimi sterownikami Audio. No i skąd te KP?
Sprawdziłem właśnie LOGs i: (coreaudiood.........164800localhost.crash, loginwindow.........164800localhost.crash, mds........164800localhost.crash, Setup Assistant..........150614localhost.crash)
Czekam na opinie, być może wspólnie dotrzemy do sedna.
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-12-13, 17:58
miuz1983, mój tutek jest bardzo stary ! Ponadto jest dedykowany kilku płytą MSI !
Tutek był z początków działania ATI 5xxx w Apple. Zaaktualizuj chameleona za pomocą chameleon wizarda, zmień nazwę com.apple.Boot.plist na org.chameleon.Boot.plist, wywal ATY_Init i włącz GraphicsEnabler w chameleonie. Wywal także wymuszenie 32 bitów (usuń arch=i386). Wtedy ATY_Init był tylko 32-dwu bitowy ! Po wywaleniu ATY_Init naprawi się sleep.
Wbij sobie w stopkę konfig.
Nie ma szans aby LAN nie działał, masz tam realteka a nie intela ! KP masz przez masakryczny bajzel w systemie.
Zobacz jak wyglądają nasze stopki. Informacja jaki masz sprzęt ułatwia udzielenie odpowiedzi, bo nie musisz po postach szukać konfiguracji. Dla Ciebie jest ona oczywista, dla nas nie.
oswaldini napisał/a:
Nie ma szans aby LAN nie działał
Zależy jaki lan... są 8111 co działają na standardowym kexcie, a są takie co nie działają. Najlepiej zainstaluj Lnx2Mac jeśli masz RTL 8111.
miuz1983 napisał/a:
No i skąd te KP?
Uruchamiaj system z "-v" i rób zdjęcia KP, a następnie zamieszczaj.
PS rzeczy oczywiste jak stabilność sprzętu, czy brak OC, zostały zweryfikowane?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.