Wysłany: 2009-08-23, 21:32 GA-EP45-DS3P i ALC889A - brak dźwięku
Witam zmieniłem niedawno procesor wraz z płytą główną na intela Core2Quad Q9300 i płytę Gigabyte GA-EP45-DS3P. Zainstalowałem iDeneb V6 10.5.8 z kernelem vanilla. Płyta ma zintegrowaną kartę dźwiękową realtek ALC889A i nie mogę jej uruchomić. Próbowałem ALCinject.kext + AppleHDA.kext, ale nie pomogło, próbowałem też LegacyHDA.ext + HDAEnabler i też nic. Jak ugryźć ALC889A, bo wiem, że ten kodek działa na Leopardzie, chociaż niektórzy mają problemy.
_________________ OS X Snow Leopard 10.6.8
OS X Lion 10.7 Windows 7 | kUbuntu 11.04
Gigabyte GA-EP45-DS3P | Core2Quad Q9300@2,5GHz | GeForce 9800GTX+ | 4GB DDR2 1066MHz | ALC889A | 2x WD 1TB EALS + 500GB Seagate (GUID) | karta sieciowa Realtek 8111C
nie działa bo może po insatlacji nie jest wybrane odpowiednie wyjscie audio? u mnie np. domyslnie dzwiek startuje na Headphones i musze na Internal Speakers przestawiać - a kodek audio mam ten sam... mozesz jeszcze przy uzyciu osx86tools spróbować ściągnąć stary kext do tego dzwieku
W końcu znalazłem kext, który zadziałał, jest to AppleHDA.kext + HDAEnabler, ale nie zadowala mnie to w 100%, bo mam tylko stereo, a na starej płycie był ALC850 i działało 5.1. Próbowałem przestawić w opcjach audio-midi setup, ale jest tam tylko stereo. Są tam 2 wyjścia line-out. Nie potrzebuję czasem kexta z trzema?
5.1 na ALC889a też jest osiągalne o ile mi wiadomo.
Gigabyte GA-EP45-DS3P | Core2Quad Q9300@2,5GHz | GeForce 9800GTX+ | 4GB DDR2 1066MHz | ALC889A | 2x WD 1TB EALS + 500GB Seagate (GUID) | karta sieciowa Realtek 8111C
A możesz powiedzieć dokładniej, co zainstalować i czy trzeba coś modyfikować.
Mam ALC889a i instaluję kexty z katalogu "series of LegacyHDA 889 (ALC889a)", al etam są 4 różne LegacyHDA.kext:
1. 3outs2ins regular headphone
2. 3out2in HDA headphone
3. 4outs2ins regular headphone
4. 4outs2ins HDA headphone
próbowałem 3outs2ins regular headphone i 3out2in HDA headphone + HDAEnabler, ale system nic nie widzi, w preferencjach dźwięku nic się nie pojawia.
Gdy instalowałem AppleHDA.kext + HDAEnabler, to był dźwięk ale tylko stereo. Co zrobić, aby się cieszyć 5.1?
Jeśli masz retail [ jak nie, to instaluj ] to proponuje wszystkie kexty dodatkowe wrzucać do folderu : Extra/Extensions1 , a następnie z tych kextów wygenerować programem Mkextol plik Extensions.mkext do folderu Extra.
Ostatnio zmieniony przez marcias 2009-08-24, 09:47, w całości zmieniany 6 razy
Pisałem Ci jeśli masz retail Jeśli masz distro to nie bedziesz miał katalogu Extra, więc musisz te 3 kexty dla dźwięku zainstalować programem KextHelper lub OSX6Tools. Na twojej płycie raz dwa idzie postawić system Retail, jeśli chcesz mogę na skype poinstruować tą prostotę
Najpierw mniej wiecej ustaw sobie bios wg moich fotek :
Na razie mam iDeneb 10.5.8. Cały czas wychodzi mi stereo, w audio-midi setup nie mam opcji 6 channels.
Czy coś jest nie tak z legacyHDA? Nie mogę go zmusić do 5.1.
Co do retaila, to jestem w trakcie załatwiania płyty i dziękuję za chęć pomocy, jak nie poradzę sobie to skorzystam. Jeżeli chodzi o instalację, to na razie muszę ją wykonać z pominięciem napędu DVD, bo moja płyta nie ma kontrolera jmicron, tylko jakić ITE, a mam napęd DVD IDE. Mógłbym zainstalować z USB.
Jak będziesz miał Retail to zrób sobie obraz płyty ISO, tylko tak najlepiej instalować [ szybko i bez błędów w odczycie ] Oczywiście instalkę przeprowadzisz z poziomu Ideneb, którego masz teraz.
Tylko mi się trochę bałagan zrobi z partycjami. To może zainstalowałbym iDeneb od nowa na mniejszej partycji 10 - 15 GB, bo tak zajmuje niepotrzebnie 30GB. A nie można zainstalować za pomocą 2 kluczy USB - jeden boot132 i drugi z retailem?
Ale co z dźwiękiem, bo wtedy też będę miał ten sam problem.
Na razie mam iDeneb 10.5.8. Cały czas wychodzi mi stereo, w audio-midi setup nie mam opcji 6 channels.
Czy coś jest nie tak z legacyHDA? Nie mogę go zmusić do 5.1.
Co do retaila, to jestem w trakcie załatwiania płyty i dziękuję za chęć pomocy, jak nie poradzę sobie to skorzystam. Jeżeli chodzi o instalację, to na razie muszę ją wykonać z pominięciem napędu DVD, bo moja płyta nie ma kontrolera jmicron, tylko jakić ITE, a mam napęd DVD IDE. Mógłbym zainstalować z USB.
prawdopodobnie masz kilka wyjsc LineOut np 3 szt po 2 kanaly
musisz z tego zrobic jedno urzadzenie tzw aggregate device
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.