Wysłany: 2009-12-13, 15:00 Gigabyte Alc889A Jest wyjście nie ma wejścia
Witam wszystkich fanów Maca !:)
Zainstalowałem Ideneb 1.5.8, system działa wyśmienicie ale mam problem z dźwiękiem.
Mam dźwięk ale tylko na wyjściu nie ma wejścia :( (A chciałbym coś nagrać)
Moja płyta główna to Gigabyte Ma790XT-UD4P z zintegrowaną kartą dźwiękową Realtek ALC889A.
Szukałem na zagranicznych forach pomocy ale przyznam się, że głubie się w tym.
Posiadam jeszcze karte dźwiękową Sound Blaster X-fi ale z tego co się orientuje karta nie jest supportowana, mam racje?
Blaster jeśli nie jest USB, to raczej nie będzie działał. Są jakie beta sterowniki KX napisane przez jakiego maniaka, ale tyko jak pamiętam do Live/Audigy.
A do 889A, google i szukaj dedykowanych kextów Audio dla tej karty... Gigabyte jest popularny, a ten układ jest zgodny z tymi które są zamontowane oryginalnie w maczkach, więc nie będzie problemu z dobraniem odpowiedniego kext'a.
No wielka szkoda z tym że x-fi nie działa. Karte odziedziczyłem po znajomym sam nigdy bym nie kupił takiej wiochy.
A co do Alc889a, to szukam i instaluje. I nic mi nie pomaga, jest to możliwe że to przez to że mam AMD ?
A może źle instaluje kexty ? używam programu Kext Helper.
Działa ! Udało się ! Hurra ! Yuppi ! Yummi !
Dla wszystkich co mają problem.
Instaluj Ideneb 1.6 BEZ STEROWNIKÓW MUZYCZNYCH !
po instalacji zainstaluj :
do instalacji użyj programu OSx86 TOOLS.
Zrestartuj i ciesz się działającymi portami Output/Input
Output: Internal Speakers, Headphones, Line out and detect Digital Out but not work.
Input:Internal microphone, Line in.
linku, Po moich ostatni przejściach z ALC882 na P5W DH Deluxe, jestem niemal pewien że na każdym ALC88x oraz ALC1200 da radę odpalić:
Line-Out jako Spekares - dzięki temu działa wyciszanie po wpięciu słuchawek
Słuchawki na panelu frontowym
Line-in
Mic - jeden do wyboru przedni lub tylny
Line-Out Extra 2szt. - najczęściej Orange i Black można wybrać które i jakiej kolejności
SPDIF In i SPDIF Out.
Z tego co wyczytałem przetestowałem - nie da rady na raz uruchomić 2xMic i suma wejść analogowych nie może być większa niż 2 - czyli najczęściej wybiera się Mic i Line-In, oraz nie da rady uzyskać analogowego 7.1 - i tak cudem jest to że można zakombinować i zrobić 5.1.
Niestety prawda jest też taka że posiadanie zgodnego kodek'a wcale nie oznacza że kext będzie działał. Niestety założenie konstrukcje standardu HDAudio sprawia że producent wg własnych potrzeb może samemu zdefiniować schematy połączeń, przez co np na jednym komputerze pod pinem 20 jest Line-Out a na maczku Speaker, i dla tego nie wszystkie kexty działają nawet jeśli są dla posiadanego ALC...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.