Wysłany: 2012-01-28, 19:53 Odpalanie dźwięku w Realtek ALC888 na Gigabyte
Witam, to znowu ja
Mam problem z uruchomieniem dźwięku na płycie Gygabyte EP31-DS3L. Wolałbym pominąć metodę z VoodooHDA, aczkolwiek działa to wolałbym zastosować oryginalny applowski kext. Mój układ to ALC888. Próbowałem kierować się poradnikiem
, niestety dźwięk nie działa i Konfigurator MIDI Audio się nie uruchamia. Ma ktoś może sposób na odpalenie dźwięku na płycie Gigabyte? Będę wdzięczny za jakieś wskazówki
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2012-01-28, 20:02
Niestety kodeki na gigabyte wyglądają inaczej. W DSDT, które Ci podesłałem jest już patch DSDT z ustawionym layout-id. Działać powinien ALC8xxHDA.kext od Tonego/macmana + rollback AppleHDA.kext z 10.6.2 jednak jest to mało eleganckie rozwiązanie.
Możesz przeszukać temat Janka o HDA Wizardzie czy zgłaszał ktoś pełnego działającego kexta dla ALC888 pod gigabyte:
Dzięki wielkie za pliki. Czym różni się wersja Tonego z rollbackiem od normalnego uruchomienia applehda? Czy Są jakieś problemy z działaniem/szybkością pracy systemu? Gorszy dźwięk? Niestety nic nie mogę wygrzebać w tym temacie :( Będę szukał dalej, jak się nie uda to zrobię jak mówicie. To chyba lepsze wyjście niż Voodoo.
Lepsze niż Voodoo, jasne. Zasadniczo podmieniasz aktualny kext AppleHDA na stary (10.6.2) i to jeszcze zmodyfikowany. Robiąc binpatch pracujesz cały czas na aktualnym AppleHDA. Może się coś różnić w rozpoznawaniu imput/output ale nie musi. Sam używałem tego kiedyś i jak przesiadłem się na binpatchowanie to różnicy nie zauważyłem chociaż nie zawsze tak musi być.
Użyłem kextów z paczki kolegi fenriza. Dźwięk działa pięknie. Jedynie pytanie - jak mogę zamienić kanały głośników? Główny dźwięk z iTunes idzie przez tylnie satelitki, a trzy przednie stoją nieużyte Niby w MidiAudio mam tą mapkę z głośnikami, suboferem i numerki, ale nic to nie zmienia. Banalne, ale sobie nie radzę Proszę o podpowiedź.
Edit: Sam doszedłem. Musiałem zmienić w MidiAudio. Nie wiem jeszcze jak skonfigurować, żeby dźwięki systemu szły przednim głośnikiem. Niestety nie mogę tego zaznaczyć w midiaudio,bo jest zaznaczone na szaro - zablokowane. Wie ktoś jak to ustawić?
Chrzanić, obejdzie się bez tych dźwięków. Gorsza sprawa jest z tym, że na głośnikach 5.1 tylko dwie przednie satelitki i subofer działają. Trzecia nie rusza. Wyczytałem, że w filmach można odpalić dźwięk 5.1 za pomocą programu VLC i kodeków. Ale czy np. jest możliwość grania trzech głośników + subofer muzyki z iTunes lub z youtube'a?
Serdeczne dzięki za paczkę z kextami, dźwięk ustawiłem bez problemu. Chodzi świetnie.
Mam problem, pobrałem paczkę od fenriza, ale nie działa, mam płytę Gigabyte i kodek ALC888 ale nie rusza z tej paczki. Mam postawione Voodoo ale jakość jest tragiczna i przy próbie podgłośnienia mikrofonu zaczyna piszczeć i wyć... Jaki w Snow ma być kext pod ALC888 + GB P43-ES3G. No nie moge cały czas jechać na Voodoo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.