Jestem użytkownikiem hamaca od 3 dni, jednak jednego problemu nie potrafię rozwiązać.
Moja karta dźwiękowa "pyka", jakby karta dźwiękowa dopiero co się uruchamiała, "pykniecie" następuje to po 30-40s i więcej od momentu ostatniego dźwięku. Gdy karta jest aktywna czyli np. gra sobie ciągle muzyczka wszystko jest ok.
Instalowałem masę kextów do tej karty ale tylko na czymś co można znaleźć w internecie pod nazwą "x64 audio for ALC888" udało mi się uruchomić dźwięk.
Pomógł: 108 razy Wiek: 15 Dołączył: 12 Gru 2009 Posty: 1505 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-07-30, 20:23
Witam!
Mam dokładnie tą samą płytę główną co ty. Przesyłam ci 3 pliczki:
DSDT - Standardowe modyfikacje, CMOS Reset fix, HDAEnablrer dla ALC888
AppleHDA z 10.6.2 - wklej je sobie KextUtility do S/L/E
LegacyHDA - do /Extra/KextStore
U mnie działa bez problemów, nic nie tykało
_________________ MacOS X Lion 10.7.2 64-bit on MSI P55-GD65 (Intel P55, ALC889) | i5-750 2.66 Ghz | G.Skill ECO 4GB DDR3 1600Mhz CL7 | ZOTAC NVidia 9600GT AMP! Edition | Samsung HD103SJ
MacOS X Lion 10.7.2 32-bit on Gigabyte EP41-UD3L (G41 + ICH7R) | Intel Pentium E5300 2.6Ghz | 3GB DDR2 | Palit NVidia GeForce 7600GT | Seagate 7200.12 500GB
MacOS X Lion 10.7.2 64-bit on MacBook Pro 15' Mid-2010 | i5-520M 2.4Ghz | NVidia GeForce GT330M + IntelHD | 4GB DDR3 | Toshiba 320GB 5400rpm
iPhone 4 32GB White + iOS 5.0.1 JB | TL-WR1043ND + OpenWRT (GargoylePL) | NIE POMAGAM NA PW!!! | Snow Leopard 10.6.8 Retail z BootCD | Piszę poprawnie po polsku!
witucha0, zastosowałem twoje pliki i aktualnie nie ma dźwięku.
DSDT powoduje jakiś problem z biosem bo po tym jak dam Uruchom ponownie to wyskakuje w biosie monit o załadowanie ostatniej poprawnej konfiguracji Biosu (CMOS checksum error), czy to na pewno odpowiedni plik DSDT?
Pogłówkuje nad tym jutro.
Edit
------------
Dodałem ElliottForceLegacyRTC.kext lepsza wersja LegacyAppleRTC.kext, bios już się nie resetuje.
Powrócił dźwięk, jednak pykanie pozostało :(.
Problem jednak nie zniknął, w windowsie też słychać ten charakterystyczny dźwięk, ale tylko raz, przy starcie systemu, pod koniec ładowania.
Takie zachowanie w windowsie eliminowało by problem "gromadzących się ładunków elektrycznych" gdzieś na elementach komputera. Ewidentnie to sprawa softwarowa, jakby karta się wyłanczała.
Edit
-------------------
Tak, karta się wyłancza, teraz to zauważyłem, następuje "pykniecie" i dopiero słychać pożądany dźwięk, gdy akara jest "aktywna" dźwięk pojawia się natychmiast.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.