Wysłany: 2009-10-01, 22:32 VoodooHDA by Slice - Leopard/Snow 32/64
VoodooHDA to kext dedykowany dla kart muzycznych. Dzięki niemu możemy ożywić wiele kart na pokładzie, powinien poradzić sobie z wieloma modelami Raltek'a, Via, a nawet niektórymi SoundBlasterami FX.
Przygotowywane są wersje zarówno dla Leoparda jak i Snow Leoparda 32/64bit. Do poprawnego działania (m.in. mikrofonu) wymagana jest instalacja panelu preferencji.
UWAGA!!: VoodooHDA działa jedynie z /System/Library/Extension, najprościej zainstalować go za pomocą Kext Utility.
EDIT:
Równoległy po rosyjsku, a w nim ostatnia wersja 262 na dzień 2010-05-18:
Wysłany: 2010-06-23, 22:56 Jak podrasować VoodooHDA pod swój sprzęt?
Okazuje się, że można poprawić tego kexta, tak, że korzystanie z panelu preferencji i helpera staje się zbędne.
Wszystkie zmiany wprowadzamy w pliku Info.plist kexta.
1. Naprawienie Efektu Larsona (szum i kopiowanie wejścia mikrofonu na głośniki) na niektórych Realtekach.
Można w prawdzie się bawić mikserem, ale to jest najbardziej uniwersalny sposób.
Zmieniamy NodesToPatch na:
2. Włączenie SSE2. Bez tego czasem dźwięk skrzeczy na najnowszych wersjach VoodooHDA.
Zmieniamy Vectorize na:
Kod:
<key>Vectorize</key>
<true/>
3. Wpisanie ustawień panelu na stałe.
Jeśli ustawiamy wartości i chcemy je mieć cały czas, to musimy skorzystać z helpera, albo możemy wpisać je na stałe do kexta. Dzięki temu panel i helper stają się zbędne.
Możliwe ustawienia, wartości od 0 do 99:
Kod:
Main
Bass
Treble
Synth
PCM
Speaker
Line
Mic
CD
IMix
AltPCM
Rec
iGain
oGain
Line1
Line2
Line3
Dig1
Dig2
Dig3
PhoneIn
PhoneOut
Video
Radio
Monitor
Pomógł: 25 razy Wiek: 19 Dołączył: 05 Maj 2010 Posty: 590 Skąd: Kielce/Kraków
Wysłany: 2010-06-24, 09:56
Warto wspomnieć, że najlepiej przed użyciem VoodooHDA usunąć AppleHDA - u mnie taki zestaw powodował regularny kernel panic, a przeglądając fora o tematyce osx86 mogę wnioskować, iż u innych również.
Warto wspomnieć, że najlepiej przed użyciem VoodooHDA usunąć AppleHDA - u mnie taki zestaw powodował regularny kernel panic, a przeglądając fora o tematyce osx86 mogę wnioskować, iż u innych również.
Tak się składa, że nie zawsze. U mnie usunięcie AppleHDA powodowało szybsze zamykanie systemu, ale po jakimś czasie Mac OS zaczynał się wywalać (KP podczas bootowania itd.). Przywrócenie tego kexta naprawiało te problemy.
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Dziwaczne... no nic, w każdym razie będzie to jakaś wskazówka dla innych, borykających się z problemem KP po użyciu VoodooHDA
Przypuszczam, że VoodooHDA może powodować KP, wtedy gdy oryginalne AppleHDA rozpozna kartę dźwiękową i będzie chciał jej użyć, nawet jeśli nie będzie potrafił. Wtedy dwa kexty próbują obsłużyć jedną kartę i powoduje to KP.
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Sound from speakers/external headphones is very choppy/crackling.
Update: I managed to get the sound fixed by using voodooPowerMini instead of the vanilla intel power mangement.
No super. ale wtedy nie dosyć że mamy zbugowany VoodooHDA, to jeszcze dorzucamy kolejny kext o wątpliwej jakości. Rozsądniej chyba jest zmienić kartę dźwiękową na kompatybilną z OS X. Całkowicie rozumiem, że programiści z Voodoo Project wykonali syzyfową pracę uruchamiając egzotyczne dla Macintosh`a dźwiękówki, ale do dziś VoodooHDA pozostawia wiele do życzenia.
_________________ MoBo: MSI P45 Neo2 FR (MS-7512 - modyfikowany BIOS by rzooff) ICH10R. CPU: Intel C2D E7500 (MMX, SSE 1,2,3,3S,4.1, EM64T), Eth: Realtek RTL8168C, Audio ALC888, VGA: Gigabyte ATI HD4850 DVI DSUB HDMI 1GB z QE/CI, Dysk SATA osobny dla OSX,
SnowLeo 10.6.5 64bit : Piszę poprawnie po polsku!
To tak jak z moim stacjonarnym ALC662 zgrzyty piski trzaski. Na razie z przymusu mam osx na netbooku w stacjonarnym zmienię pewnie płytę po wypłacie i skończy się Szkoda, że ręczne przerabianie AppleHDA trudniejsze niż na 10.5. Ogólnie dawało to lepsze rezultaty niż voodoo
_________________ Pentium G620 LGA1155 ASRock H61DE/S3 2x2GB RAM DDR3, Radeon HD5450, Samsung F1 500GB Fortron 350W MDN Windows 7 HP Mac OS X Lion DP4
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-07-18, 12:45
aplauz napisał/a:
ale do dziś VoodooHDA pozostawia wiele do życzenia.
Wiadomo, że jak coś jest uniwersalne, to nie będzie idealne. Jednak w naprawdę wielu przypadkach VoodooHDA sprawdza się naprawdę bardzo dobrze i spełnia podstawowe "potrzeby"
Sound from speakers/external headphones is very choppy/crackling.
Update: I managed to get the sound fixed by using voodooPowerMini instead of the vanilla intel power mangement.
Wiem, że odkopuję, ale dopiero teraz info rzuciło mi się w oczy, a może komuś się przydadzą moje wiadomości
Jest dużo lepsze rozwiązanie, a mianowicie VoodooTSCSync. Kext ma za zadanie eliminować problemy z wielordzeniowymi procesorami intela, pomaga również wyeliminować pykanie w przypadku używania VoodooHDA + natywny PM.
Testowałem u siebie i używam nadal (Core2Duo T5450 & CX20549 ). U mnie również przy wyłączonym PM (NullCPUPowerManagement w /S/L/E) dźwięk był ok, natomiast po usunięciu tego kexta już nie. VoodooTSCSync wyeliminował problem.
Kext działa z /E/KS.
Uśpienie powoduje, że przestaje działać i trzeba go przeładować (w terminalu kextunload i kextload) - po przeładowaniu znów zaczyna działać.
Edit
Ku swej ogromnej i wręcz nie opisanej radości, istnieje lepsze rozwiązanie niż każdorazowe przeładowywanie kexta. Oto poprawiona wersja VoodooTSCSync
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.