Pomógł: 58 razy Wiek: 24 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 1060 Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-03-14, 11:12
Jak używacie Snowa sciągnijcie AtherosFix.kext a w jego zawartosci jest info.plist. dodajcie swój VendorID i wgrajcie do /S/L/E lub do /Extra/KextStore czy jaki tam macie katalog. Potem przebudujcie mkexta - jak nie wiecie jak poszukajcie na forum w poradniku rzooffa
Pomógł: 58 razy Wiek: 24 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 1060 Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-03-14, 11:35
przy pci168c,001c pomijasz zera, czyli pci168c,1c ale to ID występuje natywnie w oryginalnych sterownikach Apple wiec dziwna sprawa. Pytanie czy dopisywales id do obu sekcji Atheros i386 oraz Atheros x86_64 jak poniżej:
Ten Twoj komp w sigu to laptop - mniemam ze tak po mobilnym chipsecie :) ? Jesli tak podeślij mi swój DSDT jesli używasz i dump z IORegistryExplorer. Można podpisać WiFi pod DSDT, niestety wyglada na to że w moim przypadku (PC) nie dziala a znajomemu któremu to robilem w lapku zaskoczylo bez problemu.
Dopisałem w obu sekcjach bez zer, niestety nic się nie zmieniło, dalej nie wykrywa, nawet kext się nie ładuje...
W sekcji Airportu mam takie coś:
Kod:
Wersje oprogramowania:
Dodatkowe menu: 6.2 (620.24)
Wtyczka configd: 6.2 (620.15.1)
Profil systemu: 6.0 (600.9)
Preferencje sieci: 6.2 (620.24)
Narzędzie AirPort: 5.4.2 (542.23)
Rodzina IO80211: 3.1 (310.6)
Może dlatego, że mam kartę WiFi na USB (Ralink RT2600), ale ona jest wykrywana jako Ethernet.
Kod:
802.11 bg WLAN:
Typ: Ethernet
Sprzęt: Ethernet
Nazwa BSD urządzenia: en1
IPv4:
Metoda konfiguracji: DHCP
IPv6:
Metoda konfiguracji: Automatycznie
Proxy:
Lista wyjątków: *.local, 169.254/16
Tryb pasywny FTP: Tak
Kolejność usług: 1
Próbowałem już tak kilka razy. U mnie na 10.6.2 x64 to nic nie dało.
A sprawdzałeś w 32bit? Może oryginalne kexty Atherosa nie działają najlepiej w 64bit. Moim zdaniem nie ma zysku z upierania się na 64bit jak się posiada do 4GB RAM. Osobiście nie widzę zysków a wręcz odwrotnie, jest wiele jeszcze niedopracowanych elementów trybu 64bit.
On the other disk Windows XP displays Atheros 5006
I did the following :
1. 1) I installed the io80211family.kext (v.2.1.2) using Kext Helper b7 or OSx86 Tools
2. After a restart I noticed that under System Profiler/Airport Card/
3. Airport Extreme (0x168c,0x428) and
4. System Profiler/ Extensions
-AirPortAtheros v.3.1.5
-IO80211Family v.2.1.2
From System preferences/Network the Airport icon is yellow (but no networks detected)
Note that after Leopard 10.5.4.(iATKOS 4i) installation the io80211family.kext (v.2.1) found from
/system/library/extensions never loaded the driver to the System Profiler/ Extensions
2) I checked if networkinterface.plist under /library/preferences/systemconfiguration is en1
3) editing f to com.apple.boot.plist
from /Library /Preferences/SystemConfiguration/
as bellow
<key>Kernel</key>
<string>mach_kernel</string>
<key> Kernel Flags </key>
<string>f</string>
4) After the next restart you may receive kernel panic like I did booted as -v so l reboot again as root user
Note that I NEVER received a kernel panic again due to io80211family.kext
5) I started kismac went to preferences --> driver and add airport extreme passive mode --> Start scan
and after l see network detected, l close it. From System preferences/Network the Airport icon for the first time is green
YOU MUST NOTE :
-Iit is annoying is that l have to always start kismac.
- THE WIRELESS Lan LED (SATELLITE SYMBOL BUTTON ) IS ALWAYS INACTIVE DURING SURFING THE NET. Even
When I�m surfing with firefox form Ubuntu 8.10 again its always inactive.
-I NEVER installed anything else mentioned in many posts , NEVER GOT my Airport icon green
-l NEVER deleted mkext files or repaired io80211family.kext permissions or I NEVER chown � chmod
-SOMETIMES KISMAC FREEZES DURING SCANNING (NEVER COMPLETES SCANNING AND NEVER DETECTS ANY NETWORKS)
THE CAUSE MAYBE IS THE ATHEROS IS DISABLED ,PRESSING THE BUTTON DID NOT WORK.THE SOLUTION TO THIS WAS TO
RESTART BOOT IN VISTA ULTIMATE MAKE SURE THAT THE WIRELESS PICKS UP NETWORKS .THEN BOOT BACK TO LEOPARD
THEN KISMAC WILL 100% DETECT NETWORKS.
czytam o Atherosie cały czas i jednym działa, innym nie, czyli tak naprawdę to jest jakiś sposób żeby go uruchomić..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC x86. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.