A próbowałeś KisMac'em? Podobno dzięki niemu można odpalić tę kartę.
@FishBB Ja mam Ralinka RT2600 za 30zł i działa, ale jest wykrywany jako ethernet i za pomocą dołączonego programu trzeba się łączyć.
No i oczywiście trochę słabszy zasięg jest, bo antena jest znacznie mniejsza, ale jeśli chodzi o działanie to nie ma problemu. Jeśli nie chcesz rozkręcać laptopa (tak jak ja) to polecam, chyba, że jest jakiś model działający jako AirPort...
Edit:
@Romeo17 jakie masz ID tej karty? Najłatwiej sprawdzić przy pomocy lspci z parametrem -nn ( http://forum.osx86.org.pl...-snow-vt747.htm ) i wklej co się pokaże w terminalu.
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Z programem to nie problem, byle by z kabla nie trzeba było korzystać. Czy antena zewnętrzna musi być czy obejdzie się bez tego? Pytam bo nie korzystałem z wifi pod usb i nie wiem czy są modele z wewnętrzną antenką.
Koledze balawejder01 udało się odpalić Atherosa - może na 10.5.x prędzej jest szansa niż na 10.6 ?
Romeo17, też miał ikonkę na 10.5.6
da rade?
Chipset niby Ralink - na stronie Ralinka są sterowniki pod ten chipset - USB(RT257X/RT2671/RT2500)
ale czy po 64bity na pewno pójdzie? Jak to później uruchomić?
Wgrywam kext,nadaje uprawnienia, wcześniej oczywiście IONetworkingFamily(ten przerobiony dla R510) i to wszystko? Czy jeszcze jakiś program,ustawienia itp.?
Dzięki z góry za pomoc.
Pomógł: 233 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4435 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-04-14, 11:20
FishBB napisał/a:
na stronie Ralinka są sterowniki pod ten chipset
No to powinno działać.
Ale chyba nie oczekujesz, że ktoś Ci da tutaj na to gwarancję
FishBB napisał/a:
ale czy po 64bity na pewno pójdzie?
Może się okazać, że działa tylko 32bit. Oryginalne maczki wszystkie chodzą w 32bit, więc i nie ma presji na producentów i to czy sterowniki są 64bitowe to ich dobra wola.
FishBB napisał/a:
Wgrywam kext (...) i to wszystko? Czy jeszcze jakiś program,ustawienia itp.?
Wszystkie WiFi na USB wymagają niestety i kexta i dodatkowej aplikacji do obsługi. Wszystko powinno być w paczce, którą ściągasz ze strony - w tym wypadku - Ralinka.
dzięki wam bardzo za pomoc, dzisiaj przetestuję w-w kartę wifi pod usb i dam od razu znać czy działa i czy jest obsługiwana w 64bit.
@janek202 - niby RT2600 to numerek wyżej niż RT257x ale ten 257x też powinien działać..tak mi się przynajmniej wydaje skoro Ralink daje sterowniki i nawet napisał że działa na 10.6
I jeszcze jedno pytanie, czy ta aplikacja zewnętrzna to jakiś duży problem czy po prostu jest gdzieś tam sobie w tle i nie przeszkadza?
IONetworkingFamily trzeba też oczywiście mieć(ten przerobiony) ?
[ Dodano: 2010-04-16, 16:03 ]
podpiąłem TP-Linka - zainstalowałem sterowniki z Ralinka(automatyczna instalacja poszła),restart,odpalam Ralink Wireless Utility i "No Device" - daje Rescan i czekam czekam i nic, janek202, czy Ty coś jeszcze dodatkowo robiłeś?
to może wina jest w IONetworkingFamily że ta karta nie chce działać(a powinna..) ?
Skasować ten plik czy po prostu wrzucić ten oryginalny?
Poczekam na wypowiedź janek202, czy on coś zmieniał/robił - też ma R510 i podobną kartę wifi pod usb.
Aha, dodam że robiłem to akurat na iDeneb 10.5.5 - może to jest przyczyną? Tam pewnie już sporo 'rzeczy' jest podoinstalowanych i coś się może gryzie. Na czystym SL może pójdzie? Później sprawdzę ale gdyby ktoś miał jakieś rady to bede wdzięczny.
Ja z niczym nie kombinowałem. Zainstalowałem sterowniki zresetowałem i działa.
Na stronie ralinka masz 2 wersje sterowników, pod różne chipsety. Jeśli nie działa spróbuj innym. Mi na iDeneb (10.5.7, potem update do 10.5.8) też bez problemu to działało.
kext IONetworkingFamily odpowiada tylko i wyłącznie za LAN i nie ma wpływu na działanie WiFi.
Cała jego modyfikacja ogranicza się tylko do skasowania jednej linijki <key>IOPCISecondaryMatch</key>
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.