Wysłany: 2009-04-18, 01:42 BCM5787M i problem z uzyskaniem połączenia
Witam!
Posiadam zainstalowanego Leo w wersji iDeneb v 1.4 i staram się obecnie skonfigurować na nim internet. Obecnie próbuje odpalić kartę sieciową Broadcom BCM5787M. Do tej pory wgrałem kext AppleBCM5787MEthernet no i karta stała się widoczna w systemie. Niestety po wpięciu kabla nie udaje mi się uzyskać połączenia. Internet mam konfigurowany przez DHCP jednak IP nie jest poprawnie przydzielane... Posiadam router D-link G-624T i czy istnieje możliwość iż takie problemy powoduje MAC karty ustawiony na zera? Czy w domyślnych opcjach router może mieć możliwość blokowania takiego MACa?
Adresu MAC nie mogę zmienić ponieważ wykonanie komendy w terminalu powoduje całkowitą zwieche systemu... Nawet "sudo ifconfig en0 down" zawiesza system...
Jakieś sugestie? :)
Pozdro!
Posiadam router D-link G-624T i czy istnieje możliwość iż takie problemy powoduje MAC karty ustawiony na zera? Czy w domyślnych opcjach router może mieć możliwość blokowania takiego MACa?
Niestety tak często jest - 00:00... zerowy mac jest często traktowany jako błędny. Jedynie co proponuję to jeszcze próbę z IP wpisanym statycznie - może tylko serwer DHCP w D-Link'u, nie lubi takiego macaddress'u.
Masz Notebooka czy stacjonarny?
Wpisz w sygnaturkę specyfikację komputer'a.
Ehh to trochę szkoda... Wpisanie ręczne IP niestety nie pomaga, nadal brak połączenia. Na szczęście udało mi się dorwać od kolegi kartę wifi Sagem (od liveboxa) i póki co mogę korzystać i neta :) Co prawda widzę, że ma dość słaby zasięg, na pewno słabszy niż wifi wbudowane w lapka. Wiecie może czy można dorwać jakaś równie tanią jak ten sagem kartę wifi co by miała trochę lepszy zasięg?
bogdanh Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Kwi 2009 Posty: 210
Wysłany: 2009-04-27, 17:01
Poczytaj moj watek. Prawdopodobnie jest to problem adresu MAC.
Konsola i ifconfig. Niestety za kazdym restartem komputera.
Moge sie mylic ale... wtedy ratuje tylko zmiana karty.
_________________ Mac OS X 10.6.4
P41-ES3G
2,7GHz Intel Core 2 Duo
RAM 4GB
GeForce 7600GS
W moim R61i tez sie taka karta znajduje, niestety po wgraniu kexta system sie zamraza, co wiecej ponowne uruchomienie nie wchodzi w rachube, dopuki sie tego kexta nie usunie.
Moze macie jakis pomysl na poprawne odpalenie karty?
_________________ MBP 13" 320 GF (projekt R61i zostal zawieszony)
Gigabyte GA-E7AUM-DS2H (zmodyfikowany bios),obudowa G4,2GB DDR2 800 MHz, Q8200, DVD slim USB, WiFi ASUS WL-138G,GF9400 - działa, usypianie i wznawianie - działa, WiFi - dziala, Snow Leo Retail 10.6.4
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC x86. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.