Wysłany: 2010-07-03, 20:15 [iATKOS S3 2, Mac OS X 10.6.3] Realtek RTL8139 nie działa
Witam,
Podarowałem sobie dystrybucję iDeneb, ponieważ były wielkie problemy z wykryciem sprzętu i na każdy krok "Kernel Panic"
Zainstalowałem sobie w zamian dystrybucję iATKOS. Jestem zadowolny, pięknie wykrył grafikę oraz dźwięk, lecz z internetem gorzej :(
W trakcie instalowania zaznaczyłem całą gałąź Realtek (tam był sterownik do RTL8139 i jeszcze jakiś - tylko 2). Na początek zaznaczyłem RTL8139, ale zaproponował mi po instalacji Mac "Telephone Modem" - nie wykrył karty. Lecz jak zaznaczyłem całą gałąź to...chwilę! Coś ruszyło - karta wykryta, ale nie chce połączyć
Z ustawieniem DHCP wyświetla, że adres IP nie nadaje się do połączenia z Internetem. DHCP with manual address - Connected! JUPI!!! Lecz na tym radość się kończy, bo Safari wyświetla komunikat "Your computer is not connected with Internet" lub strona startowa ładuje się w nieskończoność.
Ustawienia Manual - podaję wszystko...też "Connected", jednak strona startowa ładuje się w nieskończoność!
"Use BootP" - "No IP address detected - Disconnected".
A było przeczytać uważnie poradnik rzooff'a... Jak instalujesz dystrybucje, nie zaznacza się w jednej gałęzi więcej niż jednej pozycji (poza paroma uzasadnionymi przypadkami), bo inaczej będziesz miał właśnie takie kwiatki.
Spora ilość realtek'ów jest obsługiwana "on-board" bez konieczności "doinstalowania" jakiego kext'a. Teraz odkręcić nie sposób, chyba że wiesz które kexty autor dystrybucji zmodyfikował. Przeinstaluj bez zaznaczania kextów do sieci lub z jednym.
Czytałem, czytałem - wiedziałem, że nie wolno, tylko myślałem, że w tym wypadku można wyjątkowo zaznaczyć :(
Jednak i tak, jak zaznaczę 1 opcję RTL8139, karta sieciowa nie chce zaskoczyć (nie wykrywa), tak samo jak w ogóle nie zaznaczę...
Raczej wątpię, żeby karta zaskoczyła przy zaznaczeniu TYLKO drugiej opcji (to chyba jakiś RTL86xx, ale na pewno nie RTL83xx)
Dlaczego karta nie chce zaskoczyć, jak w ogóle nie zaznaczę żadnej opcji? Przecież powinna się normalnie uruchomić...
eider Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Maj 2010 Posty: 105
Wysłany: 2010-07-03, 21:28
Cytat:
Dlaczego karta nie chce zaskoczyć, jak w ogóle nie zaznaczę żadnej opcji? Przecież powinna się normalnie uruchomić...
Tylko niektóre...
Może użyj RealtekR1000.kext, u mnie na 10.6.3 działa dobrze.
Tylko niektóre...
Może użyj RealtekR1000.kext, u mnie na 10.6.3 działa dobrze.
Próbowałem - przy wykonywaniu skryptu installrelease error:
"RealtekR1000.kext: no such file or directory" (ja to piszę z pamięci)
Taki sam błąd przy installdebug.
Potem jakiś błąd przy kextunload, że jakiegoś modułu, czy czegoś nie znaleziono...
Obecnie nie siedzę przy komputerze z Mac OS X, więc nie pamiętam, jak to dokładnie było.
Jutro spróbuję ponownie zainstalować Mac'a i pomęczyć się z tą kartą sieciową...
eider Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Maj 2010 Posty: 105
Wysłany: 2010-07-03, 21:36
Ale po dodaniu musisz ustawić uprawienia i stworzyć nowego Extensions.mkext. Najlepiej to tego celu użyj programu Kext Utility, który jest dodawany do iAtkos S3. Znajduje się w Biblioteki/Tools, albo Library/Tools. Kolejna informacja, to to że kexty dodajesz to katalogu /Extra, widoczny po uruchomieniu Show/Hide Files (Nardziędzia lub Utilities w Programy lub Programs). Oczywiście chodzi o to, ze kexta dajesz normalnie do katalogu, a potem uruchamiasz Kext Utility, czekasz chwile aż skończy prace, restartujesz komputer i sprawdzasz czy działa.
Nie wiem jak to w dystrybucjach, ale dla Retaila do wersji 10.6.3 do oryginalnego IONetworkingFamily.kext należało dodać zmodyfikowany, a w zasadzie zamienić z istniejącym tam AppleRTL8139Ethernet.kext.
Dla 10.6.4 podobnie, ale już AppleRTL8139Ethernet.kext zmodyfikowany dla 10.6.4.
W załączniku obie wersje.
Może powiem, że moja karta sieciowa to dokładnie Realtek RTL8139/810x...
@zet120, sposób który podałeś też próbowałem i nie zadziałało.
Zaznaczyłem w instalce opcję "RTL8169" i karta sieciowa wykryta i jest "Connected" - jednak i tak nie można ŻADNEJ strony wyświetlić (w Safari).
Odpaliłem także "Kext Utility" - jednak nadal nie działa
max1234, Przeczytaj uważnie co pisze zet120. Dogranie nie pomoże, musisz podmienić na wersję kompatybilną z Twoją kartą. Potem naprawa uprawnień, czyszczenie cache i restart.
P.S.
Podczas instalacji dystrybucji nie zaznaczaj niczego związanego z siecią, a potem spróbuj raz jeszcze poprawnie (uprawnienia) zamienić ten AppleRTL8139Ethernet.kext wewnątrz IONetworkingFamily.kext
Dziękuję bardzo za pomoc, jednak sobie poradziłem. Przy instalacji zaznaczyłem opcję "32-bit boot" i zainstalowałem sterowniki do Mac OS X 10.5. Karta została wykryta, a Internet - działa [/b]
Ostatnio zmieniony przez max1234 2010-07-05, 15:05, w całości zmieniany 2 razy
Z /S/L/E skopiuj na Biurko IONetworkingFamily.kext.
PPM na skopiowany kext i "pokaż zawartość pakietu", dalej klasycznie dwuklik na Contents, dwuklik na PlugIns i tam jest ten AppleRTL8139Ethernet.kext, zatem zamień go na ten z załącznika, zamknij otwarte okna.
Gotowy, zmodyfikowany IONetworkingFamily.kext. przeciągnij na ikonę Kext Utility on zajme się całą resztą...
P.S.
Widzę, że edytowałeś posta, ale jak działa to działa i choć wiele dróg prowadzi do celu w dystrybucjach nigdy tak do końca nic nie jest oczywiste.
Ehh...teraz to jest jeszcze gorzej, bo musiałem system reinstalować i ponownie karta niewykryta...
Miałem na USB działający sterownik, ale kilka godzin temu go sformatowałem i koniec
Nie mogę tego sterownika nigdzie znaleźć - to był jedyny działający poprawnie sterownik do mojej karty RTL8139/810x!
Może ktoś wie, gdzie można go znaleźć?
Jest to driver do Realtek RTL8139 dla Mac OS X 10.4/10.5.
Jest na stronie producenta - Realtek'a. Do 10.4/10.5 się nadaje, ale w 10.6 działa jedynie w trybie 32bit i do tego sprawia często problemy, ale możesz oczywiście sprawdzić, może u Ciebie będzie OK.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.