A to się dopiero okaże. Jak daleko można ingerować w sprzęt bez utraty gwarancji?
-wymiana dysku?
-dodanie RAMu?
-Wymiana WiFi
-A dysk, czy muszę go dawać, jest tam Leo?
Naodkręcałem trochę śrubek ale w końcu wyjąłem tylko klawiaturę.
_________________ Toshiba A200-1MY T7250, 965M, X3100, ALC268, RTL8101, 3945ABG, 160GB HDD, 2.5GB RAM - Znowu trup!
Leo 10.5.5
X3100 QE CI - OK
LAN - OK
ALC268 - OK
WiFi Belkin USB - OK
Dzien dobry,
Widze, ze koledzy doswiadczeni w rozbieraniu laptopikow, Mam pytanie,
czy moze ktoremus z Was udalo sie podmienic karte WIFI w Lenowo R61i?
Puki co zmuszony jestem do korzystania z SAGEM USB, a podmiana karty moze by zwolniła jeden USB
Pozdrawiam MJ
Ostatnio zmieniony przez marjaz 2009-01-10, 21:55, w całości zmieniany 1 raz
Udalo mi sie rozebrac obudowe, i dotrzec do karty WIFI, zdjecie postaram sie umiescic ponizej, prosze o pomoc w doborze innej karty ktora bede mogl zastapic tego Intela o symbolu 3945ABG
_________________ MBP 13" 320 GF
Gigabyte GA-E7AUM-DS2H ,obudowa G4,2GB DDR2 800 MHz, Q8200, DVD slim USB, WiFi ASUS WL-138G,GF210 512MB - WiFi - dziala, Snow Leo Retail 10.6.8 nie dziala dzwiek, oraz zle widzi pamiec po wyzej 2 GB (wiesza sie po kilku minutach)
Asus, działa pod OS X, ale wymaga 3 anten do poprawnego działania. Jak masz obecnie kartę A/B/G lub B/G (2 anteny) - to nie polecam eksperymentować... może działać lub nie...
Tej drugiej nie znam... generalnie szukasz chip'a obsługiwanego przez OS X a potem karty z takim chipem.
Droga kupna nabylem te druga, na osx.pl doczytalem sie, ze komus ruszala "prawie jak oryginal", a pozatym byla tansza, asus poczeka
Jak ja zamontuje, to napewno napisze czy udalo sie ja uruchomic, bedzie jedna wskazowka wiecej.
Gigabyte GA-E7AUM-DS2H ,obudowa G4,2GB DDR2 800 MHz, Q8200, DVD slim USB, WiFi ASUS WL-138G,GF210 512MB - WiFi - dziala, Snow Leo Retail 10.6.8 nie dziala dzwiek, oraz zle widzi pamiec po wyzej 2 GB (wiesza sie po kilku minutach)
dziekuje bardzo za podpowiedz, jak tylko odbiore przesylke, podziele sie wynikami instalacji.
Jak przeczytasz kilka postów wcześniej, to mimo tego, że ten Broadcom powinien działać na 100% to u mnie jednak nie działał.
_________________ Toshiba A200-1MY T7250, 965M, X3100, ALC268, RTL8101, 3945ABG, 160GB HDD, 2.5GB RAM - Znowu trup!
Leo 10.5.5
X3100 QE CI - OK
LAN - OK
ALC268 - OK
WiFi Belkin USB - OK
Po ciezkiej walce z nowa poprawka, chwilowo wlozylem dysk z XP.
Ale sie nie poddam, poczekam na przesylke i postaram sie to ustrojstwo uruchomic.
Moze sie okazac ze na ThinkPadzie bedzie lepiej dzialalo niz na Toshibie?, zwlaszcza ze z tego co opisujesz to model 200, a z moich doswiadczen z tym modelem to nawet na viscie nie dokonca w satysfakcjonujacy sposob chodzil (przynajmniej ten egzaplarz jaki mialem do testowania)
Na razie skupilem sie na nowej edycji XxX 10.5.6 i juz za drugim podejsciem udalo mi sie ja postawic, co prawda w bardzo ubogim stanie, ale pewnie juz na niej sie skupie z uruchamianiem kartyu sieciowej.
Jak tylko ja dostane, na pewno zdam relacje.
Toshi, Witaj, jak udała się walka z serwisem?? (Sorki za mały offtop)
marjaz napisał/a:
Na razie skupilem sie na nowej edycji XxX 10.5.6 i juz za drugim podejsciem udalo mi sie ja postawic
Gratulacje... powiem ze swojego doświadczenia, że im więcej robisz instalek tym bardziej rozumiesz jak one działają i co trzeba wybierać wśród "dodatków" aby działo... pewnie dojdziesz do momentu w którym uznasz że "dystrybucje" są nie dla Ciebie i postawisz sobie z Retail'a system...
marjaz napisał/a:
Moze sie okazac ze na ThinkPadzie bedzie lepiej dzialalo niz na Toshibie?
Niestety to wszystko zależy od producentów notebooków - czasami skubańcy blokują możliwość instalacji innych kart niż "jedynie słuszne"...
@314TeR
Dzięki za pamięć Tośka oddana drugi raz jeszcze nie wróciła (święta/nowy rok, itp.) Ale nie spodziewam się niczego dobrego, znowu wgrają BIOS i na chwilę będzie OK. Ale ja wiem jak ją popsuć, HARD reset z poziomu Leo i znowu będzie to samo Celuję w trzecią reklamację i wymianę sprzętu bo po zakupie nowej zabawki o nowym lapku muszę na jakiś czas zapomnieć.
@marjaz
U mnie całkiem nieźle to wszystko chodziło poza tym nieszczęsnym WiFi. Zdaje się, że było jakieś programowe wł/wył anten bo ani Asus ani Broadcom, pomimo "widzialności" sprzętu, sieci nie widział. Powodzenia w walce.
Leo 10.5.5
X3100 QE CI - OK
LAN - OK
ALC268 - OK
WiFi Belkin USB - OK
Mój T43 np nie ma przełącznika mechanicznego WiFi/BT - ma za to z klawiatury opcję przełączenia poprzez Fn+F5 - pod windowsem jest wspólny aplet umożliwiający wybór działania urządzeń, czyli czy ma działać/nie działać WiFi i/lub BT - włączane/wyłączane niezaleznie. Natomiast pod linuxem, to przełączanie wciąż działa, ale tylko dla BT i zachowuje się tak jakby wkładać i wyciągać dongiel USB z BT, natomiast WiFi jest zawsze włączone.
Co notebook to inaczej
Najważniejsze że jak dorwiesz już tę kartę to ją przetestuj wpierw w windows/linuxie czy działa na 100% ok z Twoim sprzętem, a dopiero potem sprawdzaj w OS X jak będziesz miał pewność jej poprawnej pracy.
Jak, juz pisalem w innym watku, karta zadzialala, co prawda trzeba bylo wczytrac spreparowanego biosa, ale karta ruszyla, sieci widzi, laczy sie bez problemu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.