Forum OSx86 - instalacja Mac OS X na PC Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Intel 3945/5100/AsusWL-270N/BroadcomBCM4311
gadowsk 

Wysłany: 2009-02-04, 18:29   

W końcu jaką kartę dałeś że ci działa :?:
Czy robiłeś coś jeszcze oprócz pathowania biosa :?:
nVIDIAŸGeForceŸGo7300, SoundMAX IntegratedDigitalAD1986A HDAudio, WiFi Intel 3945abg

marjaz 
pocz. makowiec

Wysłany: 2009-02-04, 19:05   

karta: BROADCOM BCM4311KFBG,

zakupilem na allegro, dla pewnosci zakleilem 20 pin, nie wiem czy to cos pomoglo, poniewaz po wgraniu "nowego" biosa, karta normalnie sie wykryla pod XP i po wskazaniu sterownikow, ktore zassalem z Della, uruchomila sie, sileci byly wydoczne i bez problemu sie laczyla,

Pod OSX karta wykryla sie jako karta firmy 3 i odpalil sie airport, sieci wykrywa i laczy sie bez problemu,
Jak potrzebujesz to Ci przesle link do sprzedawcy., z tego co pamietam placilem 50 zl + przesylka.
Gigabyte GA-E7AUM-DS2H ,obudowa G4,2GB DDR2 800 MHz, Q8200, DVD slim USB, WiFi ASUS WL-138G,GF210 512MB - WiFi - dziala, Snow Leo Retail 10.6.8 nie dziala dzwiek, oraz zle widzi pamiec po wyzej 2 GB (wiesza sie po kilku minutach)

LordLuke

Wysłany: 2009-11-18, 13:10   

Witam, jestem nowy na forum

Temat już troszkę stary, ale u mnie jest problem z właśnie tą kartą Asus WL-270.
Mam laptopa Toshiba Satellite A200-1HV. Standardowe wifi było od Intela (4965), do którego póki co nie znalazłem sterów. Kupiłem właśnie tego Asusa ale zonk.
Mam iATKOSa 7 i wykrywa go jako "AirPort" ale nie da się włączyć karty w komputerze i połączyć z siecią. Przełącznik do wifi jest, ale dioda przy nim nie świeci po jego włączeniu.

Podobnie pod windowsem (Win 7). Karta też nie działa, mimo że sterownik się zainstalował. Ikonka zasięgu wifi jest szara z czerwonym krzyżem, natomiast przełącznik w pozycji ON świeci.

Nie jest to na pewno wina portu, bo na Intelu wszystko działa dobrze. Anteny też podpiąłem prawidłowo, wszystkie 3 kable kolorami do wejść tak jak są pozaznaczane na etykiecie z karty.
Czy na Toshibie może istnieć jakaś blokada na inny niż dedykowany sprzęt (wiem że np w laptopach HP takie coś jest)?. Jeśli tak, to przy starcie po włożeniu Asusa powinien mi sie pojawić komunikat o niezgodnym urzadzeniu, ale lap startuje normalnie.

Próbowałem wgrywania sterowników i ze strony i tych które podaje windows 7 ale nic to nie dało. Czy jakieś zaklejanie/ew. przecięcie ścieżki któregoś z pinów mogłoby pomóc?

marjaz a skąd Ty wziąłeś tego modyfikowanego biosa?

rzooff 
iKapć

Wysłany: 2009-11-18, 13:33   

W sprawie Asusa nie pomogę, ale skoro już wątek został "odgrzany", to warto odnotować, że do Intela 3945 pojawiły się właśnie sterowniki!
Na razie w wersji alpha, ale ponoć działają:
Kod:
http://projectcamphor.mercurysquad.com/

Kod:
http://www.mercurysquad.com/projectcamphor/Voodoo3945Test.zip
| Jak zacząć | Jak zrobić listę konfiguracji sprzętu | DualBoot: Mac OS X & Windows | Snow Retail by rzooff | Jak uruchomić kartę graficzną NVidia | Piszę poprawnie po polsku!

314TeR 
Administrator

Wysłany: 2009-11-18, 23:32   

LordLuke, Niektóre notebooki mają przełącznik wyłączający kartę/radio na niej. Niestety jest to zmora pewnych modeli, bo często i gęsto okazuje się że inna karta niż fabryczna nie chce działać.

Jeśli nie uruchomisz tej karty na Windows, to zapomnij też pod OS X. To co bym radził, to poszukać ogólnych tematów jak np pozbyć się funkcji tego przełącznika, aby np "zablokować" go zawsze w on, albo z jakimi innymi kartami ta konkretna Toshiba będzie działać. Może trzeba znaleźć kartę na Broadcomie, ale konkretnie z Toshiby.
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh
| Piszę poprawnie po polsku!
| Nie udzielam konsultacji na PW

LordLuke

Wysłany: 2009-11-19, 18:53   

Czytałem coś o zaklejaniu pinów w karcie wifi. Dałoby się to tutaj jakoś zrobić? Nie wierze, że ten Asus nie działa na Toshibach A200. Gdyby się chociaż urządzenie nie pokazywało w menedżerze to logiczne bardziej.

Zauważyłem jeszcze wczoraj coś bardzo dziwnego. Po wyjęciu Asusa i założeniu Intela z powrotem wifi zachowywało się identycznie jak opisałem w pierwszym swoim poście. Urządzenie wykryte, ale tak jakby nie włączone (guzik w pozycji ON). Myślałem że uszkodziłem sobie port PCI, albo płytę i trochę się zmartwiłem.
Potem zostawiłem komputer na parę godzin i jak do niego wróciłem Intel działał normalnie. :shock:

LordLuke

Wysłany: 2010-03-12, 20:55   

Właśnie przed chwilą pojawiły się sterowniki do karty Intela 3945.

Oryginalny tekst autora:

"I don't have time to make a new blog post and upload an installer package, but here is beta (v04) of Intel 3945 driver for SNOW LEOPARD ONLY. Only 802.11b connections are stable. Am working on making 11g and 11a connections work. Tx speed still limited. This release is primarily aimed at bring SL compatibility rather than fixing bugs, although a few big improvements are included. This one disables ALL log messages except fatal errors, unless you turn them on ("sysctl debug.wpi" and "sysctl debug.voodoowireless"). Overheating problems are fixed."

Tłumaczenie, gdyby komuś było potrzebne:

"Nie mam czasu na napisanie nowego posta na forum i upload pakietu istalatora, ale tutaj jest beta (v04) sterowników do karty Intel 3945 dla Snow Leoparda. Tylko połączenia 802.11b są stabilne. Pracuję nad działaniem połączeń 11g i 11a. Prędkość jest nadal ograniczona. To wydanie skupia się na kompatybilności z SL, a nie na naprawianiu błędów, aczkolwiek zostało wprowadzonych kilka większych usprawnień. Sterownik wyłącza WSZYSTKIE logi, poza krytycznymi błędami, chyba że samemu je włączymy ("systctl debug.wpi" oraz "systcl debug.voodoowireless"). Problemy z overheating [i tutaj za mało wiem, żeby przetłumaczyć, a zdaje sobie sprawę, że nie chodzi tu o zwykłe "przegrzewanie"] zostały naprawione".

I jeszcze link do ściągnięcia.

Kod:
http://www.sendspace.com/file/g8s4qq

Cóż, pozostaje tylko podziękować ładnie mercurysquadowi i zabrać się do testowania.
Ja poczekam na wersje do 4965, gdyż i do niej będą sterowniki.

johnny86

Wysłany: 2010-03-29, 12:48   

LordLuke a skad masz stery do windowsa 7?
problem w tym ze nie ma sterownikow do windowsa 7 a te co sie sciagaja z W7 to sa zle.
Ja mam te same objawy CO Wy ale wydaje mi sie ze to wina jest braku sterownikow a nie blokady:)

LordLuke

Wysłany: 2010-03-29, 13:27   

johnny86 chodzi Ci o tego Broadcoma? Próbowałem szukać jakichś sterowników w necie, coś tam mi wynalazło więc instalowałem ale było tak, że manager karte widział, a na pasku przy zegarze był czerwony krzyżyk i brak wifi. Ani przełącznik ani inne sposoby nie dały rady go włączyć. Wydaje mi się, że nie chodzi tutaj o sterowniki, bo przeciąłem jeden pin na Broadcomie (chyba 20, o ile się nie mylę) i potem win 7 karte i sieci widział, ale nie był w stanie się z żadą z nich połączyć, nawet niezabezpieczoną.

johnny86

Wysłany: 2010-03-29, 13:33   

chodzi mi o Asus WL-270N, tez z nim walcze na win 7
u mnie jest tak ze menedzer karte widzi przelacznik moze wl i wyl ale sieci zadnej mi nie widzi (czerwony X)
jak ktos bedzie mial jakies info to poprosze:)

Napisałem Też info do producenta zobaczymy czy odpiszą, jak nie to bede musiał szukac innej karty która będzie spełniać moje wymagania

LordLuke

Wysłany: 2010-03-29, 19:02   

Ja u siebie mam Intel 4965 i jak narazie czekam na sterowniki do niej. Może niedługo coś się pojawi bo mercurysquad cały czas nad tym pracuje.
Wymieniałeś u siebie inne wifi na tego Asusa tak jak ja? Jakiego masz laptopa?

Odpowiedz do tematu