Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-10-12, 12:33
korek napisał/a:
nie radzę sobie z instalacją kextów po prostu mam z tym duży problem, dlatego postanowiłem poszukać karty Wifi na USB
To co piszesz jest nie poważne. Janek zrobił Kext Wizarda - wystarczy przeciągnąć kext do okienka i zainstalować w wybraną lokalizację - to nie jest tak, że nie umiesz tylko nie chce Ci się chyba czytać.
Ponadto karty na USB potrzebują właśnie kextów aby zadziałać !
Nie znamy nawet konfigu kompa. Są karty na PCI, które działają od kopa po wsadzeniu ale jak wcześniej pisałem nie chce się czytać chyba.
Wydaje mi się że ten link już był podawany, ale jak będzie jeszcze raz, to nic się nie stanie.
Jak większość wie, to dostępność oryginalnych modułów wifi apple'a jest dość niska, a do tego ceny dość wysokie, to może się przydać opcja zrobienia "rebrandingu" powszechnie dostępnej karty, tak aby OS X rozpoznawał ją jako oryginalną:
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-12-04, 22:54
Ja właśnie kupiłem AzureWave AR5BXB72 pełne a/b/g/n za 10zł z jakiegoś badziewnego lapka ZEPTO Znote i jak będzie coś nie tak to zrobie właśnie rebranding. Chyba podawałem linka do tej samej metody ale z insanelymac.
PS: tak mi sie nudziło bo nie mam nowych wyzwań na razie więc kupiłem adapter z mPCIe na PCIe i tą kartę WiFi.
PSS: ta metoda rebrandingu może przydać się także osobą z lapkami np Lenovo czy HP, które mają white listy. Wystarczy, że karta ma dobry DevID i wystarczy jej wklepać tylko kod producenta.
Rebranding jest dla broadcomów, do atherosów niestety nie widziałem...
Istnieje co najmniej jeden Broadcom serwowany przez lenovo, który przy okazji działa z OS X - oznaczony jako BCM4312 lub 4313 o PCI ID 43xx (nie pamiętam, w każdym razie działa po zrobieniu moda DSDT lub dodania do kexta).
Żeby nie było za łatwo, problem z Lenovo (podejrzewam że z hp też) jest inny, mianowicie whitelist nie jest kompatybilny wstecz (ani do przodu xD), do tego różni się seriami - przykładowo karta AR5BXB6 działająca z moim ThinkPadzie jest "nieautoryzowana" w Ideapadzie G550 (tam z kolei idzie wmontować w/w broadcoma). Z tego wynikają kolejne schody: Lenovo, oprócz wiecznego zamiłowania do Intela, miłością swą darzy teraz także Realteki, więc wymiana na model autoryzowany lekko mija się z celem
_________________ Snow Leopard 10.6.8 Retail on Lenovo ThinkPad R61i 8932-FDG - This one is resting in peace now.
Lenovo ThinkPad Edge E420s 4401-6YG | Core i5-2430M | HM65 | Intel HD 3000 | Conexant CX20590 | Realtek RTL8111/8168B | Intel Centrino 1000 Nie licz na prywatne konsultacje via PW/GG! | Piszę poprawnie po polsku! | Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie! ~Hack 'em all!~
Jak myślicie czy rebranding będzie działał przy AzureWave AR5B95 w Windows widziana jako Atheros AR9285 a w OS X również działa z kextami do AR9285. Bo niby wszystko fajnie prędkość w speedtest.net prawie full łącze, ale nie wiem dlaczego jak chcę pograć w coś po sieci to mam no connection, a 2 sprawa działa jako AirPort ale nie łączy się automatycznie przy starcie tylko muszę ręcznie połączyć się z routerem.
To jaką kartę polecacie do Y530? Obejście whitelist jest możliwe dzięki temu, że nie sprawdza jej na drugim złączu minipcie, sprawdzałem dzisiaj na atherosie AR5007EG i rzeczywiście ta metoda działa, pod windowsem karta się wykrywa, instaluje i normalnie działa. Teraz chce zakupić coś na Broadcom BCM94311MCG. To dobry pomysł czy szukać na jakimś innym układzie? Z tego co tutaj na forum widziałem to teoretycznie ta karta powinna śmigać bez dodatkowych kextów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.