Pomógł: 16 razy Wiek: 28 Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1220 Skąd: Pol [Białystok]
Wysłany: 2010-09-03, 06:39
Sorki, to w PCI-E siedzi muzyka - PCI-E x1 jedno. Za to pewnie nigdy nie wykorzystam razem 3 łącza PCI-E x16. Co do dwóch, jak tak dalej będzie z osiągami dla nVidia to pewnie zrobię hybrydowe SLI.
Tak z ciekawości. Czy robią coś poza GPU dla PCI-E x16? Może robią karty ethernetowe i jakieś kontrolery, ale czy coś jeszcze?
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 Enoch-r1970 Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWSADD: Dell UltraSharp U3011 # Logitech MX Revolution # Logitech diNovo Edge # WD My Book Studio II 2TB # Logitech Z5500 Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
Z tego co się orientuję, to PCI-E x1 jest kompatybilne z PCI-E x16. Czyli karta z PCI-E x1 po włożeniu do slotu PCI-E x16 powinna działać. Ale na 100% nie jestem tego pewien.
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Z tego co się orientuję, to PCI-E x1 jest kompatybilne z PCI-E x16
Zgadza się. A nawet więcej. Każda karta PCI-E wolniejsza pasuje do swojego i dodatkowo każdego większego slotu. Czyli karta PCI-E 1x pasuje do slotów 1x, 4x, 8x, 16x.
Karta PCI-E 4x pasuje do slotów 4x, 8x, 16x. i.t.d.
W drugą stronę jest to niestety technicznie niemożliwe.
_________________ MoBo: MSI P45 Neo2 FR (MS-7512 - modyfikowany BIOS by rzooff) ICH10R. CPU: Intel C2D E7500 (MMX, SSE 1,2,3,3S,4.1, EM64T), Eth: Realtek RTL8168C, Audio ALC888, VGA: Gigabyte ATI HD4850 DVI DSUB HDMI 1GB z QE/CI, Dysk SATA osobny dla OSX,
SnowLeo 10.6.5 64bit : Piszę poprawnie po polsku!
W drugą stronę jest to niestety technicznie niemożliwe.
Nie do końca
Tak naprawdę chodzi o fizyczny rodzaj złącza. Producenci aby zachować uniwersalność praktycznie nie stosują złączy PCI-E w wymiarach 4x i 8x, co się przekłada że na płycie masz złącze PCI-E mechanicznie 16x ale elektrycznie 4x. Tak może być i ba, karta VGA PCI-E 16x włożona w taki slot będzie działać, ale na tylko 4-rech liniach PCI-E.
Reasumując, jeśli kartę jesteś w stanie włożyć w slot PCI-E to będzie działać... może nie zawsze z pełną prędkością ale będzie.
Ewentualnie podobne pytanie odnosnie TP-Link TL-WN551G
Zero problemow po dodaniu AtherosFix.kext. 32&64 bit, dziala po wybudzeniu....
Zakupiłem ostatnio tę kartę i mam problem w 64 bit. Po dodaniu AtherosFix.kext (znaleziony na InsanelyMac) do E/E karta działa tylko w 32 bit
Mógłbyś mi podesłać plik AtherosFix.kext, którego używasz?
EDIT:
Udało mi się uruchomić kartę w 64 bit po dodaniu flagi "arch=x86_64" w pliku com.apple.Boot.plist
Sprawdzę jeszcze raz czy to było przyczyną ale najważniejsze, że działa!
EDIT2:
Karta działa tez bez "arch=x86_64" w sumie to nie wiem co bylo nie tak
Znalazłem adapter mini PCI-E na PCI-E. Produkuje to mikrotik i powinien być dostępny (do zamówienia) u naszych polskich dystrybutorów tej firmy. Włożyć w niego oryginalną kartę apple'a i gotowe.
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4236 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-10-29, 17:43
Slabo szukasz, juz chyba trzeci raz wystawia bo sprzedac nie moze, niecale 50zl antenkami ! Mysle czy nie kupic i nie zrobic sobie Nki na broadcomie bo zakupilem routerek w Nce
Nie, ja nie szukam... przeglądałem ofertę i wpadł mi ten adapter w oczy, a pamiętałem że dyskutowaliśmy o czymś takim jako alternatywie dla kart desktopowych, ale ten adapter z Twojego linku wydaje się jeszcze ciekawszy, i ma już złącza do anten (pigtail'e) + antenki.
Witam. Najprawdopodobniej w najbliższym czasie będę zmuszony przesiąść się wraz z moim blaszakiem na internet bezprzewodowy (WiFi) więc chciałbym zapytać Was o radę czy lepszym wyjściem będzie zakup tego zestawu:
Moim zdaniem znacznie lepsze jest pierwsze rozwiązanie.
Sam posiadam tę kartę sieciową i działa bezproblemowo jako AirPort na 10.6.5 w 64 bitach.
Kabelki od anten bardzo łatwo się montuje.
Chyba żadna karta na USB nie działa jako AirPort.
Dodatkowo mają zwykle słabszy zasięg.
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
1. HP BCM94311MCG
Obsługiwane sieci: a/b/g
Cena na allegro za sprawną, używaną: około 20zł, ale nawet zdarzają się za 10. Popularna i łatwo dostępna.
Działa bez problemu zarówno w 32 jak i 64 bitach. Nie wymaga żadnych popychaczy.
A jak jest po podmienieniu tej karty na windowsie? Na 7 konkretnie, sprawdzałeś czy działa jak trzeba?
Spadnie zasięg/prędkość w stosunku do oryginalnego Intela 5100 AGM?
Thx za szybką odpowiedź, ale mam jeszcze jedno ale:
W tym intelu do karty podłączam dwa kabelki (dwie anteny? - związane chyba z obsługą n?) - na n mi nie zależy, ale na zdjęciach
Kod:
http://allegro.pl/show_item.php?item=1444051054
wydaje mi się że ma tylko jedno gniazdo do antenki - czy zasięg w standardzie g może/powinien spaść?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.