Pomógł: 6 razy Wiek: 26 Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 556 Skąd: Pol [Białystok]
Wysłany: 2010-01-05, 19:40 Karta WiFi idealna pod Snow 32/64
Witam
Aby znowu nie zepsuć (napisze delikatnie) zakupu karty WiFi która to miała być kompatybilna ze Snow. To okazało się że w ogóle nie działa pod OSX!
Proszę o doradzenie. Jaką kartę WiFi w standardzie 802.11n powinienem kupić, aby była idealna pod Snow 10.6 jak i kolejne wersje OSX.
Ralink ma w swojej ofercie karty z driverami dla OS X:
Kod:
http://www.ralinktech.com/support.php?s=3
Niestety z tego co widzę to:
1. Nie ma sterowników dla 10.6 (10.5 max)
2. Nie mam przekonania czy na 100% są dla intela - bo mogą być tylko dla PowerPC
3. Wygląda na to że potrzebują one dodatkową aplikację - więc nie działają jako AirPort...
Marucins, Powiedz mi jedno... po co Ci tak naprawdę "N"... zajmuję się deko sieciami WiFi - w domu mam mikrotik'a na RB433 i niedawno zmieniłem w nim WiFi na kartę R52N właśnie dla N-ki... niestety N'ka mnie rozczarowała... nie jestem w stanie wyciągnąć więcej niż jakieś 20Mb/s pomiędzy router'em a MacBookiem z N'ką...
PS - zawsze możesz kupić AP z funkcją Access Point Client i podłączyć się nim do WiFi a do wolnego Ethernetu wpiąć kompa po kabelku.
*PCI B/G/N WirelessN TP-Link TL-WN851N / TL-WN951N TP-Link Atheros $30.00 cards recognized as AirPort Extreme. Work native in 32-bit and with AtherosFix.kext also work in 64-bit!
Z tego ci ludzie pisza jest to na na AR5416/ Moja poprzednia karta tez była na tym i miałem wałki ale karta karcie nie równa, chipset to nie wszystko.
*PCI n TL-WN815N TP-Link In my Intel DG31PR I have to either disable HPET in bios or delete AppleHPET.kext in S/L/E for the card to be recognized. Shows as Airport Extreme (Atheros 5416) in OS X 10.5.8 or 10.6.1. The 10.6.1 kext is only 32 bit!
*PCI B/G/N WirelessN TP-Link TL-WN851N TP-Link Atheros $30.00 cards recognized as AirPort Extreme. Work native in 32-bit and with AtherosFix.kext also work in 64-bit! Yes 32-bit / No 64-bit . .
*PCI B/G/N Netgear WN311B RangeMax Wireless Adapter Netgear BCM4321 49.99 PCI card. Native support with BCM43xxEnabler.sh - Need to re-apply after AirPort updates. 64/32 bit - no sleep issues. Reports as 3rd party. Yes 32 & 64 Bit . . . .
*PCI B/G/N Netgear WN311B RangeMax Wireless Adapter Netgear BCM4329 PCI Card, same as above but must be a different PCB version as it also ships with the Broadcom 4329, added "pci14e4,4329" to Broadcom Plist in IO802Family.kext. Detected as Third Party Wireless Card, fully functional including wireless N through standard AirPort utility. Modified Kext in the Extras/Extensions folder of the EFI Partition, with Chameleon RC4. Yes 32 & 64 Bit . . . .
Marucins, Na twoim miejscu zaczął bym od odwrócenia procesu... rozgrzeb kexty oryginalne w 10.6.2 i zobacz jakie urządzenia są wspierane natywnie. Znając Vendor i Device ID udaj się na polowanie i zrób sobie listę chipsetów... może znajdziesz karty na tym samym chipsecie wcale nie wymienione wyżej.
Jedynie to co mnie martwi to to że ciągle chcesz używać trybu 64 bit... a on jest dostępny wyłącznie na serwerach XServe... wszystkie pozostałem Macintosh'e działają wyłącznie w 32 bit i stąd masz braki z kextami do WiFi w trybie 64bit.
PS Mój MBP3,1 i wifi pod XP wcale też nie działa poprawnie... non stop mi rwie... a 64 bitach mogę zapomnieć
PSS - albo poszukaj Access Point z N który działa w trybie Access Point Client i użyj go zamiast karty WiFi.
Pomógł: 6 razy Wiek: 26 Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 556 Skąd: Pol [Białystok]
Wysłany: 2010-01-13, 00:19
Access Point ze standardem N jest to cholernie drogie. Chyba najlepszym wyborem będzie TP-Link TL-WN951N lub DLink DWA-547. W granicach do 100 PLN.
Dziś jestem zmęczony ale jutro rozejrzę się za USB. Najgorzej jest z tym iż mało kto jadzie na hacku z 10.6. I nie ma skąd zaczerpnąć informacji. A z tym wygrzebaniem wspieranych modeli pod 64 bity to dobry pomysł, gorzej będzie odnaleźć te produkty **314TeR**
_________________ iHack Pro Retail 10.6.4 x64 + Windows 7 U x64 > Multiboot Chameleon RC4 Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctura NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) @ 1523MHz # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWS
A z tym wygrzebaniem wspieranych modeli pod 64 bity to dobry pomysł, gorzej będzie odnaleźć te produkty
Mogę się założyć że orygoinalne kexty z snow dla WiFi nie wspierają go w 64 bit oficjalnie, bo żaden Mac Book nie może oficjalnie działać w 64bit... ale bez paniki... szukanie możesz zacząć też od ustalenia co jest wkładane do MacBookPro4,1 i wyżej - bo one mają EFI64 bit i wcześniej czy później pewnie Apple odblokuje u nich działanie 64 bit, oraz w macbookach aluminiowych na nvidii (nie z intelem). Może po układnie dojdziesz przykładowo Atheros AR5008...
PS Co mi jeszcze przychodzi do głowy - to triki z modyfikacją samych art wifi... kiedyś obiło mi się o oczy że w niektórych modelach można zmieniać identyfikatory sprzętu... może to by pomogło w oszukaniu OS X że ma np oryginalną WiFi a nie "third party".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC x86. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.