Forum OSx86 - instalacja Mac OS X na PC Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Neostrada
ChristoffMaruti

Wysłany: 2010-08-19, 13:10   Neostrada

Witam ponownie,
Mam takie trochę głupie pytanie, ale za chiny nie umiem sobie z tym poradzić. Mianowicie - zainstalowałem kext do 10/100 Mbps Ethernet (jest to AppleRTL8169Ethernet.kext) i wgrał się automatycznie podczas instalacji EasyBeasta i jego komponentów. Kontroler jest wyróżniony i wykrywany pod Profilem Systemu.
W domu posiadam Neostrade 1024. Kabel z gniazdka telefonicznego idzie do routera Linksys Wireless-G ADSL Gateway. Zwykle łączyłem się z nim poprzez sieć bezprzewodową, ale, jak mi oswaldini napisał, nie ma jeszcze kextów do mojej karty bezprzewodowej. Próbowałem się więc połączyć z Internetem poprzez gniazdo Ethernetu na routerze (ma ich 4). Podłączyłem kabel dołączony w zestawie do routera i do komputera, a następnie próbowałem skonfigurować połączenie w Preferencje Systemowe/Sieć. Skorzystałem z pomocy asystenta i utworzyłem połączenie przez modem DSL poprzez PPPoE i wpisałem informacje podane przez TP (nazwe konta i hasło). Jednakże mimo to nie mogę się połączyć z Internetem, ani nawet z routerem (próbowałem wpisywać 192.168.1.1 w Safari i nic). Nie mam już pojęcia co robię nie tak. Może ktoś z Was spotkał się z takim problemem?

Dziękuję za każdą radę i pozdrawiam.

aplauz 
gsm*wizard

Wysłany: 2010-08-19, 13:19   

Jeśli router działa Ci pod Windows, to jego konfiguracja nie jest potrzebna. W Mac OSX wystarczy wpisać adres IP karty z tej samej puli adresowej co router i nic więcej nie trzeba konfigurować. Pula adresowa to np. 192.168.1.x.
Jeśli Mac OSX nie łączy się z routerem, to tutaj szukaj przyczyny: albo nie działa Ci karta sieciowa w OSX (nieodpowiedni lub brak kext`a), albo kabel szwankuje.
MoBo: MSI P45 Neo2 FR (MS-7512 - modyfikowany BIOS by rzooff) ICH10R. CPU: Intel C2D E7500 (MMX, SSE 1,2,3,3S,4.1, EM64T), Eth: Realtek RTL8168C, Audio ALC888, VGA: Gigabyte ATI HD4850 DVI DSUB HDMI 1GB z QE/CI, Dysk SATA osobny dla OSX,
SnowLeo 10.6.5 64bit : Piszę poprawnie po polsku!

ChristoffMaruti

Wysłany: 2010-08-20, 10:33   

Witam ponownie,
Skonfigurowałem połączenie zgodnie z powyższą poradą i kilkoma, które znalazłem w Internecie - połączenie Ethernet, ręcznie konfigurowany IPv4. Adres IP podałem z puli, maska podsieci - czyli standardowe 255.255.255.0, Router - standardowe dla Linksysa 192.168.1.1 i dwa serwery DNS, które znalazłem w ipconfig w wierszu poleceń w Windowsie. Niby Mac podaje, że: "Ethernet jest teraz aktywny i ma adres IP .....", ale nic nie działa. Nawet gdy próbuje wpisać w Safari 192.168.1.1 - nie otwierają się ustawienia routera.
Nie jestem jakimś mózgowcem komputerowym, ale wydaje mi się, że problemem jest połączenie między komputerem a routerem. Czyli jak aplauz napisał - problem z kablem, kextami albo z moimi ustawieniami.
Kupiłem dzisiaj nowy kabel, sprzedawca nawet sprawdził w sklepie czy działa i było ok. Nic to jednak nie zmieniło. Wciąż brak Internetu.
Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale jak podłączam owy kabel do laptopa z Windowsem to też się nic nie dzieje (kabel sieciowy odłączony - tak pokazuje).

Na Macu, w Profilu systemu, pod Karty Ethernet jest następująco:
Kod:
ethernet:

Typ:    Kontroler Ethernet
  Magistrala:    PCI
  ID producenta:    0x10ec
  ID urządzenia:    0x8168
  ID producenta podsystemu:    0x103c
  ID podsystemu:    0x30cc
  ID korekty:    0x0001
  Szerokość łącza:    x1
  Nazwa BSD:    en0
  Nazwa Kext:    AppleRTL8169Ethernet.kext
  Lokacja:    /System/Library/Extensions/IONetworkingFamily.kext/Contents/PlugIns/AppleRTL8169Ethernet.kext
  Wersja:    1.1

W specyfikacji technicznej komputera karta ethernet jest wyszczególniona w taki sposób: Karta sieciowa przewodowa 10/100 Mbps Ethernet
Tutaj całość:
Kod:
http://www.ceneo.pl/881406s

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc i rady.

P.S. Zauważyłem przed chwilą, że czasami mruga mi pomarańczowa lampka w gnieździe kabla ethernetowego w laptopie z MACiem.

aplauz 
gsm*wizard

Wysłany: 2010-08-20, 10:41   

ChristoffMaruti napisał/a:
Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale jak podłączam owy kabel do laptopa z Windowsem to też się nic nie dzieje

No to karta do wymiany, (lub uszkodzone łącze LAN???)bo raczej mało prawdopodobne, aby w obu systemach szwankowały sterowniki.
MoBo: MSI P45 Neo2 FR (MS-7512 - modyfikowany BIOS by rzooff) ICH10R. CPU: Intel C2D E7500 (MMX, SSE 1,2,3,3S,4.1, EM64T), Eth: Realtek RTL8168C, Audio ALC888, VGA: Gigabyte ATI HD4850 DVI DSUB HDMI 1GB z QE/CI, Dysk SATA osobny dla OSX,

ChristoffMaruti

Wysłany: 2010-08-20, 11:16   

Tak się zastanawiałem - może coś w ustawieniach Routera jest nie tak?
Nie znam się, ale może chodzi o to, że Router jest ustawiony na PPPoA zamiast na PPPoE?

aplauz 
gsm*wizard

Wysłany: 2010-08-20, 11:47   

może chodzi o to, że Router jest ustawiony na PPPoA zamiast na PPPoE

PPPoA czy PPPoE nie ma wpływu na komunikację pomiędzy routerem a kartą LAN. Poza tym Neostrada chodzi na obydwóch protokołach.

[ Dodano: 2010-08-20, 12:54 ]
Router - standardowe dla Linksysa 192.168.1.1
Może jednak router wcale nie ma adresu 192.168.1.1? Zresetuj router dla pewności.

ChristoffMaruti

Wysłany: 2010-08-20, 12:17   

aplauz napisał/a:
Może jednak router wcale nie ma adresu 192.168.1.1? Zresetuj router dla pewności.

Resetowałem go. Sprawdzałem też w ipconfig pod Windowsem - Brama domyślna - 192.168.1.1 (standardowy "numer" dla routerów Linksysa).

Dziwna rzecz mi się dzieje - zdarza się, że przy tych ustawieniach, które są komputer łączy się z routerem. Połączenie potrafi trwać kilkanaście sekund, a później znów pokazuje, że kabel ethernet nie jest podłączony. Mimo to, nawet w momencie połączenia - Internet nie działa.

Dowiedziałem się, że problemy z ethernetem to coś normalnego dla routerów Linksysa i, że należy zmienić połączenie na 10 Full Duplex, co uczyniłem pod Zaawansowanymi opcjami Ethernetu.

Na stronie Apple znalazłem coś takiego:
Kod:
1. Z menu Apple wybierz polecenie Preferencje systemowe.
2. Z menu Widok wybierz polecenie Sieć.
3. Z menu podręcznego Pokaż wybierz opcję Aktywne porty sieciowe. W przypadku systemu starszego niż system Mac OS X 10.1 z menu Konfiguruj wybierz polecenie Zaawansowane.
4. Upewnij się, że jest zaznaczone pole wyboru „Ethernet wbudowany”.
5. Przeciągnij pozycję „Ethernet wbudowany” na pierwszą pozycję listy konfiguracji portów, tak aby ten interfejs sieciowy został interfejsem podstawowym (preferowanym).
6. Wybierz polecenie „Ethernet wbudowany” z menu podręcznego Pokaż.
7. Kliknij kartę PPPoE.
8. Upewnij się, że jest zaznaczone pole wyboru Połącz używając PPPoE.
9. Sprawdź, czy w polu Nazwa Konta wprowadzono prawidłowe informacje uzyskane od dostawcy Internetu.
10. Jeśli chcesz zapisać hasło, wpisz je ponownie, aby upewnić się, że podano poprawne hasło.
11. Kliknij kartę TCP/IP. Postępuj zgodnie z instrukcjami od dostawcy Internetu, aby skonfigurować opcje w tym okienku. Więcej informacji można znaleźć w dokumencie technicznym HT2301: Mac OS X: nawiązywanie połączenia z Internetem za pośrednictwem protokołu PPPoE.
12. Jeśli zostały wprowadzone zmiany, kliknij przycisk Zastosuj teraz.

Nigdzie nie mogę znaleźć tego "Ethernet wbudowany". Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale chwytam się brzytwy :)

Później pójdę przetestować laptopa na routerze w pracy - tam wszystkie komputery są podłączone do Ethernetu i normalnie wszystko działa.

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

[ Dodano: 2010-08-20, 15:02 ]
Sprawdziłem połączenie w pracy. Mac wykrywa tamtejsze połączenie Ethernet i łączy się z nim. Jednakże nadal nie ma Internetu. Diagnostyka sieci każe mi wyłączyć i włączyć urządzenie jeszcze raz, ale to nic nie daje - cały czas jest ten sam komunikat.
Błąd wyskakuje w kroku ISP.

[ Dodano: 2010-08-20, 16:17 ]
Wróciłem do domu i zacząłem kombinować z różnymi połączeniami routera. Z 4 gniazd ethernetu Windows wykrywa czwarte, łączy się z nim i po chwili rozłącza. Lampka na routerze przy tym porcie pali się cały czas na zielono.

[ Dodano: 2010-08-20, 16:33 ]
Kolejna zmiana. Po ustawieniu połączenia na Windowsie, na 10 Full Duplex, Internet zaczął działać na kablu.
Mac nadal nie wykrywa kabla. Może to jednak coś z kextami?

[ Dodano: 2010-08-21, 14:31 ]
Kolejna zmiana. Po upgradzie firmware routera do najnowszej wersji, ethernet zaczął działać cały czas na Windowsie i nawet przez chwilę na Macu - połączył się, paliła się zielona lampka, ale strony internetowe się nie otwierały. Zgodnie z zaleceniem diagnozy sieci, wyłączyłem i włączyłem router. I od tamtej pory znów nie wykrywa kabla ethernetowego na Macu. Na Windowsie nadal działa poprawnie. Jakieś rady?

314TeR 
Administrator

Wysłany: 2010-08-27, 16:05   

Zmień kartę sieciową, ona najczęściej jest przyczyną takowych problemów. BTW routery Linksys'a o ile nie są "uwalone" działają całkiem sprawnie...
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh
| Piszę poprawnie po polsku!

Odpowiedz do tematu