Wysłany: 2011-01-10, 18:57 Problem: Asus WL-138g v2 działa baaardzo powoli...
Witam!
Mam takowy problem: posiadam kartę Wi-Fi Asus WL-138g v2 na MB ASUS P7P55D. Po instalacji SL 10.6.5 wszystko ładnie śmiga, lecz jest małe ale. Ww. karta co prawda działa poprawnie, lecz strasznie powoli: wczytywanie stron trwa zdecydowanie za długo; tam gdzie jest sam tekst to jeszcze ujdzie, ale gdy chcę otworzyć stronę gdzie jest dużo obrazów do wczytania (taki ffffound.com na przykład) to wręcz gotuje się we mnie krew - o oglądaniu YouTube i ściąganiu nawet najmniejszych plików nawet nie wspomnę.
Czy ktoś spotkał się może z podobnym problemem? Dodam, że mam zainstalowane dwa systemy na oddzielnych dyskach: SL i Windows XP i na XP transfer działa bez zarzutu...
Czasem nawet zrywa sygnał i wtedy pomaga tylko reset routera.
Za wszelkie sugestie z góry dziękuję.
Pozdrawiam!
Pomógł: 234 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-01-14, 01:59
Mam identyczny sprzęt i miałem też problem z transferam, a także z samym łączeniem. Nie miałem porównania z Windows, bo tego mam tylko w wirtualu.
W każdym razie w moim przypadku winowajcą okazał się router (D-Link DI-524, którego nie polecam). Po zmianie nawet nie czuję czy jestem na kablu czy wifi - vide załączony screem.
Witam!
Pozwolę sobie odświeżyć wątek: w moim przypadku faktycznie winny był router (później okazało się, że przy dłuższej pracy na Windowsie XP także zrywało połączenie), lecz po wymianie routera za każdym razem wyskakiwał komunikat "niezabezpieczona rzecz startowa została wyłączona" co odnosiło się do działania AirPort. Rozwiązaniem problemu okazało się naprawienie uprawnień na dysku za pomocą narzędzia dyskowego. Skończył się także problem z rozłączającą się co jakiś czas Magic Mouse (przerywane połączenie).
Chciałbym się dołączyć do wątku. Zmieniłem w swoim komputerze kartę WiFi na Asusa WL-138G v2 żeby była kompatybilna z OS x i mam ten sam problem. Chodzi raz szybciej raz wolniej generalnie słabo. Tak samo jest pod Windowsem 7. Wcześniejszy Pentagram śmigał elegancko. Mam router TP-Link WR340G. W tym samym czasie netbook chodzi dobrze. Czy to oznacza że karta nie współpracuje dobrze z routerem. Czy można zmienić jakieś ustawienia? Nie uśmiecha mi się teraz zmieniać routera.
Sprawdź poziom sygnału na karcie... może zwyczajnie jest za słaby i wystarczy albo wymienić antenę w karcie/routerze, albo ją przestawić aby poprawić jakość sygnału. Równolegle możesz sprawdzić czy masz aktualny firmware w routerze, lub/i jeśli jest taka możliwość zmienić go np na alternatywne DD-WRT. Często alternatywne softy działają dużo lepiej niż fabryczny badziew.
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-01-30, 21:00
Asus WL-138G ma problem z niektórymi routerami i nic nie pomaga - dla przykładu Linksys WRT54GS (inne odmiany WRT54 pewnie też) - sprawdzone przeze mnie, w necie jest pełno informacji.
Asus WL-138G ma problem z niektórymi routerami i nic nie pomaga - dla przykładu Linksys WRT54GS (inne odmiany WRT54 pewnie też) - sprawdzone przeze mnie, w necie jest pełno informacji.
Miałem właśnie zamawiać tę kartę - napisz coś więcej. Czy dotyczy to też zmodowanych wersji (tj. z Tomato/DD-WRT)?
Dodam, że AirPort też nie dogaduje się w 100% z WRT54G (v3, Tomato-Trzepak) - zasięg jest dobry, szybkość też do 25Mb/s wyciąga (całkiem nieźle ;]) ale zrywa co raz, czasami podziała 70-80h i rypnie a czasmi potrafi w 30 minut 2x zerwać.
Pomógł: 16 razy Wiek: 28 Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1220 Skąd: Pol [Białystok]
Wysłany: 2011-02-01, 16:16
U mnie antena w karcie WiFI jest w połowie wykręcona (dopiero wtedy osiągnąłem zadowalający sygnał i prędkość).
Jak dokręcę ją do końca sygnał spada :\ (to tak na marginesie)
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 Enoch-r1970 Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWSADD: Dell UltraSharp U3011 # Logitech MX Revolution # Logitech diNovo Edge # WD My Book Studio II 2TB # Logitech Z5500 Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.