Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-01-25, 21:36 Apple iSight - Legacy Driver
Jeżeli posiadamy kamerę internetową podpiętą przez USB możemy wykorzystać sterowniki Apple aby nasz webcam widoczny był jako iSight. Dzięki Andy'emu Vandijck'owi (aka AnV) stało się to możliwe. Udostępnił on legacy kext o nazwie AnyiSightCam.kext.
Zabieg ten nie jest polecany dla kamer posiadających wbudowany mikrofon ponieważ przestaje on działać.
Zabieg jest bardzo prosty. Polega on na wprowadzeniu idVendor oraz idProduct naszej kamery do info.plist legacy kexta.
Opis powstał na podstawie mojej kamery HP Deluxe Webcam (obsługiwanej natywnie bez dodatkowych kextów).
Co będzie nam potrzebne:
1. Kamera po USB,
2. AnyiSightCam.kext http://forum.osx86.org.pl...ghtCam.kext.zip
3. Narzędzie do przeliczania HEC do DEC (w internecie tego pełno, link poniżej) lub kalkulator w Mac OS X. Trzeba przejść do trybu programisty (CMD +3). Wartość wpisujemy przy zaznaczonej opcji "16" (HEX) a po jej wpisaniu przełączamy na "10" (DEC)
Odczytanie ID w Profilu Systemu:
1. Uruchamiamy Profil Systemu: /Programy/Narzędzia/Profil Systemu.app,
2. Przechodzimy na zakładkę USB,
3. W drzewie urządzeń USB szukamy naszej kamery (w moim przypadku HP Deluxe Webcam KQ246AA),
4. Po zaznaczeniu kamery, poniżej pojawią nam się jego dane w tym: ID Produktu (idProduct) oraz ID producenta (idVendor) - zapisujemy sobie te dane,
5. Konwertujemy ID z HEC do DEC (u mnie: a13c -> 41276, 4f2 -> 1266).
Edycja info.plist
1. Ściągamy AnyiSightCam.kext,
2. Klikamy prawym przyciskiem myszy, wybieramy pokaż zawartość pakietu, przechodzimy do /Contents/Info.plist
3. Wprowadzamy nasze ID (w formacie DEC) do trzech kategorii. Poniżej zaznaczone na czerwono wartości do edycji na nasze:
4. Zapisujemy zmiany,
5. Wrzucamy edytowany AnyiSightCam do miejsca gdzie trzymamy nasze hackintoshowe kexty (np. /Extra/KextStore),
6. Nadajemy uprawnienia, przebudowujemy mkext i uruchamiamy ponownie system. Jeżeli nic wam to nie mówi zapraszam tu: http://forum.osx86.org.pl...sher-vt3692.htm
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-01-25, 22:41
Chyba żadne poza samą nazwą Taki trick. Korzyści mamy przy czytniku kart, myszy i możliwe że przy klawiaturze (jeszcze nie sprawdzałem).
Poprawka: nie wszystkie kamerki działają w Photobooth lub iChat. Dzieki temu nie ma problemu z obsługą.
PS: z moim HP nie ma problemu w żadnym programie i poprawka nie jest konieczna, ponadto kamerka ma mikrofon więc szkoda go utracić.
Fajna sprawa, iSight działa, wcześniej mi kamerka w skype nie działała, a w iChat tak teraz ładnie w skype również działa. Jak na razie z głosem nie miałęm problemu.
_________________ ARISTO Smart G600 / Chipset 671/FX/DX/MX / CPU Intel Pentium(R) Dual-Core T4300 @ 2.10GHz / GeForce G 105M 512 Mb / Realtek AC97Audio drivers / Kontroler Ethernet SIS191 / ST9320325As ATA / CDDVDW TS-L633a ATA
Mam kamerkę vimicro, zainstalowałem stery ze strony producenta, i w skype działa, ale photo booth piszę że kamera jest aktualnie używana.
_________________ OSX 10.6.8|Phenom II x4 955 3.2 Ghz|Gigabyte GA-870A-UD3 USB3|4 GB 1333 Mhz|Gigabyte Radeon HD6850-podobno idealny do haMaca ale u mnie oczywiście nie działa xd|Dźwięk na USB-VoodooHDA mnie nie lubi :< |Windows 7 HP 64bit
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.