Witam, mam pytanie odnośnie tego kontrolera RAID. Pracuję na SL 10.6.4 (64bit), udało mi się doczytać na insanelymac że ta karta działa lecz w granicach 110mb/s. Nie jestem pewien tylko czy chodziło o RAID0 bo taki chciałbym osiągnąć (dwa dyski konkretnie dla systemu). Wiem że któryś z userów na pewno ma takową kartę. Czy ona naprawdę tak wolno działa ?
Trochę źle się wyraziłem ;]. Mam zamiar kupić tą kartę, ale zanim zapłacę ponad 400 zł chciałbym się upewnić. W sklepie shift pisze że jest wsparcie, a na stronie producenta nie ma nawet wspomniane. Zastanawiam się nad innym rozwiązaniem. Kupić obudowę na dwa dyski z wyjściem esata (cena w granicy 300-400 zł) i zamontować ją w środku obudowy komputera.
Nie wydaje się aby miał wsparcie dla OS X, ale może być nieoficjalne, tak jak jeszcze z rok temu 3ware przyznawał się że pod OS X działa tylko Sidecar z 9650, a prawda była taka że działały wszystkie 96xx... Upewnij się że ten kontroler działa pod OS X, to będzie o czym rozprawiać...
BTW Transfery zależą od wielu czynników, 110MB/s to zależy jak masz skonfigurowaną macierz i jakie masz dyski, paradoksalnie jak masz trzy stare wolne dyski SATA to i te 110MB/s będą rewelacyjnym wynikiem.
Popytam ludzi z insanely może będą coś wiedzieli. Dyski akurat mam szybkie, bo seagate st3500418as i przy kopiowaniu dużych plików jeden ma 110MB/s... Także nawet dla slotu express x1 dwa to już opór będzie bo sam ma przepustowość 2,5Gb/s. Jakbym coś się dowiedział to wspomnę tutaj, na pewno ktoś będzie zainteresowany. Ostatecznością jeszcze będzie software raid, na dniach będę próbował takiej instalki SL na dwóch dyskach.
Co do tego HighPointa to trochę inny model 2302 ma wsparcie(według HP wsparcie mają tylko karty typu external), a sterownik do niego pod OSX'a ma we wspieranych modelach 230x. Nic tylko zgadywać co i jak...
razvizion, Wszystko zależy jaki kontroler, jakie złącze PCI-E, jaki RAID i jakie dyski, np na mirrorze będziesz miał wydajność max 1 dysku, a czasami nawet trochę wolniej. Na Raid 0 - teoretycznie powinno być dla dwóch dysków 2x szybciej, dla czterech - 4x... ale nie zawsze tak jest, wiele zależy od samego kontrolera, jak doboru odpowiedniej wielkości "paska" w zależności od typu danych. A RAID 5 już w ogóle rządzi się innymi prawami i tu najważniejszy jest kontroler i wydajność jednostki XOR.
Jak pewnie przeczytałeś z mojej stopki, sam używam kontrolera RAID pod OS X i wiem, że jeśli producent pisze, że oficjalnie wspierana jest tylko wersja zewnętrzna to na 99% będą działały też inne modele z tej samej rodziny. Co do wydajności, to miałem za mało czasu aby zrobić serię rzetelnych testów, zanim postawiłem systemy... Z pomiarów powiedzmy "empirycznych" to np rozpakowywanie i zapisywanie rozpakowywanego pliku odbywa się z prędkościami stukilkudziesięciu MB/s przy jednoczesnym odczycie i zapisie na tym samym poziomie. Szacuję że realna wydajność powinna dochodzić do około 300MB/s.
Podrzuć jakieś linki do informacji na temat działania pod OS X, z chęcią poczytam co potrafi ten kontroler.
Ciągle szukam jakiś innych rozwiązań niż ten raid software'owy. Kartą idealną byłaby taka ze złączem już x4, a nie x1 aby w przyszłości dołożyć jeszcze dwa dyski. Niepokoi mnie to przy modelu 2300, że ludzie wypowiadają się że ma niską wydajność, nie wiem czy przy 2310 występuje ten sam problem . Szkoda że nie można u nas dostać HP 2640x4.
To jest bardzo ciekawy temat Mamy tam areca arc-1210 , SW RAID, HP 2300 i HP 2640x4 ładnie sprawdzone w Xbench i nie tylko :
Teraz udało mi się postawić system na RAID0 softwear'owym postestuję go kilka dni, wyniki otrzymuję przy zapisie i odczycie ciągłym w granicy 230MB/s. (wielkość bloku to 32K) Nie wiem czy czasem nie dałem za mały, też ciężko było mi się dokopać do informacji jaki będzie najlepszy do systemu.
A Czego tak naprawdę oczekujesz? żeby było szybciej, czy bezpieczniej, czy jedno i drugie... czy zależy aby z takiego kontrolera uruchomić system/systemy...
Oczekuję szybkości. Teraz pod system wszystkie ważniejsze materiały i pliki składuje na drugim dysku nowym więc o bezpieczeństwo się nie martwię. W przyszłości pod materiały z Final'a, więc i szybkość i bezpieczeństwo. Wiem że bezpieczniej i szybciej to RAID 5. I taka konfiguracja pewnie będzie miała miejsce, ale do tego trzeba pieniędzy na same dyski i kontroler. Czyli podsumowując będą dwie macierze a teraz chcę zająć się tą systemową.
Tu się pojawia taki mały problem, bo można by było kupić jeden ssd pod system, ale oprogramowanie apple nie instaluje się na innym dysku jak systemowym, i trzeba kupować dysk minimum ~100GB (1300-1400zł). Dla systemu i pakietu final cut studio.
Jestem ograniczony finansowo. dlatego szukam najtańszych rozwiązań i wcale nie wiele gorszych niż te za ~1400 zł.
Zrobię test pod windowsem może, jeśli będzie widział tą macierz jak normalny dysk z HFS+.
Ciekawe czy to możliwe i ile będzie kosztować zamówienie 2640x4 np. z Niemiec.
Moim zdaniem nie ma sensu inwestować w półśrodki. Wydasz w sumie więcej a nie masz pewności osiągnięcia celu.
Jeśli potrzebujesz podejść do sprawy budżetowo to na początku możesz zbudować macierz softwareową... ona wcale nie jest zła, a jedynie musisz pamiętać że obliczanie sum XOR przy Raid5 i obsługa dysków spada na CPU, ale jak widzę masz Quad'a a on powinien poradzić sobie całkiem sprawnie. Instrukcje jak postawić OS X na Soft Raid5 też są...
Tak samo nie musisz tworzyć wielu macierzy i mieć wielu kontrolerów aby uzyskać różne cele. Generalnie najczęściej wystarczy jedna macierz Raid5, tylko odpowiednio podzielona na partycje.
EDIT:
Chciałem zrobić pomiar jakimś benchmarkiem który pokazał by wydajność odczytu/zapisu mojej macierzy, ale niestety nie znalazłem żadnego pod OS X który nadawał by się do pokazania... wyniki miały rozrzut w zależności od programu od 20-50MB/s do ponad 700MB/s - tak 700MB/s co jest totalną bzdurą, bo max matematyczny dla moich dysków wynosi około 350MB/s.
Jak znajdę jakiś w miarę miarodajny test, to go wrzucę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.