Wysłany: 2012-01-25, 00:42 PCI CONFIGURATION BEGIN - po updacie
Witam. Dziś postanowiłem postawić OS X Snow Leopard Retail na moim komputerze. Skorzystałem z bootloadera kolegi witucha0 - wszystko się udało. System zainstalował się poprawnie obok windowsa. Po updacie zalecanym w poradniku:
System się zrestartował ale już nie wstał. Pokazał słynny obraz PCI bla bla bla. Nie udało mi się odpalić go z parametrem -x, -f, npci=0x2000, npci=0x3000. Próbowałem sformatować partycje ze Snowem i postawić go jeszcze raz - niestety z tym samym skutkiem. Chciałbym wypróbować inną metodę, a mianowicie podmienić wskazane kexty na te z wersji starszej. Nie mam jednak pojęcia jak to zrobić z poziomu UniBootX'a i czy jest to w ogóle możliwe :(? Proszę o pomoc i o wytłumaczenie procesu jak chłop krowie na rowie
Mój sprzęt:
1. Symbol modelu płyty głównej: EP31-DS3L, chyba o to chodziło.
2. Procek Intel Core Duo 2 Inside z obsługą SSE 2,3
3. Na stronie gigabyte w wierszu chipset mam takie dane:
1. Intel P31 Express Chipset
2. Intel ICH7
3. Układ iTE IT8718
4. 8-kanałowa karta dźwiękowa Realtek ALC888
4.Dodatkowy kontroler napędów: chyba brak, nic nie dokupywałem, w menedżerze urządzeń, w zakładce Kontrolery IDE/ATA/ATAPI mam takie pozycje: ATA Channel 0, ATA Channel 1
5. Karta graficzna to GForce 9600 GT z 1 gb ramu
6. Kodek audio to: 10EC 0888
7. Karta sieciowa to: Realtek RTL8168C(P)8111(P) PCI-E GIGABIT Ethernet NIC NDIS) 6.20)
8. Napęd DVD podpięty pod ATA, Dysk twardy także pod ATA
9. Standardowa klawiatura PS2, mysz na usb
Trochę nie udało Ci się wstawianie linka w Code ;]
Ale do rzeczy.
Napisałeś, że OSX ładnie się zainstalował obok windowsa, więc rozumiem, że masz działający windows.
Ściągnij EvilIOPCIFamily.kext.zip i EvilAppleACPIPlatform.kext.zip
>>>STĄD<<<
Zainstaluj sobie np. Mac Drive na windows, żeby mieć dostęp do partycji HFS+, czyli macowskiej, poiawi sie w mojm komputerze.
Rozpakuj oba ściągniete pliki, a następnie wejdź na partycje macowską i skopiuj oba do lokalizacji:
System się zrestartował ale już nie wstał. Pokazał słynny obraz PCI
Powiedz jeszcze, czy system zmroził tylko ekran, czy zawiesił się całkowicie... często przy nvidii mrożony jest obraz konsoli, ale po chwili wskakuje tryb graficzny.
System się zrestartował ale już nie wstał. Pokazał słynny obraz PCI
Powiedz jeszcze, czy system zmroził tylko ekran, czy zawiesił się całkowicie...
Nie jestem pewien, po prostu po wybraniu partycji ze Snowem w Xbooterze pojawiała się konsola, przelatywały te logi aż do momentu "PCI Configuration begin.." Dalej nic się nie działo, mogłem wyłączyć kompa przyciskiem. Nie próbowałem wpisywać graphic enabler=yes.
Monitor podpięty przez DSUB.
Po wgraniu podanych kextów pokazuje mi takie coś jak w załączniku.
Jeden raz próbowałem z parametrem -f, drugi normalnie, już nie wiem teraz który jest który.. Nie mam pojęcia dlaczego występują takie problemy, wcześniej instalowałem OS X'a z XBootera i tego samego Retaila - bez problemowo..
A co jesli ma taki problem jak ja, że monitor ma tylko wejście d-sub? Podobno przejściówka to lipne rozwiazanie... Oprócz tego może mieć jak ja że obraz jest wysyłany na drugie gniazdo(jeśli ma 2).
Mój monitor nie ma chyba takiego wejścia.. Nie można tego jakoś rozwiązać inaczej? Jakiś czas temu stawiałem OS X'a w ten sam sposób i na szczęście nie było tego typu problemów. Usunąłem system, bo nie mogłem pozbyć się KP po wrzuceniu złego DSDT. Czy istnieje jakaś inna opcja?
Akurat przejściówki DVI-DSUB to jeden standard i nie ma działa/nie... w środku nawet nie ma elektroniki, tylko same druty... w najgorszym hipotetycznym przypadku będzie minimalne pogorszenie jakości sygnału, w końcu to sygnał analogowy.
karolex500 napisał/a:
Mój monitor nie ma chyba takiego wejścia.. Nie można tego jakoś rozwiązać inaczej?
Zainstaluj 10.6.7 max i odpal w pełni kartę, tak aby działała z QE/CI, odpalał się odtwarzacz DVD, działał Cinebench itd... dopiero aktualizuj do 10.6.8. Jak system po aktualizacji nie będzie wstawał w trybie graficznym, to znaczy że wiesza się na PCI Configuration na twardo, a wtedy musisz zastosować się do opisów z stosownego wątku.
Wielkie dzięki za odpowiedź. Czyli mam postawić retaila i update zrobić dopiero po poprawnym uruchomieniu karty graficznej? Nie bardzo rozumiem pojęć QE/CI -Quartz extreme, core image nic mi to nie mówi. Będę brał się do roboty. Zastanawia mnie najbardziej to, że dwa miesiące temu nie było żadnego problemu po updacie :|
[ Dodano: 2012-01-26, 16:23 ]
Chyba wszystko działa poprawnie. Zrobiłem tak jak mówiłeś. Postawiłem OS'a, zainstalowałem chameleona, wygenerowałem DSDT, SMBios i dopisałem do niego graphic enabler. Potem restart - był zmrożony niebieski ekran, więc zresetowałem kompa. Uruchomił się normalnie. System startuje się poprawnie i działa płynnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.