Wysłany: 2010-07-02, 17:43 Problemy z Touchpadem (Samsung R580)
Witam.
Posiadam laptopa Samsung R580 JS09.
Ściągnąłem kilka wersji SL:
-retail 10.6
-iAtkos S3
-retail 10.6.3
No i tak:
Na retailu 10.6 oczywiście nie ma sterowników do mojej karty graficznej, co sprawia, że przy instalacji mam 0,001FPS (aczkolwiek dziwnie, bo myszka chodzi płynnie, a jedynie okna mają taką opóźnioną reakcję)- odrazu wyklucza zainstalowanie.
iAtkos też nie ma tych sterowników (nie wiem po co ktoś odchudził 10.6.3 z 8GB na 5...), ale NVEnabler coś tam działa no i grafika jest w miarę płynna, ale 1024x768. Jednak to już coś więc postanowiłem go zainstalować. No i tu pojawia się problem. Otóż przy instalacji na 100% używa kext-a ApplePS2 i mój touchpad działa dobrze. Jednak już przy próbie uruchomienia zainstalowanego systemu jest kicha. Pad raz kompletnie nie działa, raz chodzi, ale kursor wariuje tak, że nie idzie nim w nic trafić. Do tego myszka pod USB działa tak samo (czyli albo nie działa, albo wariuje).
Spróbowałem z retailem 10.6.3. Grafika oczywiście ładniutko, ale myszka już przy instalacji świruje.
Jednak udało mi się postawić retaila 10.6.3. Aczkolwiek nie nadaje się do użytku z powodu tej świrującej myszki
Dodam jeszcze, że raz ApplePS2 widzi go jako "Synaptics TouchPad v7.4" (i to jest poprawne) czasami jako jakiś "ALPS Touchpad...".
Z VoodooPS2 też nie do końca chce działać.
A... i klawiatura działa mniej więcej w podobny sposób...
Po prostu albo wszystko co na PS/2 nie działa, albo wszystko wariuje (np. klawisze się wciskają na stałe, nie chcą się wciskać, myszka gdzieś lata ciągle z 'wciśniętym' PPM, nie idzie przewidzieć dokąd się uda po przesunięciu palcem xD). Najlepszy dotąd wynik, to jedynie odwrócona oś pionowa myszy- jadąc palcem w górę szła w dół ale póki co jedynie 2x po uruchomieniu tak mi działała...
Jest na to jakiś sposób??
W iAtkos S3 do podstawowej konfiguracji dodaje tylko Atheros fix, NVEnabler i sterowniki do PS/2
Jeszcze takie pytanko przy okazji....
Dlaczego Chameleon nie widzi partycji NTFS?? Tablica partycji, to oczywiście GUID, Najpierw instalowałem Maca, potem Windows.
Jeśli spotkacie się ze znanym problemem tzw. "mouse lag" (skaczący kursor), to winowajcą jest AppleUpstreamUserClient.kext. Można go skasować np. z poziomu terminala:
Kod:
sudo rm -R /System/Library/Extensions/AppleUpstreamUserClient.kext
sudo rm /System/Library/Caches/com.apple.kext.caches/Startup/Extensions.mkext
Niestety po usunięciu tego kexta sytuacja się nie poprawiła...
Wg. mnie należy jednak kombinować z kextami do PS/2, bo to jest tak, że jak nie działa myszka, to i nie działa klawiatura.
[ Dodano: 2010-07-04, 13:15 ]
Pobrałem nowszy iBoot od tonymac. Wszystko śmiga
Wysłany: 2010-08-27, 01:27
Cichacz
Witam,
mam zainstalowac Mac OS X na Samsungu R580, ale zadna dystrybucja nie chce mi sie zainstalowac !
Za kazdym razem gdy probuje odpalic instalator komputer sie resetuje. Jak odpaliles instalator u siebie ? Samsung R580 na ktorym chce zainstalowac OS Xa to Procesor i3, 3 GB RAM ddr 3, GF310M. Chipset jakis intel ibex peak. Najgorsze jest to ze obojetnie co bym nie robil to nie rusza instalator. W Biosie ustawialem co tylko moglem i nic. Reset reset i jeszcze raz reset :( Prosze o pomoc, napisz mi jak to odpalies, albo ktos, kto wie jak to ruszyc blagam o pomoc.
Pozdrawiam
_________________ Mac OS X 10.6.8 @ HP nx7400 | ICH7-M | C2D T5500 1,66GHz | 3GB | Intel950 | Samsung 320GB | DVD-multi | Broadcom 4311 | Bluetooth | - niestety jedynie z cpus=1 :(
Win7 & Mac OS X 10.6.4 retail 64bit @ Gigabyte G31m-S2L | Core 2 Quad Q9450 | GF 250GTS | 3GB | RTL 811S Wifi
punto12 Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Mar 2010 Posty: 3
Wysłany: 2010-08-27, 09:38
siemka odp. w biosie ustaw AHCI na recznie i wlaczony . i odpali
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.