Wysłany: 2009-03-13, 14:18 Problemy z usypianiem kompa
Zastanawiam się czy jest to dobry dział na ten temat, ale o tym zdecyduje moderator.
Może krótkie wstawka... Postanowiłem rozszerzyć sobie parametry komputera poprzez dołożenie kostek ram. Na opakowaniu pisało max 4gb wiec majac wczesniej 1 kostke 1gb 800 hz i 2 x 512 mb 667 hz wiec dokupiłem 3 kostki po 1gb. Po zamontowaniu okazało się jednak że płyty obsługuje 4 gb ale łącznie ze wszystkimi kartami rozszerzającymi. 1 gb ramu leżał z tego powodu odłogiem wiec gdzies wyczytałem ze pomaga aktualizacja biosa. I tu się zaczęły schody. Zaktualizowałem BIOS'a mojego Asus P5LD2 do wersji 1904. Z ramem nic się nie zmieniło więc zrobiłem notatki jakie jest aktualne ustawienie i zacząłem kombinować w opcjach. Niewiele wykombinowałem ale po tych wyczynach przestało mi chodzić USB z szybkością 2.0 (ale skorzystałem z notatek i szybko przywróciłem wszystko tak jak było), gorzej jest z usypianiem.... Komputer usypia się i budzi, ale po pobudce diody (nigdy nie wiem co one oznaczają: czy prace dysku czy calego kompa czy czegoś tam jeszcze ) migają rytmicznie i drugi raz nie chce się uśpić. A światełka migają non stop. Nie wiem czy jest to wina aktualizacji BIOS'a czy montaż ramu czy mojej zabawy w BIOSie. Próbowałem przeinstalować Leoparda (kernal vanilla), zamontować stary ram, instalowałem starsze wersje biosa... nic nie pomaga :(
Napisz dokładnie jaki masz komputer... i z jakiej wersji mac os'a korzystasz.
Jeśli działał Ci sleep wcześniej to i teraz musi działać. Może zmiana BIOS'a na nowszy popsuła Ci sleep.
Ustawienia w BIOS'ie na jakie musisz zwrócić uwagę:
ACPI 2.0 - jeśli jest ustaw na enable
USB Legacy support na ON (nie może być na Auto lub OFF)
jak coś mi jeszcze wpadnie do głowy, to napiszę...
Poszukaj też na forum informacjo o DSDT Patcher GUI i sobie wygeneruj DSDT.aml.
Przepraszam za zamieszanie... już sobie poradziłem... Temat do usunięcia.. Jeśli moderator stwierdzi że nic nie wnosi
A wiecie co zrobiłem? Przełączyłem DVD w opcje master tą przełączką i działa. Tego to się nie spodziewałem
Nikt tu nic nie będzie wywalał, bo jak sam widzisz przypadki jakimi rządzi się OSX na PC są tak różne, że czasami trudno sobie wyobrazić co może być rozwiązaniem. Twój przypadek jest ciekawy i jak dla mnie wiele wnosi, bo czy komuś to wpadło wcześniej do głowy?
A u mnie w ogole nie dziala sleep, tzn komp sie usypia owszem, ale juz wybudzic sie nie potrafi.
Co moze byc tego przyczyna, gdzie tego szukac? jesli w ogole mozna to ustawic tak aby dzilalo.
Piekna to funkcja zaprawde, moj oryginalny Macbook zawsze spi, ale Hamak juz nie potrafi:(
O problemach z usypianiem i budzeniem HA można napisać książkę...
Mi kiedyś jak się budził to gubił połączenie sieciowe... dla router'a był wyłączony
csophie wogóle nie wstaje? A przypadkiem komp się budzi ale wysyła nie sygnału do monitora, że czas wstawać? Ja tak mam jak spróbuje go wybudzić myszką
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.