Wysłany: 2011-10-07, 15:12 Regulacja głośności na klawiaturze NIE Apple.
Cześć, mianowicie mam mały problem. Na zewnętrznej karcie dźwiękowej mam przyciski do regulacji głośności, które działają prawidłowo i na ekranie wyświetla się ten znany głośniczek.
Jednak na klawiaturze, żaden z przycisków F nie działa jako regulacja dźwięku. Sprawdzałem w ustawieniach klawiatury ale nic nie znalazłem. Wie koś może jak zmienić ten przycisk? Może mi coś nie poprawnie działa. :P Pozdrawiam.
_________________ Retail Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 | Windows 7 | Debian Squeeze, All in 64bit | i7 870 | ASUS P7P55 LX | Realtek AC97 | Radeon HD 5770 | SATA 1TB Samsung | 8GB RAM | Sweex SC016 USB Sound Card Piszę poprawnie po polsku! | R.I.P Steve Jobs
Pomógł: 28 razy Wiek: 20 Dołączył: 05 Maj 2010 Posty: 621 Skąd: Kielce/Kraków
Wysłany: 2011-10-07, 15:50
Jeśli nie funkcjonuje Ci regulacja dźwięku zarówno na kextach od Voodoo jak i na ApplePS2Controller - rzuć okiem na mój poradnik dotyczący Asus K50IN, konkretniej część odnoszącą się do ControllerMate
Regulacja działa poprawnie. Chodzi mi o to, że oryginalnie pod którymś F* (F6,F8,F9 bodajże) są przyciski od regulowania dźwięku. U mnie jakby nie były wpisane. Nie wyskakuje ten głośnik na ekranie. Natomiast, jak już wyżej pisałem, przyciski na karcie dźwiękowej działają. Sama regulacja głośności i dźwięk działają poprawnie na nie ruszonym AppleHDA.
_________________ Retail Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 | Windows 7 | Debian Squeeze, All in 64bit | i7 870 | ASUS P7P55 LX | Realtek AC97 | Radeon HD 5770 | SATA 1TB Samsung | 8GB RAM | Sweex SC016 USB Sound Card Piszę poprawnie po polsku! | R.I.P Steve Jobs
Pomógł: 28 razy Wiek: 20 Dołączył: 05 Maj 2010 Posty: 621 Skąd: Kielce/Kraków
Wysłany: 2011-10-07, 20:30
konrad2271 napisał/a:
Regulacja działa poprawnie. Chodzi mi o to, że oryginalnie pod którymś F* (F6,F8,F9 bodajże) są przyciski od regulowania dźwięku. U mnie jakby nie były wpisane. Nie wyskakuje ten głośnik na ekranie. Natomiast, jak już wyżej pisałem, przyciski na karcie dźwiękowej działają. Sama regulacja głośności i dźwięk działają poprawnie na nie ruszonym AppleHDA.
Czyli nie działa poprawnie Miałem na myśli dokładnie to, co napisałeś - brak możliwości regulacji za pomocą klawiatury.
Oryginalnie regulacja jest pod F10, F11 oraz F12, lecz klawiatura w przypadku Maców działa w inny sposób niż ta, którą masz, w związku z czym - konieczne jest użycie dodatkowych kextów, o których wspominałem. Jeśli nie posiadasz oddzielnych przycisków odpowiadających za ową czynność (które zazwyczaj działają - nie mówię o skrótach przy użyciu klawiszy funkcyjnych), zmuszony jesteś użyć aplikacji, o której wspominałem - ControllerMate.
Fail z mojej strony. Wielkie dzięki, już wszystko skonfigurowałem.
[ Dodano: 2011-10-07, 21:38 ]
Jeszcze takie pytanie małe w sumie, nie wiem czy jest sens zakładać nowy temat. Mam suwak na samym dole już prawie, ale i tak jest za głośno. Jak mogę zmniejszyć 'czułość' pogłaśniania? Żeby ta głośność się gwałtowniej zmieniała? :P
Po VoodooHDA nie ma śladu. Widzę, że masz 10.6.8, mógł byś mi podesłać oryginalnego AppleHDA? Mieszanie było z nim wcześniej wiec moze jego wina.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.