2. Można podmienić kexty z 10.6.7 (AppleACPIPlatform.kext lub/oraz IOPCIFamily.kext) jednak bardziej eleganckim sposobem jest wrzucenie legacy kextów zrobionych przez Nawcoma. Sprawdzać je należy pojedynczo, ponieważ okazać się może, że wystarczy wrzucenie jednego kexta. Zaczynamy od zainstalowania EvilAppleACPIPlatform.kext, jeżeli przyniosło to oczekiwany efekt nasza praca jest skończona, jeżeli nie to dorzucamy EvilIOPCIFamily.kext. Jeśli zaskoczyło usuwamy EvilAppleACPIPlatform.kext i sprawdzamy czy wystarczy sam EvilIOPCIFamily.kext.
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-09-20, 16:26
Wszem i wobec ogłaszam, że na niektórych komputerach na tych Legacy kextach mamy KP podczas próby sleepu ! Dlatego trzeba podmienić kexty na te z 10.6.7. Znaleźć je można na kexts.com
Witam,
Mam problem z uruchomieniem systemu po podmianie dwoch kextow z 10.6.7.
Po podlaczeniu dysku do drugiego komputera i zainstalowaniu przy pomocy kext wizarda
system dalej nie bootowal.
Uruchomilem install cd i w terminalu w klepałem:
Kod:
kextcache -v 1 -a i386 -a x86_64 -m /Volumes/YOUR_NAME_PARTITION/System/Library/Caches/com.apple.kext.caches/Startup/Extensions.mkext /Volumes/YOUR_NAME_PARTITION/System/Library/Extensions
Teraz przy probie uruchomienia w trybie verbose dostaje taki komunikat. Juz nie mam zielonego pojecia co zrobic, aby jeszcze bardziej nie zepsuc tego systemu, mam tam za wazne dane i wiele programow do ktorych nie mam instalek, zeby zrobic reinstall.
Kod:
Unable to find driver for this platform: \"ACPI\".\n"@/SouceCache/xnu/xnu-1504.9.17/iokit/Kernel
Debugger called: <panic>
BSD process name corresponding to current thread: Unknow
Mas OS version:
Not yet set
Kernel version:
Darwin Kernel Version 10.5.0: Fri Nov 5 23:20:39 PDT 2010; root:xnu-1504.9.17-1/RELEASE_I386
System uptime in nanoseconds: 405986860
Wrzucilem jeszcze te Evilkexty i znowu stoi... tym razem na:
Kod:
com_parallels_kext_prl_vnic: created vnic0
com_parallels_kext_prl_vnic: created vnic1
kauth_resolver: membered is not setting valid result codes (assuming always successful)
W ten sposób nie przebudowuje się cache kextów w /S/L/E !
Poza tym przypuszczam, że zanim wrzucisz do /S/L/E kexty z 10.6.7 musisz usunąć oryginalne (jeżeli się mylę, to poprawcie). Druga sprawa - nie stosuj jednocześnie legacy kextów i rollbacku z 10.6.7.
Nie mówiąc już o tym, że te kexty należy stosować po aktualizacji do 10.6.8, a jak widzę po wersji kernela, to masz Snow Leoparda 10.6.5.
_________________ Mac OS X 10.6.8 retail|Windows XP Professional ThinkPad T61 8896-2FG- Core 2 Duo T7300 2GHz|2GB DDR2 667MHz|GMA X3100|GM965 + ICH8-M|AD1984|AR5BXB6 a/b/g|Intel 82566MM Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros
Mam problem jak w temacie. Postępowałem wg instrukcji- uruchomiłem komp z parametrem npci=0x2000. Zadziałało więc dodałem komendę do com.apple.boot.plist (podanego pliku z chameleon nie znalazłem ale widocznie jakoś inaczej stawiałem hacka).
Następnie za pomocą kextwizarda zainstalowałem EvilAppleACPIPlatform.kext. Po restarcie otrzymuję ekran z szarym prostokątem i prośbą o zrestartowanie komputera. W tle widzę komunikat
"Unable to find driver for this platform: \"ACPI\".\n"@/SourceCache/xnu/xnu-1504.15.3/iokit/Kernel/IOPlatformExpert.cpp:1387" plus jakieś tam cyferki, jak będzie to potrzebne to podam
Wg linku z drugiego posta próbowałem uruchomić komp z parametrami -v arch = i386 i -v -f i instalacyjne DVD Snow Leoparda - wszystko z takim samym skutkiem.
Jak pewnie widać, nie do końca się orientuję co robię także jeśli ktoś byłby uprzejmy pomóc to poproszę o w miarę zrozumiały dla laika język
Nie pozbyłem się tej komendy, wg zaleceń dodałem ją do com.apple.boot.plist, po restarcie nie mogę już zalogować się do systemu zatem nie mam możliwości usunięcia komendy
Możesz też zrobić inaczej - wpisać flagę -F i po niej wszystkie inne, np.:
Kod:
-F -v arch=i386
Ta flaga powoduje zignorowanie parametrów podanych w com.apple.Boot.plist, więc system zostanie zbootowany bez npci=0x2000 i wtedy powinien ruszyć.
_________________ Mac OS X 10.6.8 retail|Windows XP Professional ThinkPad T61 8896-2FG- Core 2 Duo T7300 2GHz|2GB DDR2 667MHz|GMA X3100|GM965 + ICH8-M|AD1984|AR5BXB6 a/b/g|Intel 82566MM Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros
Tak się składa, że kolega MKjanek32 ma rację.
Są dwie flagi z "f", z małą i wielką literą.
"-f" ignoruje cache kextów.
"-F" ignoruje wpisy Kernel Flags.
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2011-10-25, 16:36
omgf zwracam honor ! Ileż razy przeglądałem dokumentację chameleona tyle razy tego nie zauważyłem !!MKjanek32, jeszcze raz przepraszam ! Jak widać rutyna zjada...
Terminal zwraca "nano: command not found" (podobnie jak wpiszę sudo nano. Oczywiście podaję swoją nazwę partycji, a plik istnieje- sprawdzałem).
Po wpisaniu przy uruchamianiu -F -v arch=i386 dostaję ten sam komunikat co przedtem, czyli
Unable to find driver for this platform: \"ACPI\".\n"@/SourceCache/xnu/xnu-1504.15.3/iokit/Kernel/IOPlatformExpert.cpp:1387
ale widzę co jest trochę wyżej i tam mam m.in.:
Kext com.apple.driver.AppleACPIPlatform failed to load (0xdc00800e)
Failed to load kext com.apple.driver.AppleACPIPlatform (error 0xdc00800e)
Couldn't alloc class "AppleACPIPlatformExpert"
Plik AppleACPIPlatform.kext jest na dysku, sprawdziłem to.
Gdzieś wyczytałem, że nano można szukać w /usr/bin - tam nie ma. Nie ma też pico, co podobno jest tym samym co nano.
Przepraszam jeśli wypisuję jakieś nielogiczne kwestie ale staram się chwytać wszystkiego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.