Karta graficzna: Intel Graphics Media Accelerator 950 do 224MB
W trakcie instalacji działa mi wszystko: dotykowy ekran, klawiatura, wbudowany odpowiednik myszki:
po instalacji (instalka zrobiona na dwupartycjowym pendrive (jedna partycja chameleon 2.0 bootloader) a na drugiej przywrócony obraz instalki iPC 10.5.6) system się uruchamia i się zatrzymuje na ekranie informującym bym podłączył klawiaturę (niestety nie posiadam żadnej na usb)
porty USB działają i CZASEM dotykowy ekran...
klawiatura i ten odpowiednik myszki niestety nie ....
czy ktoś mógłby mi wyjaśnić czemu tak się dzieje i które pliki za to odpowiadają w trakcie instalacji to sobie podmianę zrobię jeżeli jest taka możliwość....
czytałem ten wątek kilkakrotnie (być może na zaznaczałem zbyt dużo w trakcie instalacji) teraz właśnie próbuję jeszcze raz tym razem z minimalnym zestawem kextów ...
heh... metodą prób i błędów poszło (jednak mam tam mysz na PS/2)
za 1 razem nie doczytałem iż trzeba tylko 1 sterownik zainstalować teraz działa wszystko ...
biorę się teraz za pozostałe komponenty dzieki ;]
Więc od początku ... system działa bardzo płynnie w natywnej rozdzielczości(1024x600)
poradziłem sobie z Ethernet, Firewire, z bluetooth (ale wczoraj coś namieszałem i ikonka jest na szaro i sie go wogle nie da włączyć)
wi-fi tez nie działa (pomimo obecności sterowników do Intel Pro Wireless 3945ABG w iPC)
-w profilu systemu widać jeszcze mój czytnik linii papilarnych ale niestety nie działa
-nie działa też wskaźnik baterii
-jeśli wejdę w ten Macintosh to się resetuje środowisko graficzne
z takich śmieszniejszych rzeczy:
nie działa dźwięk, ale za to działa mikrofon ,nie działa czytnik memory stick ale za to działa slot na karty CF
-w profilu systemu jak się zaznaczy opcje sprzęt : w punkcie Identyfikator modelu: wyświetla VGN-UX1XN
poradziłem sobie z:
-problemami odnośnie odmontowania dysków i plików dmg
-klawiaturą, myszką, i grafiką
-działa ekran dotykowy, ale wymaga jeszcze kalibracji
Więc od początku ... system działa bardzo płynnie w natywnej rozdzielczości(1024x600)
Masz działające QE CI?
guru22 napisał/a:
-jeśli wejdę w ten Macintosh to się resetuje środowisko graficzne
Wina dystrybucji, na Retail nie ma takich problemów
guru22 napisał/a:
wi-fi tez nie działa (pomimo obecności sterowników do Intel Pro Wireless 3945ABG w iPC)
Te karty nie mają szans na razie zadziałać... najlepiej zmienić na jakiegoś sprawdzonego broadcom'a.
guru22 napisał/a:
-w profilu systemu widać jeszcze mój czytnik linii papilarnych ale niestety nie działa
Musiałbyś pewnie mieć jakieś kexty do czytnika... na razie system pewnie widzi go jako urządzenie USB...
guru22 napisał/a:
-nie działa też wskaźnik baterii
Tu są potrzebne fixy do PM
guru22 napisał/a:
nie działa dźwięk, ale za to działa mikrofon
Musisałbyś sprawdzić jaki konkretnie masz kodek audio i coś pasować... a jeśli jest to jakiś popularny kodek, np ALC88x to możesz zrobić dump pod linuxem i użyć patchera tarugi do ozywienia audio...
guru22 napisał/a:
nie działa czytnik memory stick ale za to działa slot na karty CF
Czytałem o jakiś kextach do czytników... poszukaj może zadziała... PS najnowsze Maczki mają sloty SD, więc możliwe że snow już by je obsłużył... tylko czy snow pójdzie na tym...
guru22 napisał/a:
-w profilu systemu jak się zaznaczy opcje sprzęt : w punkcie Identyfikator modelu: wyświetla VGN-UX1XN
Rozwiąże to chameleon 2.0 + dobrany smbios.plist
guru22 napisał/a:
-problemami odnośnie odmontowania dysków i plików dmg
A próbowałeś kernel vanilla, wg mnie powinien pójść...
guru22 napisał/a:
-działa ekran dotykowy, ale wymaga jeszcze kalibracji
1. Co to jest QE CI i jak to sprawdzić ?
2. Jądro systemu jest oryginalne
3.co do ekranu dotykowego to działa to jako emulator myszki + jest także dodatkowa opcja w preferencjach systemowych
Dzięki obecności dysku SSD włącza się szybciej niż mój MacBook Pro z dyskiem 7200 RPM, ale do puki nie zdobędę jakiejś karty wifi co podziała z os x i nie rozwiążę problemu ze wskaźnikiem baterii pozostanie on bardziej jako ciekawostka niż do praktycznego zastosowana...
(trochę boli mnie fakt iż nie mogę wykorzystać pełnego potencjału tej maszynki na tym systemie i pełnego potencjału tego systemu na tej maszynce) nie jest tez bardzo ekonomiczny jeżeli chodzi o żywotność baterii (na W7 w trybie oszczędności pociągnie z 5.5 godziny a tu jak się bawiłem to się wyłączył po bodaj 2,5 godziny (wiatraczek max obrotów) )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.