Dotychczas używałem systemowego RAID z przeplotem na 2x500GB. Kilka dni temu utworzyłem RAID 2x1000 GB i dziś wyskoczył mi komunikat o jego uszkodzeniu - z zaleceniem zarchiwizowania danych.
Ponieważ używam tego woluminu jako scratch disku dla FCP mozolnie zarchiwizowałem dane, naprawiłem dysk narzędziem dyskowym i właśnie "jadę" z danymi w drogę powrotną. Chciałbym zapytać czy są jakieś przeciwskazania do tworzenia RAID-u systemowego z przeplotem z dysków o pojemności 1TB? Ewentualnie czy przy takiej pojemności nie trzeba odczyniać jakichś "jasełek"?
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale trzy dni temu postawiłem Liona 10.7.2 - na innym dysku fizycznym, ale z podpiętym owym RAID-em.
_________________ Asus_P8Z68-V_PRO;i7 2600k;16GB DDR3 Kingston 1600; EVGA_GTX285;mysz i klawiatura USB
Dziwne.... na tym RAIDZIE 2TB "mroziło" mi system podczas pracy z plikami wideo na nim umieszczonymi - i to zarówno na Snow Leopardzie jak i na Lionie. Od wczoraj pracuję na "rozraidowanych" dyskach i na razie jest OK.
_________________ Asus_P8Z68-V_PRO;i7 2600k;16GB DDR3 Kingston 1600; EVGA_GTX285;mysz i klawiatura USB
Jakiś błąd, który powoduje problemy z współpracą tych dysków i chipsetami intela serii 6. Być może masz np już go zainstalowanego i dlatego działa ok. Tu firmware:
Systemowy w tej chwili to ST3160815AS pod Lionem. Pod SnowLeopardem używam też Seagate 1TB - w tej chwili jest odłączony więc dokładnie nie pamiętam symbolu. Dyski Samsunga to 2x HD103SJ. Problem pojawił się dopiero po utworzeniu RAID-u wcześniej te HDD chodziły solo to na Win7 to na Maczkach - nigdy jednak jako dyski systemowe! W chwili obecnej mam je podpięte jako dwa HDD na Lionie i nic złego się nie dzieje. Mrożenie systemu wystąpiło 3 razy i zawsze było związane z kodowaniem plików bądź przez Adobe Media Encoder, bądź przez samego Adobe Premiere położonych właśnie na tym RAIDzie.Na Lionie, tuż przed zamrożeniem, na ułamek sekundy mrugnął mi ekran.
Właśnie przed chwilą zaznałem kolejnego zamrożenia systemu - mimo braku Raid i znów plik który układałem w DVD studio był położony na Samsungu. Spróbuję pokombinować z firmware.
[ Dodano: 2011-11-13, 19:14 ]
Po zbotowaniu z pena i próbie odpalenia programu Samsunga mam komunikat
Kod:
This program isn't available for this drive.
Co być może oznacza że wersja firmware jest OK.
Coś mi się wydaje, że problemem był zasilacz - a raczej jego "amatorskie" podpięcie. Kupiłem ostatnio 700W i podpiąłem 3 HDD do jednej nitki, 1HDD do drugiej nitki i 1HDD+DVD do trzeciej nitki. I chyba to chińskie ^%$#(*^! miało na pierwszej nitce - gdzie usiłują pracować te Samsungi - "za mało prądu"
Poprzepinałem to po równo i testuję dalej - dziś cały dzień bez zwiechy
Z całym szacunkiem... nie ma już markowych zasilaczy Straciłem wiarę w sens płacenia za markę jak 2 miesiące temu zapalił mi się "Tagan" w działającym kompie !!! . Mam OCZa - 700W więc nie jest to noname. Poprzedni zasilacz 600W też był OCZa i działał dobrze. Ponieważ mam obudowę BigTower to bardzo pasowała mi jedna nitka na te 3HDD na dole - mój błąd.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.