Mam pytanie do ludzi, którzy złożyli już trochę hacków, obecnie jestem przed zakupem sprzętu i przyznam, że waham się pomiędzy Asusem a Gigabyte.
W różnych miejscach przeczytałem, że Asus stosuje na swoich płytach pod SB jakieś własne rozwiązania dotyczące PM, a to z kolei skutkuje kłopotami przy uruchamianiu Liona.
W pracy mam komputer z Asusem właśnie, więc postanowiłem sobie trochę poeksperymentować. Konkretnie chodzi o płytę P8H67. Zrobiłem sobie na swoim domowym hacku USB z instalką Liona 10.7.2 i próbowałem zainstalować.
Próbowałem kilka razy i nie udało się. Instalator z USB wstaje bez problemów, system się instaluje, botuje się, jeżeli użyje chameleona z instalacyjnego USB (kext do wyłączania PM). Ale po zainstalowaniu podstawowych kextów (FakeSMC + ethernet) na dysk i wgraniu ręcznie przygotowanego DSDT Lion nie wstaje. Od razu KP związany z power management. Próbowałem wygenerować DSDT autopatcherem i ten sam KP. Gdy dodam kexta CPUnullPowerManagement system wstaje i działa. Oczywiście nie ma wówczas PM. Dodatkowo kontroler SATA rozpoznawany jest jako "Intel unknown" (błędy w DSDT?).
Więc, jak to jest z tymi Asusami pod SB. Da się w ogóle poprawnie odpalić Liona tak żeby wszystko działało bez zbędnych kextów?. Zawsze wolałem Asusy, teraz mam Asusa, ale jak odpalanie Liona ma być tak kłopotliwe to coraz bardziej zaczynam zastanawiać się nad inną płytą.
b4sh, nie zapoznałeś sie z tematem. Wszystkie mobasy z UEFI Bios (Asus, MSI, ASRock, itp) mają tą przypadłośc. Trzeba patchować BIOS, zrobiłem ich już dziesiątki. Drugim rozwiązaniem jest użycie SpeedSteppera - z tym, że trzeba patchować AICPUPM za każdą aktualizacją systemu, do każdej aktualizacji musi być nowy SpeedStepper. BIOS rozwiązuje ten problem raz na zawsze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.