Forum OSx86 - instalacja Mac OS X na PC Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Przesunięty przez: man_of_the_oak
2011-12-16, 18:57
DYI - Hack w obudowie Mac Pro 2008
cooper69 
cooper69

Wysłany: 2011-12-16, 18:51   DYI - Hack w obudowie Mac Pro 2008

No to zaczynamy

Koszt (w moim przypadku) zakupu obudowy od Mac Pro model 2008 wyniósł 420 zł.
jest to goła obudowa bez wentylatorów i zasilacza.

Pierwsze co zacząłem eksplorować to schemat połączeń przedniego panelu:
1. Podłączenie zasilania i przycisku POWER

2. Front USB

Po znalezieniu powyższych schematów zabrałem się do metaloplastyki.
Potrzebny do tych zabiegów jest Dremel lub podobny z duużą ilością tarcz to zużycia :)

Cięcie tyłu było tylko prostym wstępem do późniejszych męk...

Najpierw otwór na porty płyty głównej

Stwierdziłem, że ze względu na zastosowany zasilacz najlepszym rozwiązaniem będzie wycięcie pod niego otworu w tylnej ścianie.
To było jak bułka z masłem

Schody zaczęły się jak trzeba było wyciąć otwór do dolnego obiegu powietrza wentylatora zasilacza

Tutaj aluminium już nie jest takie miękkie (najprawdopodobniej jest to stop lotniczy) i tarcze zużywały się w astronomicznym tempie.
Tym bardziej, że jest to konstrukcja dwuwarstwowa i dostęp jest ograniczony.
Otwór został wycięty z usunięciem tylko jednych sanek na dysk twardy - zostały 3. Według mnie jest to rozsądny kompromis dla kogoś kto nie potrzebuje pakować płyty w pełnym ATX.

Finalnie wyszło to tak

Płytę najlepiej zamocować na długie mosiężne kołki (dostępne w każdym serwisie PC) przyklejone do aluminium klejem Poxipol. Oczywiście pierw wyłamać szczypcami oryginalne kołki i wyrzucić bo się do niczego nie przydadzą gdyż są za wysokie (no chyba, że chcemy je skracać Dremelkiem).
Przykręcić je do płyty, w miejscach montażu, nanieść na bocznej powierzchni obudowy w miejscach styku z kołkami odpowiednią ilość kleju i ustalić położenie. Najlepiej do właściwego przyklejenia się kołków do bocznej powierzchni (a co za tym idzie położenia płyty głównej) wykorzystać kartę grafiki montując ją na płytę na czas wiązania kleju. Uzyskamy dzięki temu sztywną konstrukcję.

U mnie zrobiłem to najprościej i najszybciej ale najbardziej eleganckim rozwiązaniem byłoby wycięcie otworu w tylnym panelu obudowy Mac Pro i zamocowanie odpowiednio wyciętego tylnego panelu z obudowy MiniATX. Wtedy nie byłoby chociażby przeciągu przy tylnych portach płyty.
Chciałem tak zrobić ale niestety ciężko znaleźć obudowę za darmo lub niewielką kwotę o odpowiednim kształcie tylnego panelu.

Po złożeniu wszystkiego do kupy wygląda to następująco

Montaż kabli jest względnie prosty, jak widzicie trzeba by je jeszcze trochę uporządkować. Dyski i ich zasilanie można podłączyć zwykłymi kablami SATA i przejściówkami zasilania.
Można też zaadaptować oryginalny przewód z gniazdami hotswap poprzez cięcie i lutowanie osobno zasilania i poszczególnych kabli SATA ale jest to robota dla bardzo uzdolnionego adepta lutownicy.

To by było na tą chwilę tyle.
Oczywiście mile widziane komentarze i pytania.

Odnośniki do img poprawione - podajemy link do pliku, nie adresu strony, gdzie jest wyświetlane zdjęcie...

+ Hydepark wydaje się być bardziej odpowiednim miejscem na ten temat

man_of_the_oak

Odpowiedz do tematu