W Mac App Store pojawił się już program Final Cut Pro X oraz programy Motion i Compressor, stanowiące całość pakietu Final Cut Pro.
Troszkę nie na moją kieszeń w danej chwili gdyż sam Final Cut Pro X kosztuje 299,99 dolarów. Motion i Compressor dostępne są w cenie $39,99. Za cały pakiet trzeba będzie dać niemal 380 dolarów.
Kod:
http://www.apple.com/finalcutpro/
Ci co interesują się obórką wideo nawet na użytek własny zobaczą że Apple odwaliło kawał dobrej roboty.
Przeglądnijcie sobie filmiki pokazujący możliwości nowego softu.
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 Enoch-r1970 Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWSADD: Dell UltraSharp U3011 # Logitech MX Revolution # Logitech diNovo Edge # WD My Book Studio II 2TB # Logitech Z5500 Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
Zastanawiam się na ile to OpenCL faktycznie przyspiesza pracę, czy raczej jest to zmuszanie do zmiany sprzętu...
Pewnie że wymuszają. Apple jest teraz nastawione typowo na zyski. Ale prawdą jest iż na starszym sprzęcie to my raczej nie będziemy montować filmów Jeśli stać się wywalić $300 na soft do obróbki to musisz mieć też kasę na lepszy sprzęt.
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 Enoch-r1970 Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWSADD: Dell UltraSharp U3011 # Logitech MX Revolution # Logitech diNovo Edge # WD My Book Studio II 2TB # Logitech Z5500 Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
Final Cut Pro X ma bardzo mieszane recenzje i zbiera sporo krytycznych opinii. Pojawiło się nawet 6 ocen w polskim App Store i z czasem zapewne będzie ich przybywać, ale 2.5* w USA od ponad 300 osób to słaby wynik.
Brakuje przede wszystkim takich rzeczy jako wsparcia dla EDL, które nadal są konieczne w wielu środowiskach podczas współpracy z różnymi workflowami i programami. Do tego brak poważnych narzędzi do edycji dźwięku — Soundtrack Pro został zintegrowany z FCP i jednocześnie uproszczony. Większość jednak korzysta z zewnętrznych narzędzi, typu ProTools i niestety FCP również nie umożliwia eksportu samego dźwięku … Ale można wyposażyć się w AutomaticDuck Pro Export FCP za jedyne $495. Ostatnim i jednocześnie najpoważniejszym zarzutem jest brak kompatybilności projektów pomiędzy starym, a nowym FCP. O ile te dwie poprzednie cechy zupełnie nie robią mi różnicy, to konieczność ponownego składania wszystkich elementów do kupy zusammen przyprawia mnie o zawrót głowy. Na szczęście obie wersje mogą koegzystować obok siebie, chociaż stoi za tym pewna konieczna do wykonania procedura. Co ciekawe i zarazem dziwne: można importować projekty z iMovie.
UI
Montażyści to bardzo konserwatywny w swoich zwyczajach zbiór ludzi, więc nie dziwi mnie fala krytyki. Tym bardziej, że często głośniejsze są negatywne reakcje, niż pozytywne. Steve Martin bardzo ładnie podsumował swoje pierwsze wrażenia i myślę, że warto je przeczytać. Osobiście nadal z niecierpliwością czekam na redakcyjną kopię FCP X i mam nadzieję, że nie będę tak rozżalony jak większość. Często jestem bardzo otwarty na nowe sposoby pracy, nowy workflow, nowe UI, prostotę ułatwiającą życie, więc w moim subiektywnym obiektywiźmie prawdopodobnie będę bardziej przychylny nowemu interfejsowi, ale przy okazji postaram się zasymulować prosty workflow, z którego korzystam przy montażu pewnych rzeczy dla telewizji — ciekawy jestem różnic.
źródło: imagazine
Wysłany: 2011-06-23, 00:47
Jak dla mnie to jest jakaś porażka..... Nie wiem, może nie widze ale brakuje funkcji multicam !!!! dla mnie jest to wada przekreślająca ten soft.... reszta niby ładnie wygląda ale jak ktoś spedził 7 lat w starszych wersjach to jest tak jakby sie miał uczyć jeździć rowerem od nowa.....
_________________ iHack: Snow Leopard Retail 10.6.7 64 bit | Asus P7P55D PRO | COREi7-875K | Asus HD5870 | 16GB DDR3 |
Piszę poprawnie po polsku!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.