Nurtuje mnie ostatnio jedna kwestia związana z hackintoshami Mianowicie - gry. Rozczarowałem się ostatnio tym co proponuje rynek laptopów... na coś, co by mnie satysfakcjonowało musiałbym wydać 7-8k złotych, co jest kompletnym bezsensem. W dodatku taki laptop nie dorówna nawet w połowie komputerowi za połowę tej kwoty.
Kupno iMaca też nie wchodzi w grę - 6970M mógłbym mieć w laptopie za tę cenę. Jakiejś tam mobilności potrzebuję więc lapa wezme w rozsądnej cenie, który byłby raczej dopełnieniem stacjonarki, a nie stacją roboczą samą w sobie.
Ale do rzeczy - interesuje mnie jak wygląda sprawa gier na hackintoshu. Konkretnie Diablo III - bo na tę produkcję czekam najbardziej.
Zakup prawdopodobnie w okolicach wakacji, ale już teraz zrobiłem sobie małe rozeznanie - wiem, że jeden z lepszych wyborów to płyty Asusa P8Z68 - jest jakaś tańsza alternatywa ASUS P8Z68 Deluxe (GEN3), czy trzeba się wtedy liczyć z jakimiś kompromisami (coś nie odpala)? Czy po prostu nie warto oszczędzać?
Druga sprawa to grafika - wiem, że np. GTX 570 jest do odpalenia w Lionie... byłby to dobry wybór, czy lepiej kupić Radeona?
To chyba dwie kluczowe kwestie (płyta i GPU) - bo reszta podzespołów chyba nie wpływa już na współpracę z OSX.
Chciałbym kupić coś, co nie sprawi problemów, jest sprawdzone. Męczyłem ostatnio kilka laptopów bez sukcesów (MSI GT683, Dell Precision m6600). Jedyny lap, który jako tako działał to dell 1520 (wszystko oprócz sleep).
No ale zszedłem z tematu gier, a o to mi naprawdę chodzi - chciałbym wiedzieć, czy na hacku pogram, czy będę musiał na czas gry przełączyć się na windę.
Jeśli znalazłby się ktoś chętny z odpowiednim konfigiem (mocną grafiką) mogę załatwić dostęp do bety diablo 3, żeby przetestował jak wygląda gra, czy się nie przycina, ile FPS. Filmik z takiej rozgrywki na yt byłby niezłą reklamą forum . Sam nie mam konta bety diablo, ale mogę wypożyczyć na kilka godzin.
Pozdrawiam wszystkich, którzy przebrnęli przez tę ścianę tekstu
Jeśli chodzi o gry na MacOS-przy poprawnie odpalonej grafice możesz grać we wszystkie gry przeportowane na MacOS (najwiecej ich na Steamie, generalnie wszystkie na source też mają natywny port na maca np. CS;S, TF2 Left4Dead itd.)
Oprócz tego są emulatory czy wirtualna maszyna, ale tu da się odczuć spadek wydajności.
Jednym slowem zorientuj od tych bardziej ogarniętych userów jaka grafika jest w pełni obsługiwana na MacOS, i Steam ją uciągnie. Kwestia emulatora jest mi nieznana-nie używam go, generalnie gram tylko w Source Engine'owe gry czyli jednym słowem TEORETYCZNIE działające natywnie. Moja grafika ssie więc żeby pograć w coś bardziej wymagającego niż minecraft z software'owym renderem muszę na winowsa się przelogowywać. oczywiście ni dlatego że mam słabą kartę-grafika jest obsługiwana ale przez system-jakakolwiek gra głupieje przy takiej ilości fałszywych danych (cały czas nie wiem co ma radeon NI40 do HD6850 )
Co do grafiki nie jestem fanbojem żadnej firmy - szczerze mówiąc jest mi to raczej obojętne. Jeśli np. Radeon 6870 pozwoli mi grać w Diablo 3 na full detalach w fullHD to nie będę się zbytnio zastanawiał.
Chodzi mi przede wszystkim o natywne gry (takie jak wspomniane Diablo) - nie chcę bawić się w emulowanie, o ile w przypadku programów ma to sens, to w grach chyba średnio. Większość aplikacji, których używam ma wersje OS X - jedynie Visual Studio będzie nie do przeskoczenia, choć z tego co wiem bez problemu działa na VM.
Stąd też moje pytanie, czy ktoś posiadający wspomnianego na początku 6870 nie przetestowałby bety diablo na OSX. Do finalnej wersji prawdopodobnie wiele się nie zmieni (wątpię też, że zmieni się na gorsze ) i miałbym jakiś punkt odniesienia, bo nie ma sensu przepłacać.
Co do grafiki nie jestem fanbojem żadnej firmy - szczerze mówiąc jest mi to raczej obojętne. Jeśli np. Radeon 6870 pozwoli mi grać w Diablo 3 na full detalach w fullHD to nie będę się zbytnio zastanawiał.
Jesli chcesz grac w gry to tylko Radeon - ponieważ na tą chwile tylko on zapewnia wysoką wydajność na hamaczkach. Wydaje mi sie, że spokojnie pograsz na pełnych detalach
Ciekawość jak ta beta sprawuje się na Mac'u nie daje mi spokoju - na yt brak jakiegokolwiek filmiku jak np. iMac radzi sobie z Diablo. Dlatego jeśli ktoś podjąłby się sprawdzenia tego dla mnie, nagrania rozgrywki w kilku kluczowych momentach (np. takie kolumny przed bossem) to zasponsoruję kilka godzin dostępu do konta.
Druga sprawa to płyta pod taką maszynę - moje wymagania to przede wszystkim jak największa kompatybilność / popularność (wiem, że to nie do końca idzie ze sobą w parze - vide np. Gigabyte promowany na innych forach). Wiadomo - wolałbym kupić płytę za 600-700 pln niż za tysiaka... ale jeśli będzie miała lepszy support w świecie hamaków (no i siłą rzeczy lepszą jakość) to nie będę żałował tych kilku stówek.
Kumpel jest szczęściarzem, który ma kluczyk beta DIII i pisze tak:
Cytat:
hehe wiesz ja mam bete i jak narazie to te recommended to nie sa nawet minimalne bo jak grasz we 4 i jest duzo mobow to masakra sie dzieje:
AMD Athlon II X4 630 Proc 2,82 GHz
Motherboard: M4A-785 TD-V EVO Asus
Ram: 4 GB DDR3 1333 Kingston
Graphic card: ATI Radeon HD 5750 1GB
to jest wafla komp i jak dla mnie to sa minimalne wymagania, a domyslam sie ze jesli nie poprawia engine to nie bedzie sie dalo grac na takim kompie z 4 graczami bo tak cholernie laguje w czasie walki cos zrypane z enginem maja raczej na bank bo max video settings i minimal nie robia prawie zadnej roznicy ale moge sie zalozyc ze niestety bedzie mialo duze wymagania sprzetowe i te minimalne podane nie beda sie nadawaly do grania
PS wafel to jego brat
Ogólne pojęcie granie na OSX, to tylko z kartami AMD. Zerknij benchmarki - tam ludzie pokazują jak zieloni dostają po tyłku za sprawa złych sterowników.
Sprawdzałem Beta DIII u siebie na max detalach, na serwerze sphere, o dziwo z tą grą było w miarę OK. Co w przełożeniu na X3 OSX poległ w porównaniu do Win.
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 Enoch-r1970 Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWSADD: Dell UltraSharp U3011 # Logitech MX Revolution # Logitech diNovo Edge # WD My Book Studio II 2TB # Logitech Z5500 Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
Grałem na GTX 460M + i5 + 1366x768 i tragedii nie było. Co prawda nie na full detalach, tylko gdzieniegdzie medium (tak wykryła gra). Dziwne - bo skoro gra jest tworzona równolegle na MacOS, to powinna jakoś śmigać na np. iMacach - a w nich siedzi maks. mobilny Radeon 6970M.
Dlatego nie chcę się też spieszyć... poczekam aż gra wyjdzie
Obecnie najmocniejszą dobrze wspieraną kartą ATI jest 5870, nie mniej i tak wydajność pod OS X jest wyraźnie niższa niż pod windows... niestety taka jest wciąż brutalna prawda...
Pamiętaj, że zawsze na komputerze możesz postawić dual boot i np windows z fizycznej partycji możesz "podmontować" pod parallelsem jub VMWare aby go wirtualizować pod OS X, a jak zechce Ci się pograć, to restart i masz max wydajność.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.