Wysłany: 2011-09-07, 17:24 imac'ki i mac book - aktualizacja tiger -> (snow) leopard
Witajcie, posiadam iMaca (x15) i mac booka (x1) aktualnie zainstalowane są na nich Mac OS X wersja Tiger. Sprawa jest taka, że potrzebuje zaktualizować je do leoparda bądź też do snow leoparda. Nie wiem jak komputery będą się zachowywały po instalacji leoparda więc póki co będę próbował instalować obrazy z the pirate beya. Jeżeli musiałbym instalować komputerki od nowa, robiąc nowe partycje - nie ma problemu, lecz jedyną opcją jest robienie tego wszystkiego po USB! Gdyż iż nie mam jak wypalić obrazu na płytę DVD gdyż jego pojemność jest znaczenie większa od rozmiaru płyty. Więc pytanie do was czy mogę zaktualizować systemy bez reinstalacji? Czy mogę zainstalować system od nowa poprzez użycie nośnika USB? Jeżeli tak, to poproszę jakiś tutorial =)
Wiek: 20 Dołączył: 05 Maj 2010 Posty: 621 Skąd: Kielce/Kraków
Wysłany: 2011-09-07, 17:25
Pozwolę sobie zaznaczyć:
Forum OSx86 - instalacja Mac OS X na PC Strona Główna » Instalacja Mac OS X na PC » Pozostałe systemy Mac OS X » Tiger 10.4.x » imac'ki i mac book - aktualizacja tiger -> (snow) leopard
Zdaję sobie z tego sprawę doskonale ale jesteście największym forum o mac/hackinotshach w języku polskim, i jestem pewien że jest sporo osób które znają odpowiedź na moje pytania.
Nie interesuje nasz jakie po co i skąd masz obrazy płyt... jak masz problem z instalacją z płyty, lub po prostu chcesz szybciej zaktualizować systemy, to odtwórz obraz DVD na dysku USB lub kluczu USB i po prostu z nich instaluj. System automatycznie zostanie zaktualizowany do nowej wersji. Nie wiem czy Można zrobić skok Tiger -> Snow Leopard, ale na 100% dla radę Tiger -> Leopard -> Snow Leopard.
PS OS X to nie windows, i tu możesz spokojnie zaktualizować system do nowszej wersji bez reinstalacji.
Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-09-08, 10:34 Re: imac'ki i mac book - aktualizacja tiger -> (snow) leo
Marzen napisał/a:
nie mam jak wypalić obrazu na płytę DVD gdyż jego pojemność jest znaczenie większa od rozmiaru płyty.
Ogólnie nie potrzebujesz do tego DVD, ale na przyszłość, to istnieją płyty tzw. Dual Layer o opjemności ok. 8,5Gb i to na takich nośnikach wypalić można instalacyjne DVD z Mac OS X:
Nie interesuje nasz jakie po co i skąd masz obrazy płyt... jak masz problem z instalacją z płyty, lub po prostu chcesz szybciej zaktualizować systemy, to odtwórz obraz DVD na dysku USB lub kluczu USB i po prostu z nich instaluj. System automatycznie zostanie zaktualizowany do nowej wersji. Nie wiem czy Można zrobić skok Tiger -> Snow Leopard, ale na 100% dla radę Tiger -> Leopard -> Snow Leopard.
PS OS X to nie windows, i tu możesz spokojnie zaktualizować system do nowszej wersji bez reinstalacji.
Czyli mam wrzucic obraz w .dwg na pendrive? I bootować z pendriva? Czy z poziomu systemu?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.