Wysłany: 2011-12-29, 01:28 Instalacja SL na Mac Mini 2011 przez target mode z hackintos
Witam
Chodzi mi po głowie pomysł zainstalowania na Mac Mini 2011 Snow Leoparda, bo jakoś Lion mimo że fajny mam wrażenie, że jest mało stabilny nawet na oryginalnym Macu z najnowszymi update-mi. Nie tak dawno było to raczej mało wykonalne, ale ostatnio wyczytałem że sytuacja się zmieniła i po zaaplikowaniu plistów z Liona i sterowników z MBP wykonalne i działające w 100% łącznie z speedstepem. Sprawa jest tylko tego typu że retaila trzeba postawić przy pomocy target mode a do tego trzeba mieć 2 maki stąd czy da się zamiast 2 maca użyć hackintosha połączonego via firewire 800, czy też próbować instalować z pena lub zewnętrznego napędu DVD.
Czyli Mac mini w target disk mode łącze kablem z hackiem odpalajac na nim system i z poziomu systemu widzę maca jako dysk FireWire i dalej jazda. Pytanie jeszcze czy działa na p7p55 ws zlacze fire jeśli tak to lecę do sklepu po nowy kabel.
Pytanie jeszcze czy działa na p7p55 ws zlacze fire jeśli tak to lecę do sklepu po nowy kabel.
Działa i to bardzo dobrze.
Żeby się z tym nie certolić a zrobić dobrze, to postępuj tak:
1. Uruchom mini mac'a w target mode i połącz z hamaciem przez FW i zobacz czy widać dysk.
2. Uruchom instalację snow z BootCD na hamac'u i jako cel wskaż dysk firewire...
3. Po zainstalowaniu i restarcie systemu, odpal normalnie hamac'a i wrzuć z jego poziomu combo 10.6.8 jako cel wskazując dysk firewire...
4. Ewentualne inne aktualizacje też możesz tak powrzucać...
Dzięki wielkie tak też miałem w planach to zrobić teraz wiem że przynajmniej dobrze kombinowałem jednak obecnie baterią jest kabel a właściwie przejściówka z firewire 800/400 ach ta technika jak tak dalej pójdzie trzeba będzie mieć szafę adapterów, przejściówek i kabli. Puki co nie namierzyłem sklepu w okolicy który by mi taki kabelek zaserwował, a jeszcze dobrze by było żeby nie był no name najlepiej jakieś Moshi co prawa jest w komputroniku ale jak to w zwyczaju bywa krakowskie komputroniki nie widziały takich rzeczy.
Znaleźć znalazłem ale nigdzie na miejscu co prawda widzę teraz że pierwsza aukcja z Krk ale właśnie wolał bym wystrzegać się tego typu kabli wątpliwej jakości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.