Wiek: 15 Dołączył: 12 Gru 2009 Posty: 1505 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-21, 22:06 iOS 4 (dawniej iPhone OS) już dostępny!
Apple dosłownie parę godzin temu udostępniło iOS 4.0 (dawniej iPhone OS).
Jedną z najważniejszych nowości tego softu jest tzn. Multitasking (wielozadaniowość). Pozwala ona na otworzenie 4 aplikacji na raz. Niestety, ale jest ona dostępna tylko dla iPhone'a 4 i 3GS oraz iPoda Touch 3G :(
Phone 4 – pełna funkcjonalność
iPhone 3GS – pełna funkcjonalność
iPhone 3G – brak wielozadaniowości i tapety pod ekranem home (podobno nie ma wystarczająco pamięci)
iPod touch 3G – pełna funkcjonalność
iPod touch 2G (mój) - brak wielozadaniowości i tapety pod ekranem home (j.w.)
iPhone i iPod Touch 1G - Dla tych urządzeń nie ma iOS 4
Mojejabłuszko.pl napisał/a:
Pełna lista zmian podana przez producenta:
Uaktualnienie systemu iOS 4
To uaktualnienie zawiera ponad 100 nowych funkcji. Są to między innymi:
Jednoczesne uruchamianie wielu programów innych firm*
- Interfejs szybkiego przełączania między działającymi programami
- Odtwarzanie dźwięku przez programu działające w tle
- Odbieranie i wykonywanie połączeń przez programy VoIP działające w tle i w trybie uśpienia urządzenia
- Śledzenie i wykorzystywanie danych lokalizacji przez programy działające w tle
- Przesyłanie powiadomień i wiadomości do programów metodą push i jako powiadomienia lokalne
- Kontynuowanie wykonywania zadań przez programy przeniesione do tła
Katalogi poprawiające organizację i dostęp do programów
Tapeta ekranu początkowego*
Nowe funkcje programu Mail
- Połączona skrzynka Przychodzące, zawierająca wiadomości ze wszystkich kont
- Szybkie przełączanie między skrzynkami Przychodzące różnych kont email
- Wątki wiadomości email, zawierające wszystkie wiadomości z określonej konwersacji
- Otwieranie załączników w zgodnych programach innych firm
- Organizowanie i usuwanie znalezionych wiadomości
- Możliwość określania wielkości dołączanych zdjęć
- Edycja i usuwanie wiadomości w skrzynkach Wychodzące
Obsługa programu iBooks i sklepu iBookstore (do pobrania z App Store)
Nowe funkcje programów zdjęcia i Aparat
- 5x zoom cyfrowy (zdjęcia)**
- Ręczne ustawianie fokusu (wideo)**
- Synchronizacja wykrytych twarzy z iPhoto
- Wyświetlanie zdjęć mających dane GPS na mapie w programie Zdjęcia
Tworzenie i edycja list utworów na urządzeniu
Bezprzewodowe wysyłanie i przyjmowanie zaproszeń (dla obsługiwanych serwerów CalDAV)
Obsługa udostępniania kalendarza MobileMe
Wyświetlanie sugestii i ostatnich wyszukiwań w czasie szukania w Internecie
Przeszukiwanie treści wiadomości SMS/MMS**
Kontynuowanie wyszukiwania Spotlight w Internecie i na Wikipedii
Udoskonalona ochrona prywatności danych lokalizacji
- Nowa ikona usług lokalizacji na pasku stanu
- Wskazywanie programów, które żądały danych lokalizacji w ciągu ostatnich 24 hours
- Włączanie i wyłączanie Usług lokalizacji dla poszczególnych programów
Automatyczne sprawdzanie pisowni
Obsługa klawiatur Bluetooth*
Możliwość nawigowania między muzyką, podcastami i książkami audio na iPodzie za pomocą interfejsu (w zgodnych modelach samochodów)
Obsługa kupowania programów jako prezentów w iTunes
Bezprzewodowe synchronizowanie notatek z kontami pocztowymi IMAP
Utrzymywanie połączenia Wi-Fi na potrzeby powiadomień push*
Nowe ustawienie włączania/wyłączania tylko transferów danych przez sieć komórkową**
Możliwość wyświetlania liczby znaków w tworzonych wiadomościach SMS/MMS**
Lokalne przechowywanie wiadomości Visual Voicemail usuniętych z serwera**
Przycisk blokowania orientacji poziomej ekranu*
Przyciski odtwarzania dźwięku dla iPoda i podobnych programów innych firm*
Nowe wersje językowe, słowniki i klawiatury
Udoskonalenia funkcji dostępności*
Udoskonalenia obsługi Bluetooth
Lepsza ochrona danych dzięki szyfrowaniu przy użyciu kodu urządzenia* (wymaga pełnego odtworzenia)
Obsługa rozwiązań Mobile Device Management innych firm
Bezprzewodowa dystrybucja programów w dużych firmach
Zgodność z programem Exchange Server 2010
Obsługa wielu kont Exchange ActiveSync
Obsługa programów Juniper Junos Pulse SSL VPN i Cisco AnyConnect SSL VPN (do pobrania z App Store)
Ponad 1500 nowych interfejsów API
Poprawki błędów
Produkty zgodne z tym uaktualnieniem to:
iPhone 3G
iPhone 3GS
iPhone 4
iPod touch 2. generacji
iPod touch 3. generacji (modele 32 GB i 64 GB z końca 2009 roku)
* Wymaga iPhone’a 3GS, iPhone’a 4 lub iPoda touch 3. generacji.
** Wymaga iPhone’a 3G, iPhone’a 3GS lub iPhone’a 4. Wiadomości SMS/MMS i Visual Voicemail muszą być obsługiwane przez operatora komórkowego.
Już pobieram i przekaże wyniki jak wgram iOS'a na iPod'a Touch'a 2G 16GB.
Lechu juz dawno jest JB na 3G przespałeś ja mam jeszcze iOS4 z Game center po JB jednak Mobile Substrate gryzie sie i non stop wywala mi do trybu Exit S :( .Moze ten oficjalny soft po JB bedzie ok choc z tego co czytam to jest to samo co mam tylko apple usunelo GC ....wiec trzeba czekac
A ja mam 3.1 i nie pali mi sie zeby zmieniac na 4 Chociaz nie mam simlocka to i tak mi sie z tym bawić nie chce, niestety brak czasu - moze przy jakims dluzszym weekendzie
Wiem wiem, nie jestem laikiem - orientuje się w sytuacji A co do bajerów to tylko LockInfo mojego autorstwa Swego czasu zrobilem jakis tutek na myapple.pl :P Nie podobaja mi sie applowskie dymki na lockscreenie
Wysłany: 2010-06-22, 16:22
Testowałem, sprawdziłem i...........
Wady:
1. Porażka. Ok 30% aplikacji niestety nie działa, albo się zawieszają przy starcie, albo czarny ekran i powrót do ekranu początkowego . Na razie to jedyny minus
Zalety:
1. iPod przyspieszył o jakieś 20-40%.
2. Zmiana sekcji albumu na taką że zamiast po prostu listy z utworami na górze są info o albumie i poniżej lista utworów z ich czasem
3. Przesuwanie ekranów początkowych zmieniono na jedną prędkość
4. Brak lag'ów podczas przesuwania ekranów początkowych, przesuwają się o wiele płynniej (również gdy jesteś na ostatnim ekranu i naciskasz HOME, zero lag'ów)
5. Gdy klikam na jakąś aplikację/ikonkę, gdy się otwiera, reszta ikonek zostaję "rozpychana" przez otwierające się okienko. Na pówrót do ekranu ikonki "przychodzą" z boków ekranu. Efekt jest znakomity
6. Zamiana dock'a z takiego "litego" jak w tigerze na taki "(Snow) Leopardowy"
7. Katalogi. Nie trzeba teraz korzystać z Jailbreakowych rozwiązań które naprawdę spowolniały mi soft, aż w końcu tylko restore :(
Zmiany neutralne:
1. Zmieniony lekko układ Preferencji. Czy dobrze? Nie wiem.
2. Dodany do iPków Touch "Tryb Samolotowy". Czy potrzebny? Wystarczy przecież wyłączyć Wi-Fi?
3. Dodano więcej (jakiś takich ujednoliconych) tapet systemowych, oraz parę (niestety fajnych) usunięto.
To na razie tyle, z neta nie korzystałem, nie miałem jak. Wielozadaniowości też nie.
Sprzęt testowy: iPod Touch 2G 16GB, iOS 4.0, uaktualniony restore'm
Pozdrawiam
_________________ MacOS X Lion 10.7.2 64-bit on MSI P55-GD65 (Intel P55, ALC889) | i5-750 2.66 Ghz | G.Skill ECO 4GB DDR3 1600Mhz CL7 | ZOTAC NVidia 9600GT AMP! Edition | Samsung HD103SJ
MacOS X Lion 10.7.2 32-bit on Gigabyte EP41-UD3L (G41 + ICH7R) | Intel Pentium E5300 2.6Ghz | 3GB DDR2 | Palit NVidia GeForce 7600GT | Seagate 7200.12 500GB
MacOS X Lion 10.7.2 64-bit on MacBook Pro 15' Mid-2010 | i5-520M 2.4Ghz | NVidia GeForce GT330M + IntelHD | 4GB DDR3 | Toshiba 320GB 5400rpm
iPhone 4 32GB White + iOS 5.0.1 JB | TL-WR1043ND + OpenWRT (GargoylePL) | NIE POMAGAM NA PW!!! | Snow Leopard 10.6.8 Retail z BootCD | Piszę poprawnie po polsku!
Zastanawiam się czy nie dało by się np. iOS 4 (dawniej iPhone OS) zainstalować na innym telefonie niż apple ? System mac os sie da na innym komputerze niz apple , bo apple komputery sa prawie jak pc , potrzeba jedynie kompatybilnego sprzętu. Na to wygląda że dla iOS 4 (dawniej iPhone OS równiez trzeba by kompatybilnego sprzętu do uruchomienia tego systemu, jest to bardziej złożony problem niz np. pc - składak itp .
_________________ Retail Lion 10.7.2 64 bit - Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111C/D (outof box)|GF 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne
Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
na moim iP3G wielozadaniowość fajnie śmiga jednak szkoda ze musiałem robić JB by ja mieć oraz tapety ,wredne apple nie dba juz o starych kustomers :P
[ Dodano: 2010-06-22, 17:31 ]
Music ciężko chyba będzie z instalacja iOS4 na innym telefonie Androida na iP owszem ale tez sa ograniczenia a co dopiero iSO4
Wysłany: 2010-06-22, 16:31
Podobno na HTC HD2 się da, ale wiem tylko tyle.
HTC HD2 Jest jednym z najlepszych telefonów sprzętowo, ale Win$hit Mobile go ogranicza.
iOS to chyba najlepszy soft mobilny.
czyli:
iOS 4 + HTC HD2 = Domyślcie się
_________________ MacOS X Lion 10.7.2 64-bit on MSI P55-GD65 (Intel P55, ALC889) | i5-750 2.66 Ghz | G.Skill ECO 4GB DDR3 1600Mhz CL7 | ZOTAC NVidia 9600GT AMP! Edition | Samsung HD103SJ
MacOS X Lion 10.7.2 32-bit on Gigabyte EP41-UD3L (G41 + ICH7R) | Intel Pentium E5300 2.6Ghz | 3GB DDR2 | Palit NVidia GeForce 7600GT | Seagate 7200.12 500GB
MacOS X Lion 10.7.2 64-bit on MacBook Pro 15' Mid-2010 | i5-520M 2.4Ghz | NVidia GeForce GT330M + IntelHD | 4GB DDR3 | Toshiba 320GB 5400rpm
iPhone 4 32GB White + iOS 5.0.1 JB | TL-WR1043ND + OpenWRT (GargoylePL) | NIE POMAGAM NA PW!!! | Snow Leopard 10.6.8 Retail z BootCD | Piszę poprawnie po polsku!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.