Z informacji na blogu netkas'a wynika że bez względu na rewizję procesora powinno być to 90stopni, więc masz dobrze ustawione:
Cytat:
65 nm Desktop Quad-Core Processors
• Intel® CoreTM2 Quad processor Q6000 series 90 90 °C
Jedno co mnie wkurza, że nie można znaleźć tych informacji na stronach intela (a przynajmniej ja nie znalazłem).
Uściślając odczyt iStat'a za pomocą FakeSMC odbywa się z diod w procesorze i on prawie zawsze jest odrobinę inny niż odczyt z diody płyty - tak jak np pokazuje BIOS, należy o tym pamiętać porównując odczyty z różnych programów/systemów. O ile odczyt z diody płyty będzie zawsze taki sam - bo on jest skalibrowany przez producenta, ale żeby go odczytać trzeba się do niego "dobrać" - tu pod OS X chyba tylko potrafi się dogrzebać Hardware Monitor. Natomiast np pod Windows są różne programy do pomiaru temperatury z diod w CPU, ale i w nich jest ten sam problem żeby był poprawnie wpisany Tj max, a z tym jest różnie nawet na E6750 który ma tylko jedną rewizje, to w różnych programach ma różniej podany Tj max przez co odczyty są różne.
Czyli idealnym rozwiązaniem był by program czytający z diody na płycie i z diody na procesorze, który dokonywał by porównania wyników i je uśredniał. Tak myślę
Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-01-18, 11:56
Wystarczyłoby gdyby Intel podał oficjalne wartości tj max dla Swoich procków - chyba, że sami ich nie znają?
Też nie znalazłem tego na stronie Intel'a.
Czyli idealnym rozwiązaniem był by program czytający z diody na płycie i z diody na procesorze, który dokonywał by porównania wyników i je uśredniał. Tak myślę
Raczej podawał oba wyniki...
zet120 napisał/a:
A przypadkiem dokument z załącznika nie pochodzi od Intela?
Dzięki zet120 za ten dokument...
Tak, jak najbardziej, on pochodzi od intela... wciąż to ogólnikowo podana cała seria, ale wreszcie zawiera chyba wszystkie modele. Wg. mnie taka informacja powinna być dostępna przy specyfikacji wszystkich procesorów, np na:
Kod:
http://processorfinder.intel.com/
a nie pokątnie pochowana w jakiś prezentacjach z IDF.
Dziś ponownie przysiadłem do tematu temperatura CPU. Tym razem pacjent o i7-875k + Mugen 2. Jako że CPU nie ma blokady mnożnika miło jest go podkręcić, ale na przeszkodzie stawały mi wysokie temperatury. Przy ostatniej wymianie CPU niestety nie miałem już pasty IC Diamond i musiałem użyć Zalman'a ZM-STG2, jak później się okazało przeciętnej. Przed testem wyczyściłem obudowę z kurzu aby zapewnić porównywalne warunki testów. CPU jest ustawiony na wartości domyślnej i napięć i zegarów. Jak widać od około 10-tej minuty testu temperatura oscylowała w granicy 66-67 stopni pod obciążeniem.
Wykonałem ten sam test po nałożeniu pasty IC Diamond, jak widać różnica zauważalna, temperatura oscyluje pomiędzy 62-64 stopni. Spadek o 3-4-ry stopnie to całkiem sporo, jeśli weźmie się pod uwagę, że przy wyższych zegarach różnica była jeszcze większa. Nie mniej sama pasta tu nie wystarczy, momo obecności dwóch wiatraków zasysających z przodu obudowy i 12cm wydmuchującego z tyłu, Antec Solo zwyczajnie nie nadaje się do OC. Jest to świetna obudowa dla kogoś kto chce złożyć niewielki i chichy komputer za w miarę rozsądną kaskę i przy standardowych nastawach zegarów napięć obudowa spełnia swoją funkcję. Dla mnie to znak, że pora poszukać jakiegoś nowego modelu.
W załączniku oba wykresy z OCCT, dla pasty zalmana i ic diamond, dla najcieplejszego rdzenia.
Wiek: 15 Dołączył: 12 Gru 2009 Posty: 1505 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-05-05, 19:10
Ja mogę polecić bardzo dobrą pastę Prolimatch'a PK-1. Dziecinnie łatwo się ją rozsmarowuję na procku, tempy ma niemalże identycznie jak IC Diamond 7 (o 0.5'C więcej) i jest dość tania - 35zł za 5G.
_________________ MacOS X Lion 10.7.2 64-bit on MSI P55-GD65 (Intel P55, ALC889) | i5-750 2.66 Ghz | G.Skill ECO 4GB DDR3 1600Mhz CL7 | ZOTAC NVidia 9600GT AMP! Edition | Samsung HD103SJ
MacOS X Lion 10.7.2 32-bit on Gigabyte EP41-UD3L (G41 + ICH7R) | Intel Pentium E5300 2.6Ghz | 3GB DDR2 | Palit NVidia GeForce 7600GT | Seagate 7200.12 500GB
MacOS X Lion 10.7.2 64-bit on MacBook Pro 15' Mid-2010 | i5-520M 2.4Ghz | NVidia GeForce GT330M + IntelHD | 4GB DDR3 | Toshiba 320GB 5400rpm
iPhone 4 32GB White + iOS 5.0.1 JB | TL-WR1043ND + OpenWRT (GargoylePL) | NIE POMAGAM NA PW!!! | Snow Leopard 10.6.8 Retail z BootCD | Piszę poprawnie po polsku!
Niestety rozbijam się wciąż o skuteczność odprowadzenia ciepła z obudowy... Komplementarny zestaw do mojego z i5-750 na pokładzie po OC do 3.8GHz z pełnym PM, osiągał w stresie 61-62 stopnie, tyle co mój w podstawie... różnica to tylko obudowa, u mnie ANTEC SOLO, a tam P183. Podobnie ostatnio testowałem E6750 w Fractal Design R3, a tam CPU pod obciążeniem miał po 30 parę stopni... Obudowy z zasilaczem montowanym na dole + wyciąg skuteczny u góry obudowy, to zupełnie inna liga. Co ciekawe ani R3 ani P183 nie były głośniejsze z baterią śmigieł od SOLO... ech... pora na zmiany... szkoda aby 875k się gotował i nie mógł porządnie odetchnąć...
W załączniku nieudany test przy 4GHz - obudowa zamknięta, dla bezpieczeństwa przerwany przy osiągnięciu 80stopni przez CPU.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.